Οι καταναλωτές «πλήρωσαν» την αύξηση του ΦΠΑ στις τιμές τροφίμων και εστίασης

Δημοσιεύτηκε στις: at 08:20
468 0

Υποχώρηση 1,7% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο του 2015 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2014, με την ελληνική οικονομία να χαρακτηρίζεται από αρνητικό πληθωρισμό για 31ο συνεχή μήνα.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση της τιμής των καυσίμων, των ειδών ένδυσης και υπόδησης και στα ενοίκια, καθώς από την άλλη τρόφιμα και εστίαση εμφανίζονται με αυξημένες τιμές ως αποτέλεσμα της αύξησης του ΦΠΑ από τις 20 Ιουλίου και μετά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η μείωση του δείκτη κατά 1,7% σε ετήσια βάση οφείλεται στις ακόλουθες μειώσεις:

– Κατά 4,9% της ομάδας «Ενδυση και υπόδηση».

– Κατά 7,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών.

– Κατά 2,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».

– Κατά 1,4% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και των φαρμακευτικών προϊόντων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις κλινικές, οι οποίες επιβαρύνθηκαν με ΦΠΑ 23%.

– Κατά 5,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών αγοράς αυτοκινήτων και των καυσίμων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια.

– Κατά 1,4% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες».

– Κατά 0,9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα. Πρόκειται σημειωτέον για την κατηγορία εκείνη όπου έχει ανασταλεί η επιβολή ΦΠΑ 23%.

– Κατά 3,7% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες».

Ορατή από την άλλη είναι η επίδραση της αύξησης του ΦΠΑ στις ακόλουθες ομάδες προϊόντων:
– «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Παρατηρείται αύξηση 3,7% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο ψωμί και δημητριακά, ψάρια γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, πατάτες νωπές, λοιπά τρόφιμα, καφές, κακάο, τσάι. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα κρέατα γενικά και στο μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων.

– «Αλκοολούχα ποτά και καπνός». Καταγράφεται αύξηση 2,4% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα τσιγάρα.

– «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια». Τον Σεπτέμβριο καταγράφεται αύξηση 1,8% σε ετήσια βάση λόγω αύξησης των τιμών στον κλάδο εστίασης, αλλά και στις τιμές των ξενοδοχείων. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι πλέον 23% από 13%.

www.kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από το χθες (Ιανουάριος 2015) στο σήμερα (Ιούνιος 2019): κοιτάζοντας το αύριο.

Δημοσιεύτηκε από: - 2 Ιουλίου 2019 0
Α. Τι παραλάβαμε: Οικονομικά: Το ταμειακό διαθέσιμο του νοσοκομείου έφτανε να καλύψει μόνο 12% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του (20.000.000 ευρώ)…

Συνάντηση Υφυπουργού Οικονοµικών με τον ∆ήµαρχο Αλεξανδρούπολης με θέμα την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Οκτωβρίου 2016 0
O ∆ήµαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευαγγελος Λαµπάκης , ο Αντιδήµαρχος ∆ιοικητικών και Οικονοµικών Υπηρεσιών, κ. Παντελίδης Γεώργιος και ο υπάλληλος του δήµου…

Μητροπολίτης και Δήμαρχος στο Πάρκο των Χριστουγέννων

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Δεκεμβρίου 2019 0
Το Πάρκο των Χριστουγέννων επισκέφτηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος συνοδευόμενος από τον δήμαρχό Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη. Ο Σεβασμιότατος με…

Ν. Γκαρά: Ιστορική η σημερινή μέρα με την ψήφιση για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρία στη Θράκη (βίντεο)

Δημοσιεύτηκε από: - 10 Ιανουαρίου 2018 0
Με την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση του…