Οι 4 Έλληνες στο επιτελείο του Τραμπ

Δημοσιεύτηκε στις: at 07:47
570 0

Οι συμπατριώτες μας που έβαλαν το… χεράκι τους στην επικράτηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις κι έναν Έλληνα από κάτω. Η ατάκα αυτή φαίνεται ότι βρίσκει εφαρμογή και στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στην μάχη για την εκλογή του και στην τελική επικράτησή του για την προεδρεία των ΗΠΑ βασίστηκε στις δυνάμεις τεσσάρων Ελλήνων.

Χρήστος Καραφάτσος

Τον ομογενή επιχειρηματία Χρήστο Καραφάτσο, επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για την κινητοποίηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας υπέρ της υποψηφιότητας του ενόψει των εκλογών.

Ο ίδιος αποτέλεσε μέλος του Εθνικού Συνασπισμού Διαφορετικότητας (Νational Diversity Coalition) που σύστησε το επιτελείο του Τραμπ, με στόχο να προσελκύσει ψήφους από τις 35 εθνικές κοινότητες των ΗΠΑ.

O 35χρονος επιχειρηματίας επιλέχθηκε μέσα από μια μεγάλη λίστα ομογενών υποψηφίων για τη συγκεκριμένη θέση – κλειδί, μετά από εισήγηση του Mάικλ Κόχεν, ενός εκ των στενών συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως λέει ο κ. Καραφάτσος στο protothema.gr, απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη στην πρόταση του επιτελείου Τραμπ, πιστεύοντας στις δυνατότητες του εκκεντρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων και των αλλαγών που μπορεί να επιφέρει στις ΗΠΑ. Στην απόφασή του, έπαιξε ρόλο και η ελληνική καταγωγή του.

Τζορτζ Παπαδόπουλος

Ο Έλληνας ομογενής, Τζορτζ Παπαδόπουλος ήταν ένας από τους συμβούλους του Τραμπ αναφορικά με τη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πολυεκατομμυριούχος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Post, όπου παρουσιάσε κάποιους από τους συνεργάτες του στον τομέα της διεθνούς πολιτικής, ο δισεκατομμυριούχος δεν είχε, όπως κι ο ίδιος άλλωστε είχε ομολογήσει, συμβούλους επί διπλωματικών θεμάτων.

Σύμφωνα με τη Washington Post, που χαρακτήρισε τον Τραμπ «μη παρεμβατικό» πολιτικό, ο επιχειρηματίας περιβάλλεται από πέντε ειδικούς μεταξύ των οποίων και ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, ένας εξαιρετικός άνθρωπος, σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και πετρελαίου».

Ο Παπαδόπουλος ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας και πετρελαίου και διετέλεσε σύμβουλος του πρώην υποψηφίου του Ρεπουμπλικάνου Μπεν Κάρσον, ο οποίος είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές του κόμματος.

Reince Priebus

Ο Reinhold Reince Priebus είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Η καταγωγή του είναι Ελληνογερμανική, καθώς η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας του Γερμανός. Είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να ενώσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην βάση της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ. O Priebus είχε αναδειχθεί τον Απρίλιο από το Time ως ένα από τα 100 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη.

Τζορτζ Τζιτζίκος

Ο νεαρός Ελληνοαμερικανός από τη Φλόριντα είναι ιδιαίτερα δυναμικός και χαρισματικός. Μάλιστα είναι εκείνος που προετοίμαζε τις συγκεντρώσεις του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών ανά τη χώρα. Αυτοδημιούργητος, έχει τη δική του εταιρεία, εμπνευσμένη από Ελλάδα καθώς λέγεται Telion. Ασχολείται με τη στρατηγική επικοινωνία και τη διαχείριση κρίσεων. Στους πελάτες της Telion συγκαταλέγονται οι τρεις προηγούμενοι υποψήφιοι πρόεδροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Λευκός Οίκος επί προεδρίας Μπους και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πλέον, στο ήδη εντυπωσιακό βιογραφικό του ήρθε να προστεθεί ο τίτλος του συμβούλου Επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και του ανθρώπου-κλειδί για τη σύνδεση των Ρεπουμπλικανών με την ελληνική Ομογένεια. Στρατολογεί ψηφοφόρους και δωρητές. Του είχε ανατεθεί εξάλλου να χειρίζεται όλα τα ζητήματα που συσχετίζονται με την εκστρατεία και την πολιτική των ΗΠΑ που αφορούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Σε κάθε εμφάνισή του προσπαθούσε να πείσει την ελληνική κοινότητα για το ενδιαφέρον του Τραμπ για την Ελλάδα και την πρόθεσή του να προωθήσει το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, αλλά και της Κύπρου.

Εκείνοι που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του κάνουν λόγο για έναν ιδιαίτερα ψύχραιμο τύπο, ο οποίος ακόμα και σε στιγμές έντασης επιστρατεύει το χιούμορ του. Δεν είναι λίγες οι φορές που είχε έρθει αντιμέτωπος με επικριτές του Τραμπ που διαμαρτύρονταν έξω από τις συγκεντρώσεις του.

Παρά τις φωνές και τα συνθήματα, όμως, εκείνος συνομιλούσε ήρεμα, μοιράζοντας μάλιστα κονκάρδες και καπέλα. «Δεν είναι κακός, πιστέψτε με! Πάρτε τα! Κάποιον υποστηρικτή του Ντόναλντ θα ξέρετε. Να τα κάνετε δώρο σε εκείνον».

www.protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Η απάντηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου για το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Μαρτίου 2017 0
Με ανακοίνωσή του το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου απαντά στον Ιατρικό Σύλλογο για το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Αναλυτικά, η ανακοίνωση:…

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε από: - 2 Νοεμβρίου 2016 0
Στις 12 Νοεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί το νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών  όπου θα έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη (Μύλος Μασούρα) παρουσία…

Παύλος Μιχαηλίδης: Πρόταση για εφαρμογή του καινοτόμου προγράμματος «Υιοθετώ τον δήμο μου»

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Δεκεμβρίου 2019 0
Ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής, είναι υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι υποχρέωση και του ίδιου του…