Ο ερχομός της άνοιξης είναι πλέον γεγονός.
Παρά την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, οι πρώτοι Λευκοί Πελαργοί κατέφθασαν στοΕθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για να μπουν στις φωλιές τους ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Μάλιστα στις 14 Μαρτίου καταγράφηκε και το πρώτο ζευγάρι σε φωλιά στο Παλιό Εράσμιο Ξάνθης!
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας ολοκλήρωσε κατά τους πρώτους μήνες του έτους, τον έλεγχο της κατάστασης των πελαργοφωλιών στην ευρύτερη περιοχή του ΕΠΑΜΑΘ, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) που υλοποιεί από το 2012.
Μπορεί ο χειμώνας στην περιοχή να μην ήταν ιδιαίτερα βαρύς, σίγουρα όμως άφησε τα σημάδια του σε πολλές φωλιές, οι οποίες έχριζαν άμεσης επιδιόρθωσης.
Σε συνέχεια της άριστης συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 παρεμβάσεις σε φωλιές της ΠΕ Ξάνθης. Όπως και την προηγούμενη χρονιά, παραδόθηκαν στον ΔΕΔΔΗΕ οι σχετικοί πίνακες με τις προβληματικές περιπτώσεις. Μέσα σε διάστημα 10 ημερών περίπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επιδιόρθωσης, συντήρησης, καθαρισμού και τοποθέτησης νέων καλαθιών. Σκοπός των ενεργειών αυτών είναι τόσο η προστασία του ηλεκτρικού δικτύου, όσο και η ασφαλής αναπαραγωγική διαδικασία των πελαργών.
Για πρώτη φορά φέτος, επιδιώχθηκε και η συνεργασία με τους ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας και Χρυσούπολης, πραγματοποιώντας πέντε παρεμβάσεις στην ΠΕ Καβάλας με τοποθέτηση και συντήρηση καλαθιών.
Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τους ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης, Καβάλας και Χρυσούπολης για την καταλυτικής σημασίας συμμετοχή τους στο πρόγραμμα παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού στο ΕΠΑΜΑΘ.
Τις επόμενες μέρες θα γεμίσουν και οι υπόλοιπες φωλιές από τους «κουρασμένους ταξιδιώτες» που επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Για το λόγο αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας καλεί τους κατοίκους των οικισμών που φιλοξενούν ζευγάρια πελαργών, να περισυλλέγουν υπολείμματα από πλαστικά σακιά, πετονιές, δίχτυα κλπ.
Πρόκειται για επικίνδυνα υλικά που συχνά μεταφέρουν τα πουλιά κατά την επιδιόρθωση των φωλιών τους, με συνέπεια να προκαλούνται μη αναστρέψιμες βλάβες στους νεοσσούς.
Η συμβολή των κατοίκων στη συλλογή πληροφοριών και δράσεων που αφορούν τους πελαργούς της περιοχής είναι πολύ σημαντική για το έργο του Φορέα Διαχείρισης.
Για αυτό το λόγο όσοι θέλουν να ενημερώσουν τον ΦΔ για οποιοδήποτε θέμα αφορά στους πελαργούς παρακαλούνται να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 25410-96646 και στο email [email protected].