Μπορεί να διανύουμε εορταστική περίοδο, ωστόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται σε εγρήγορση, ιδίως στις ακριτικές περιοχές και ειδικότερα στον Έβρο που αυτή την περίοδο ξεκινούν τα έργα επέκτασης του φράχτη που έχει στηθεί κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία προκειμένου να αποτρέψει οποιασδήποτε μορφής απειλή από τους γείτονες.

Ειδικότερα, έχει αποφασιστεί η επέκταση του φράχτη κατά 26 χιλιόμετρα, η επισκευή και ανακατασκευή του υπάρχοντος φράχτη στην περιοχή των Καστανιών και η θωράκιση τρωτών σημείων από τα οποία θα μπορούσαν να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Η επέκταση του φράχτη έχει λάβει την έγκριση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ως γνωστός τα σύνορα της χώρας μας αποτελούν και σύνορα του μεγαλύτερου οργανισμού της γηραιάς ηπείρου, ενώ ένα σημαντικό τμήμα του θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Παράλληλα βρίσκεται υπό κατασκευή και μια σειρά από άλλα οχυρωματικά έργα. Σε όλα πλέον τα σημεία υπάρχει επιτήρηση με τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, ενώ ένα από τα σημαντικότερα όπλα που έχουν τοποθετηθεί απέναντι από την Τουρκία αλλά δεν σκοτώνουν είναι τα ηχοβολιστικά που μπορούν να «τρελάνουν» τον εχθρό. Πρόκειται για νέα μη θανατηφόρα φορητά όπλα που αποτρέπουν επιθετικές ενέργειες, καθώς ακινητοποιούν τον αντίπαλο απλώς και μόνο με την ένταση του ήχου.

Επί της ουσίας είναι μεγάλα ηχεία που όταν ενεργοποιούνται εκπέμπουν έναν πάρα πολύ δυνατό ήχο που μοιάζει με τον κοινό συναγερμό του αυτοκινήτου που σου «τρυπάει» τ’ αυτιά. Φθάνει σε ένταση τα 162 dB (ντεσιμπέλ), όταν για παράδειγμα το κομπρεσέρ δημιουργεί θόρυβο 105 dB, ένας πυροβολισμός 140 και η σειρήνα αεροπορικής επιδρομής 150 dB. Προκαλείται αφόρητος πόνος στ’ αυτιά και εάν τον ακούσεις για μόλις 7 δευτερόλεπτα σε μεγάλη ένταση κινδυνεύεις με μόνιμη βλάβη στ’ αυτιά. Ο εγκέφαλος σοκάρεται, προκαλείται πανικός και απώλεια προσανατολισμού στο θύμα, ενώ ακούγεται έως και τρία χιλιόμετρα μακριά. Στο εξωτερικό πολλοί τα αποκαλούν «ηχητικές σφαίρες» και οι χειριστές τους έχουν την δυνατότητα να εκτρέψουν τον ήχο προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή γωνία, ανάλογα που βρίσκεται το εξεγερμένο πλήθος ή ο εν γένει αντίπαλος.

ΠΗΓΗ: Γεώργιος Σαρρής – newsbeast.gr

Προηγούμενο άρθρο249 νέα κρούσματα κορονοϊού στον Έβρο – 966 στην ΑΜΘ
Επόμενο άρθροΣτην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το φλουρί της Βασιλόπιτας