Ομόφωνη η απόφαση ΔΣ Ορεστιάδας για τα μνημεία «Ίδρυσης της πόλης» και «Γενοκτονίας των Ποντίων»

Δημοσιεύτηκε στις: at 11:34
442 0

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας θα δημιουργηθούν δύο νέα μνημεία, ένα αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κι ένα για την ίδρυση της πόλης της Ορεστιάδας.

Η Ορεστιάδα ιδρύθηκε το 1923 από πρόσφυγες που προέρχονταν από το Καραγάτς και την Αδριανούπολη.

«Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως πρέπει πέρα από τον κύριο λόγο –που είναι η ιστορική μνήμη και η αναγνώριση κάποιων ανθρώπων που ίδρυσαν την πόλη–, να μπορέσουμε να δώσουμε και σημεία που θα χαρακτηρίζουν την πόλη» είπε κατά τη συνεδρίαση ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος αρχικά πρότεινε να δημιουργηθεί μια επιτροπή για τα μνημεία, η οποία και συγκροτήθηκε από ισάριθμα μέλη των δημοτικών παρατάξεων.

Σε δεύτερο χρόνο θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις και αργότερα θα αποφασιστούν ο χώρος, το είδος και το κόστος του μνημείου, όπως συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Δεν είναι τυχαίο γι’ αυτή την πόλη αυτό το μνημείο», είπε ο Κώστας Καλτσίδης –πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής»– αναφερόμενος στο μνημείο των Ποντίων και στην κοινή μοίρα που ακολούθησαν Θρακιώτες και Πόντιοι: του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

www.alexpoli.gr

Σχετικά άρθρα

Φώφη Γεννηματά: “Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δικαιούνται μια ξεχωριστή θέση στον νέο αναπτυξιακό χάρτη της χώρας”

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Ιουνίου 2017 0
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά πραγματοποίησε ομιλία το πρωί της Κυριακής 18 Ιουνίου 2017 στη δεύτερη Περιφερειακή…

Νέα χρηματοδότηση 257.000 ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Απριλίου 2021 0
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η Περιφέρεια ΑΜΘ διαθέτει 257.000 ευρώ από το Πρόγραμμα…