Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε στις: at 15:11
415 0

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης, μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μάρτη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και με την οποία ολοκληρώθηκε η περιοδεία του στην περιοχή, όπου το πρωί επισκέφθηκε το μνημείο του ΔΣΕ στην Κορνοφωλιά Εβρου και το μεσημέρι το εργοτάξιο του αγωγού ΤΑΠ στους Κήπους Έβρου.

Στη συγκέντρωση -μία από τις μαζικότερες του τελευταίου διαστήματος στην περιοχή,- παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ για ισχυροποίησή του σε όλες τις κάλπες και σε όλες τις μάχες του επόμενου διαστήματος.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Σάββας Δευτεραίος υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης τόνισε μεταξύ άλλων: «Όλοι λούφαξαν και πολλοί υποκλίθηκαν όπως ξέρουν πολύ καλά να κάνουν χρόνια τώρα στις απαιτήσεις των Αμερικανών για μετατροπή της πόλης μας σε προτεκτοράτο των ΝΑΤΟικών μακελάρηδων με την εγκατάσταση αμερικάνικης βάσης στο λιμάνι μας. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” μέσα και κυρίως έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στους καθημερινούς αγώνες του λαού, ήταν εκεί, οργάνωνε με αυτές τις δυνάμεις που είχε παρεμβάσεις, διεκδικήσεις και τον αγώνα για φιλολαϊκές λύσεις της καθημερινότητας, αλλά και καλούσε και καλεί τον λαό να οργανώσει τον αγώνα του, να δυναμώσει τη λαϊκή αντιπολίτευση. Αυτό είναι που φοβούνται, που τρέμουν. Γι’ αυτό αναδιπλώνονται όταν αντιμετωπίζουν τη φωνή και την οργή του λαού (όπως έγινε για παράδειγμα με τα τροφεία των παιδικών σταθμών). Γι’ αυτό η μόνιμη και η μόνη τους απάντηση στις τοποθετήσεις της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ήταν ο αντικομμουνισμός. Ναι λοιπόν το είπαμε, το λέμε και είναι τιμή μας που το ψηφοδέλτιο μας έχει μέσα κομμουνιστές, έχει φίλους του ΚΚΕ, έχει ανθρώπους που δεν κρύβονται και δεν απουσιάζουν από τους λαϊκούς αγώνες. Έχουμε το δικαίωμα με την καθημερινή μας στάση, με την ίδια τη ζωή μας να κοιτάμε το λαό στα μάτια και να καλούμε κάθε εργαζόμενο, αυτοαπασχολούμενο, αγρότη, νέο, σε κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια, για κοινή πάλη, για να ανοίξει ένας ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό και τον τόπο. Όλοι έχουμε τον ίδιο αντίπαλο: Την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις τους. Γι’ αυτό καλούμε τους συνδημότες μας να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο δήμο Αλεξανδρούπολης, στους δήμους του νομού και την Περιφέρεια. (Δείτε εδώ βίντεο). 

Επίσης, ο Διονύσης Κλάδης υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σήμερα, οι  εργαζόμενοι, μπορούν να δουν ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι απεργίες και οι διεκδικήσεις, αλλά το κριτήριο του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων που αποτελεί θεό για την ΕΕ. Όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο του Μαΐλη στη ΒΙΠΕ της Αλεξανδρούπολης που δεν είχε γίνει ούτε μια μέρα απεργία και όμως έκλεισε αφού αυτό επίτασσε ο νόμος της αγοράς.  Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του ΔΠΘ μπορούν με την παρέμβασή μας να βγάλουν συμπεράσματα για το τί φταίει που ζουν μέσα στην ανασφάλεια, με χαμηλούς μισθούς, που δε μπορούν να έχουν μια μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς απολαβές. Για αυτό και πρέπει να κάνουν οι εργάτες, ο λαός το ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό παντού. Έχει σταθερή πυξίδα, δεν ταλαντεύεται, είναι σταθερά και μαχητικά υπέρ των συμφερόντων των εργαζόμενων, του λαού. Ξέρεις ότι ψηφίζοντας ΚΚΕ σήμερα θα το βρεις και αύριο στην ίδια θέση, ταγμένο να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, να αποκαλύπτει, να ενημερώνει, να βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίγει δρόμο και να δίνει ελπίδα σε όσους παλεύουν σε Ελλάδα, Ευρώπη και όλο τον κόσμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, για το σοσιαλιστικό μέλλον. Να βάλουμε τα δυνατά μας λοιπόν, να συμβάλουμε και εμείς εδώ από τον Έβρο, ώστε να γκρεμίσουμε την εγκληματική φασιστική Χρυσή Αυγή από την 3η θέση, να κάνουμε το ΚΚΕ όσο πιο ισχυρό γίνεται! Καλό αγώνα».(Δείτε εδώ βίντεο). 

Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Παπατολίδης υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Αυτοί που τώρα στήνουν ψευτοτσακωμούς, μακριά από τα συμφέροντα του λαού, αγκαλιάζονταν και συμφωνούσαν στο αναπτυξιακό συνέδριο όλοι μαζί, Συριζαίοι, Νεοδημοκράτρες, στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Είναι τα στελέχη όλων αυτών των δυνάμεων που διαγωνίζονται για το πόσο φιλοΝΑΤΟικοί και φιλοαμερικάνοι είναι, εδώ στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας όλοι να γίνει βάση, απλώνοντας κόκκινα χαλιά, ζητώντας συγνώμη γιατί συνομίλησαν με Ρώσους και Κινέζους. Όλοι αυτοί θεωρούν πρόοδο και προκοπή τις βάσεις θανάτου, τη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, την παράδοση λιμανιών, κυριολεκτικά των πάντων στα μονοπώλια. Συναγωνιζόμενοι αναμεταξύ τους για το ποιος θα πάρει συχαρίκια από τις ΗΠΑ ξεπερνώντας και την κυβέρνηση. Τώρα ο λαός μας οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα, να στηρίξουν αυτή τη δύναμη που πάλεψε, αποκάλυψε, διεκδίκησε, συγκρούστηκε με αυτήν την πολιτική, το ΚΚΕ, να συμπορευτούν μαζί του». (Δείτε εδώ βίντεο). 

Αποσπάσματα της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Τους επόμενους μήνες, τις επόμενες μέρες θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια που δημιουργούν τα ψεύτικα διλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, για να αχρηστεύσουμε τις παγίδες που στήνουν τα κόμματα του κεφαλαίου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να φωτίσουμε την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Και ξέρουμε ότι αυτή η μάχη δεν θα είναι εύκολη. Γιατί όλοι τους από την ίδια την ΕΕ με τους μηχανισμούς, τα αστικά κόμματα και τα επιτελεία τους, μέχρι τους υποψηφίους τους σε δήμους και Περιφέρειες, θα πέσουν πάνω στην εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία. Θα στήσουν παγίδες, θα βάλουν τρικλοποδιές για να εγκλωβιστεί η λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια ανάμεσα στους δύο πόλους του συστήματος, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουν να υπάρξει αμφισβήτηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, να μη φτάσει να συναντηθεί με την πολιτική πρόταση ριζικής αλλαγής που έχει μόνον το ΚΚΕ. Το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Ψεύτικα διλήμματα και διαχωριστικές γραμμές, καθημερινή αντιπαράθεση, για το ποιος από τους δύο, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ, μπορεί να εγγυηθεί στο κεφάλαιο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, να υπηρετήσει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Από τη μια ο γιαλατζί “αριστερός” ΣΥΡΙΖΑ με τις δήθεν προοδευτικές συμμαχίες του, και από την άλλη η “υπεύθυνη” ΝΔ που έχει δήθεν κηρύξει τον πόλεμο στο λαϊκισμό. Ο δήθεν “προοδευτικός” ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τέσσερα χρόνια και πλέον, με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, και τώρα με ένα τμήμα τους, πρόσθεσε το δικό του, τρίτο μνημόνιο, μαζί με ένα ακόμα “μεταμνημονιακό” μνημόνιο, σΕ αυτά που κληρονόμησε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο δήθεν “προοδευτικός” ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση με το νόμο Κατρούγκαλου, καταδίκασε τους παλιούς και νέους συνταξιούχους να ζουν με συντάξεις πείνας, διατήρησε και ενίσχυσε την εργασιακή ζούγκλα με το χτύπημα της απεργίας, τη νομιμοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων, την ενεργοποίηση του μνημονιακού νόμου Βρούτση για τον κατώτατο μισθό.

Ο δήθεν “προοδευτικός” ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να απογειώσει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της εργατικής λαϊκής κατοικίας, γιατί αυτό απαιτεί η στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου.

Ο δήθεν “προοδευτικός” ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί μία προς μία τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, του “διαβολικά καλού” Τραμπ, από τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ παραχωρώντας στους ιμπεριαλιστές νησιά, λιμάνια και αεροδρόμια για τις βάσεις τους, τα αεροπλανοφόρα τους ακόμα και τα πυρηνικά τους, μετατρέποντας τη χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστών.

Και ξέρετε πολύ καλά, ότι και εδώ στην πόλη σας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί μία από τις δεσμεύσεις της προς τους Αμερικάνους, τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αυτό αποφασίστηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Η βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα είναι μια ακόμα βάση θανάτου και θα ενταχθεί σε σχεδιασμό χρησιμοποίησης ελικοπτέρων και άλλων μέσων, θα αποτελέσει μέρος ενός κατασκοπευτικού δικτύου για την παρακολούθηση της Μαύρης Θάλασσας, εργαλείο στα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ στο στρατιωτικό ανταγωνισμό του με τη Ρωσία. Θα συμβουλεύαμε τον κ. Τσίπρα, να εντάξει στην προοδευτική του συμμαχία και τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης. Πού αλλού θα βρει καλύτερο διαφημιστή των αμερικανικών βάσεων;

Ούτε ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, δεν θα έλεγε καλύτερα αυτό που τόλμησε να ξεστομίσει ο δήμαρχος: «Τι έπαθε η Κρήτη με τη Σούδα;».

Βέβαια όταν μιλάμε για τη Σούδα, μιλάμε για την αμερικάνικη βάση της Σούδας η οποία είναι η δολοφονική μηχανή κατά των λαών, κέντρο οργάνωσης ιμπεριαλιστικών πολέμων, που τροφοδότησε τα αμερικάνικα αντιτορπιλικά με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά της Συρίας, που εφοδίασε τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη και πλοία με καύσιμα, που κατασκοπεύει και παίζει συντονιστικό ρόλο, βάζοντας πιο βαθιά την Κρήτη, ολόκληρη τη χώρα μας, στο “μάτι του κυκλώνα”.

Ο δήθεν “προοδευτικός” ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε κατά παραγγελία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τη συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που μοναδικό στόχο είχε, όχι βέβαια τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς, αλλά το να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, για να ολοκληρωθεί η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια, να ανακοπεί η επιρροή της Ρωσίας ακόμα και της Κίνας στην περιοχή.

Και γι’ αυτό ακριβώς, επειδή είναι ΝΑΤΟική, έχει και τα σπέρματα του αλυτρωτισμού, αφού αναγνωρίζει μακεδόνα πολίτη και μακεδονική γλώσσα! Γι’ αυτό το ΚΚΕ είπε ΟΧΙ σε αυτή τη ΝΑΤΟική συμφωνία. Και το ΟΧΙ του δεν έχει καμιά σχέση με το ΟΧΙ της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που ψαρεύουν στα θολά νερά του αντιδραστικού εθνικισμού.

Ο δήθεν “προοδευτικός” ΣΥΡΙΖΑ, ξεπλένει με κάθε ευκαιρία, την καπιταλιστική ΕΕ, η οποία τάχα πρέπει να επανέλθει στις ιδρυτικές αρχές της. Λες και ξεστράτισε ποτέ της από τις αρχές της κερδοφορίας των λίγων και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της. Με κάθε ευκαιρία, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπλένει την ΕΕ του αντικομμουνισμού, της θεωρίας των δύο άκρων, του ευρωστρατού και της καταστολής, του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων.

Και επειδή είναι τόσο “προοδευτικός” ο ΣΥΡΙΖΑ, απλώνει το χέρι στα πολιτικά ρετάλια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ -και ιδιαίτερα των μνημονιακών του μάλιστα κυβερνήσεων- τα οποία περιμάζεψε για να στήσει τη δήθεν προοδευτική του συμμαχία!

Αυτός ο δήθεν “προοδευτικός” ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε την ελπίδα του λαού και την έκανε λεπίδα των δικαιωμάτων του, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, που σήμερα δίνει στη ΝΔ τη δυνατότητα, εξαιτίας της δικής του πολιτικής, να εμφανίζεται και ως υπεύθυνη δήθεν πολιτική δύναμη. Ποιος; Η ΝΔ. Η οποία, ως κυβέρνηση τότε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, πέρασε σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματα του λαού μας.

Η “υπεύθυνη” ΝΔ, λοιπόν, υπόσχεται και αυτή ξανά, ότι:

– οι μισθοί θα παραμείνουν στον πάτο,

– οι συντάξεις θα συνεχίσουν να ισοδυναμούν με επιδόματα φτώχειας,

– η παραπέρα ιδιωτικοποίηση θα προχωρήσει,

– όπως και η εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας.

Ακόμα και η μείωση των φόρων που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι “δώρο άδωρο” για τη λαϊκή οικογένεια, αφού, αυτή θα προέλθει, από τη μείωση των δαπανών. Δηλαδή, ό,τι πιθανόν γλυτώσει από φόρους ο εργαζόμενος, θα τα δίνει πίσω, για να καλύψει τις περικοπές σε Παιδεία, Υγεία και άλλα. Η “υπεύθυνη” ΝΔ, εγγυάται μείωση των φόρων του μεγάλου κεφαλαίου. Γιατί πώς αλλιώς θα εκτοξευθούν οι επενδύσεις, όπως υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης; Μείωση της φορολογίας, προνόμια και στήριξη για το κεφάλαιο, εργασιακή ζούγκλα για τους εργαζόμενους, δηλαδή, σίγουρα κέρδη μόνο για λίγους καπιταλιστές.

Με λίγα λόγια, η ΝΔ, με “υπευθυνότητα” εγγυάται, ό,τι ακριβώς και ο “προοδευτικός” ΣΥΡΙΖΑ. Εγγυάται ότι θα κινηθεί στις ίδιες ακριβώς ράγες της στρατηγικής της ΕΕ των μονοπωλίων, της στήριξης του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του, της υλοποίησης των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Γι’ αυτό λοιπόν, σε όλους όσοι, απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, κοιτούν πίσω στη ΝΔ ή τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, τους λέμε:

Μην ψάχνετε για διαφορές σε αυτούς. Κάντε εσείς τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού. Αυτό λέμε στους εργαζόμενους αυτής της πόλης, στους αγρότες, στους επαγγελματίες και επιστήμονες, στους φοιτητές και σπουδαστές, στα νέα παιδιά που ζουν εδώ στην άλλη άκρη της χώρας μας.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Στη “δίκαιη ανάπτυξη” του ΣΥΡΙΖΑ και στη “βιώσιμη ανάπτυξη” της ΝΔ, η περιοχή σας, η Θράκη, ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη, αναφέρονται, μόνο εκεί, που και οι δύο μιλάνε, για “μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο”. Γιατί και οι δύο πόλοι του αστικού πολιτικού συστήματος, ταυτίζονται στο στόχο αυτό. Και όταν μιλάμε για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, μιλάμε για μεγάλα συμφέροντα, τα οποία συγκεντρώνουν την προσοχή τους:

  • Στο διαδριατικό αγωγό ΤΑΠ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, στην Ευρώπη, διαμέσου της Τουρκίας και της Ελλάδας.
  • Αναφέρονται στο Διασυνδετήριο Αγωγό Μεταφοράς Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας και άλλους παρόμοιους αγωγούς.
  • Αναφέρονται στη δημιουργία Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αξιοποιώντας κανάλια με τις ΗΠΑ.

Στο ερώτημα που εμείς θέτουμε “ανάπτυξη για ποιον;” απαντάει η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που πολυδιαφημίστηκε στους εργάτες της περιοχής. Γιατί πρόκειται για μια επένδυση δισεκατομμυρίων. Το συνολικό ύψος της επένδυσης έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ, που όμως στην περιοχή δεν αφήνει σχεδόν τίποτα, ούτε αέριο φτηνό για το λαό που ξεπαγιάζει κάθε χειμώνα ιδιαίτερα εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, ούτε θέσεις εργασίας για τους χιλιάδες των ανέργων.

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, μπορούν να απαντήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που μπορεί να δούλεψαν για κάποιο διάστημα, με καλούτσικες αποδοχές αλλά μικρές σε σχέση με τα εξοντωτικά ωράρια, οι οποίοι ξέρουν, πως όταν τελειώσει το έργο θα πεταχτούν ξανά στην ανεργία. Οι μόνιμες θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες, λόγω και της αυτοματοποίησης, με υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό, που πιθανότητα δεν θα προέρχεται και από την περιοχή σας.

Και βέβαια είναι προκλητικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα μιας ολόκληρης περιοχής, που διαφημίζεται ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας, να μην έχουν πρόσβαση σε αυτήν την ενέργεια. Γιατί σε αυτή την περιοχή, από την οποία διέρχονται αγωγοί φυσικού αερίου, δεν υπάρχουν καν υποδομές για να έχουν πρόσβαση τα λαϊκά νοικοκυριά σε φτηνή παροχή ενέργειας που θα τους εξασφαλίσει φτηνή θέρμανση. Όταν μάλιστα το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υψηλή.

Και στην περίπτωση αυτού του “μεγάλου έργου”, κριτήριο δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά η εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων που εμπλέκονται στην κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου.

Βέβαια, από την κατασκευή του ΤΑΡ, ωφελημένοι θα βγούνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι. Έτσι συμβαίνει σε αυτό εδώ το σύστημα. Ούτε βέβαια, μπορεί κανείς με σοβαρότητα πλέον, να υποστηρίζει πως τέτοια έργα θα γίνουν αντικειμενικά παράγοντες για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρήνη των χωρών που εμπλέκονται σε αυτούς.

Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα – Αλβανία, όμως αυτό δεν στάθηκε αιτία για να λυθούν τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Το αντίθετο συμβαίνει.

Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να επιλύσει προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει την προκλητικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Το ΚΚΕ να λέει καθαρά, ξάστερα, ότι μόνον όταν ο λαός κατακτήσει πραγματικά τη δική του εξουσία, μπορεί να διασφαλίσει πλέρια και σε σωστή βάση την αμοιβαία επωφελή διακρατική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Στην πραγματικότητα, μόνο όταν έχεις χαράξει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και υποδομών, με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μόνο τότε, τέτοια έργα μπορεί να αξιοποιούνται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου και, εκτός των άλλων, να μην είναι και “εστία” ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη “δίκαιη ανάπτυξή” του, ούτε η ΝΔ με τη “βιώσιμη ανάπτυξή” της, μπορούν να εγγυηθούν πως οι εργάτες θα έχουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μπορούν να παράγουν και να ζουν, τα νέα παιδιά θα βρίσκουν δουλειά και μένουν στον τόπο τους.

Ποιος από αυτούς, μπορεί να εγγυηθεί, ότι το εργοστάσιο της Ζάχαρης θα ξαναλειτουργήσει;

Κανένας τους. Αφού όλοι τους -και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ- υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια, οδήγησαν στο κλείσιμό του.

Όλοι τους υλοποίησαν τις κατευθύνσεις τις ΕΕ για τις ποσοστώσεις στην παραγωγή ζάχαρης. Όλοι τους υλοποίησαν τα προγράμματα επιδότησης, για εγκατάλειψη της καλλιέργειας τεύτλου.

Όλα αυτά δηλαδή, που οδήγησαν στο κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης σε Ξάνθη και Λάρισα σε πρώτη φάση το 2006, και σε συνέχεια με μείωση προσωπικού, περιορισμό της παραγωγής τεύτλων. Με αποτέλεσμα, το 2018 να υπάρχουν στο σύνολο χώρας 335 συμβάσεις για καλλιέργεια τεύτλου, όταν μόνο στο Νομό Έβρου υπήρχαν 6.000 συμβάσεις την περίοδο πλήρους λειτουργίας του εργοστασίου της Ορεστιάδας.

Η ίδια πολιτική οδήγησε στην απαξίωση υποδομών, μηχανημάτων, εργαλείων μεγάλης αξίας και στην οικονομική καταστροφή εκατοντάδων τευτλοεξαγωγέων. Στο Νομό Έβρου υπήρχαν 250 μηχανές εξαγωγής τεύτλου. Το 2018 λειτούργησαν 25 και σήμερα παύει η χρήση τους.

Η παραγωγή της ζάχαρης στη χώρα μας, είναι από μόνο του, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, πώς ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, ο λαός μας από την ΕΕ. Μια χώρα σαν την Ελλάδα, με αυτοτέλεια στην παραγωγή ζάχαρης, (που είχε 350.000 το 2005 και σήμερα μόνο 15.000), μετατρέπεται σε χώρα που εισάγει τη ζάχαρη.

Την ώρα που απαξίωναν την ΕΒΖ και την υποχρηματοδοτούσαν, έβρισκαν κονδύλια να χρηματοδοτούν άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, να μειώνουν τους φόρους στα κέρδη.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά στις μετατάξεις του προσωπικού στους δήμους, χωρίς ακόμη να διασφαλίσει τα κονδύλια. Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Είναι ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα να διασφαλίσει την πληρωμή των εργαζομένων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ευθύνη της είναι και να ξεχρεώσει τώρα και χωρίς καμία καθυστέρηση τους τευτλοπαραγωγούς για τα παλαιότερα χρέη που υπάρχουν.

Ποιός, αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ, μπορούν να εγγυηθούν ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αυτοί του νομού, θα επιβιώσουν με τις οικογένειες τους δεν θα ξεκληριστούν, δεν θα πνιγούν από τα χρέη;

Κανένας τους. Σας το λέμε και το υπογράφουμε.

Επιπλέον, ξέρουμε ότι ο Έβρος, είναι μια, από τις πιο ευάλωτες περιοχές της χώρας μας. Αφού, είναι πύλη εισόδου πολλών εξωτικών νοσημάτων. Και δυστυχώς, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, βρίσκονται κυριολεκτικά σε πλήρη διάλυση. Η κατάσταση με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι τραγική. Ούτε να την περιγράψει δεν μπορεί κανείς.

Μάλιστα, πέρυσι λόγω και των ευνοϊκών -για την ανάπτυξή τους- καιρικών συνθηκών, υπήρξε ανάπτυξη ασθενειών που έπληξαν κύρια την βαμβακοκαλλιέργεια. Έτσι η προσβολή από το πράσινο σκουλήκι, έβγαλε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά, πως ο τρόπος αντιμετώπισης επί της ουσίας, είναι ανεπαρκής. Ενώ, μετά την προσβολή, η αντιμετώπιση, εναπόκειται στην ατομική ευχέρεια του κάθε καλλιεργητή.

Οι φτωχοί αγρότες, είναι αντιμέτωποι ακόμα και με ολική καταστροφή, αφού υπάρχει πλήρης απουσία κρατικής ευθύνης. Τα φάρμακα κοστίζουν υπέρογκα ποσά και αν οι ψεκασμοί δεν γίνουν συνδυασμένα, σε πολλά χωράφια ταυτόχρονα, πολλές φορές καθίστανται άκαρποι. Είναι εμφανής η απουσία κρατικού φορέα αντιμετώπισης ασθενειών, ο οποίος θα αντιμετωπίζει τα ζημιογόνα αίτια με πρόληψη, με δωρεάν και ορθολογική χρήση φαρμάκων, με επιστήμονες κ.λπ.

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ο παραγωγός είναι πλήρως εκτεθειμένος στις καταστροφές και η διαχείριση των επιπτώσεών τους αποτελεί ατομική ευθύνη του.

Και μιας και μιλάμε για καταστροφές, γνωρίζουμε πως φέτος, καθαρά από τύχη, δεν υπήρχαν προβλήματα με τον Έβρο, που πολύ συχνά πλημμυρίζει και προκαλεί μεγάλες ζημιές.

Φίλες και Φίλοι

Σύντροφοι και Συντρόφισσες

Και δω στην Αλεξανδρούπολη, στη Θράκη, οι εργάτες θέλουν να έχουν δουλειά, σταθερή δουλειά, να μη ζουν με την αγωνία, σήμερα έχω αύριο δεν έχω. Θέλουν να έχουν έναν καλό μισθό για να μπορούν να ζήσουν τα παιδιά τους. Οι αγρότες θέλουν να πληρώνονται για την παραγωγή τους, θέλουν να μείνουν στη γη τους και να μην πνίγονται από τις υποχρεώσεις, τα χρέη. Όλοι θέλουν να έχουν τα παιδιά τους μια καλή μόρφωση, καλύτερη από τη δική τους και να μην πληρώνουν γι’ αυτή. Θέλουν τα παιδιά τους να έχουν εφόδια να μπορούν να σταθούν στη ζωή. Θέλουν να έχουν υγεία, ασφάλιση δημόσια και δωρεάν, να μη ζουν με την αγωνία μη τύχει και αρρωστήσει κανείς και τι θα κάνει. Θέλουν να ζουν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, χωρίς να φοβούνται μη βρέξει και πλημμυρίσουν, μη πιάσει καμιά φωτιά και καούν.

Ποια πολιτική δύναμη, έχει σχέδιο που να μπορεί να τα εξασφαλίσει όλα αυτά; Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει η ΝΔ;

Κατηγορηματικά, σας λέμε πως ΟΧΙ. Μόνο το ΚΚΕ έχει τέτοιο σχέδιο.

Το σχέδιο όλων των αστικών κομμάτων είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό είναι εχθρικό για το λαό και τα παιδιά του.Το επεξεργασμένο σχέδιο του ΚΚΕ απαντά στην ανάγκη του λαού μας να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο λαό είναι ένα:

Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;

Η δική μας απάντηση είναι αντεπίθεση! Αντεπίθεση με ισχυρό το ΚΚΕ παντού και στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές και στις βουλευτικές».

ΠΗΓΗ www.902.gr

Σχετικά άρθρα

ΔΙΧΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1967… ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… ΚΑΠΗΛΕΙΑ, ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ (του Παναγιώτη Μάνδαλου)

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Απριλίου 2018 0
Στις 21/4 η μαύρη επέτειος της δικτατορίας. Μιας δικτατορίας, που άφησε πολλές μαύρες σελίδες, αφού η καταπίεση και ο φόβος…

Τσιόδρας: Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους (Δείτε τη λίστα)

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Απριλίου 2020 0
Την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού ανακοίνωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του…

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: Να καταβληθούν από το ΔΠΘ τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά προς τα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Ιουνίου 2020 0
Αίτημα προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος με το οποίο ζητά…