Εορτάστηκε στην Αλεξανδρούπολη και φέτος ο Άγιος Φίλιππος ο διάκονος στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο χώρο του Γαλλικού Σιδηροδρομικού Σταθμού .

Ο Aγιος Φίλιππος είναι προστάτης των Σιδηροδρομικών και οι υπάλληλοι του Ο.Σ.Ε. έκτισαν αυτό το ναΐδιο από ευσέβεια, προς χάριν του προστάτη τους.

Το απόγευμα της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου 2018 τελέστηκε ο εσπερινός μετά αρτοκλασίας προσφερόμενης από τους εργαζόμενους, προς υγείαν αυτών και των οικογενειών τους.

Ο εσπερινός τελέστηκε από τους ιερείς του Αγίου Ελευθερίου , μιας και στην ενορία ανήκει διαχειριστικά το παρεκκλήσιο.

Στο κήρυγμα , εκτός από το βίο του Αγίου Φιλίππου, έγινε αναφορά και στην ιστορικότητα του Γαλλικού Σταθμού, μιας και γύρω από το Σιδηρόδρομο δημιουργήθηκε η πόλη μας, αλλά και στις μεγάλες προσωπικότητες που δέχθηκε ο σταθμός , όπως αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνου του ΣΤ, όταν απελάθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η υποδοχή του Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε μπροστά σ’ αυτόν τον Σταθμό , απ’ όλη την ηγεσία της πόλεως, με πρωτοστάτη τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Γερβάσιο και τη σημαία να κυματίζει μεσίστια εις ένδειξη πένθους.

Το 1963 φιλοξένησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα αφού με προορισμό την Θεσσαλονίκη από την Κωνσταντινούπολη , έκανε στάση στην Αλεξανδρούπολη.

Μετά τον εσπερινό παρετέθη μια μικρή δεξίωση προσφερόμενη από τους υπαλλήλους του Ο.Σ.Ε. για όλους προσκυνητές του ναΐδιου.

Σήμερα Πέμπτη 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία στο Αγ. Ελευθέριο.

Ο Άγιος Φίλιππος καταγόταν από την Καισαρεία της Παλαιστίνης και ήταν διάκονος μεταξύ των επτά διακόνων της πρώτης Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ (Πράξ. στ’). Επίσης, ήταν έγγαμος και είχε τέσσερις θυγατέρες, προικισμένες με προφητικό χάρισμα. (Πράξ. κα’ 8-9).

Ο Φίλιππος, όμως, δε στάθηκε μόνο στην Ιερουσαλήμ. Πήγε στη Σαμάρεια και κήρυξε το Ευαγγέλιο, σαν γνήσιος και αυτός «Ἀπόστολος Ἰησοῦ Χριστοῦ κατὰ πίστιν ἐκλεκτῶν θεοῦ καὶ ἐπὶ γνῶσιν ἀληθείας τῆς κατ’ εὐσέβειαν» (Προς Τίτον, α’ 1). Δηλαδή απόστολος του Ιησού Χριστού για να διδάξει μεταξύ εκείνων που εξέλεξε ο Θεός, την πίστη και την επίγνωση της αλήθειας, που οδηγεί στην ευσέβεια.

Εκεί στη Σαμάρεια, δια του κηρύγματός του βάπτισε χριστιανό και το Σίμωνα το μάγο. Έπειτα, ο Φίλιππος συνάντησε στο δρόμο του τον Ευνούχο της βασίλισσας Κανδάκης, και αφού τον κατήχησε, βάπτισε και αυτόν Χριστιανό. Κατόπιν, πήγε στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας, όπου με τη διδασκαλία του έπεισε όλους σχεδόν τους κατοίκους της πόλης να πιστέψουν στο Χριστό. Ο Φίλιππος στην πόλη αυτή, αφού έκτισε και χριστιανικό ναό, παρέδωσε στο θεό την ψυχή του.

Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Βόζεμπεργκ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αθρόες αφίξεις αλλοδαπών στον Έβρο
Επόμενο άρθροΗ νύχτα έγινε μέρα στον Ψηλό Στάλο – Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της ασκήσεως ΤΑΜΣ «ΣΤΓΟΣ ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ 2018»