ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες εξελίξεις αναφορικά με την ημερομηνία των πληρωμών έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν χιλιάδες αγρότες που βρίσκονται σε αναμονή. Ας δούμε τι αναφέρουν τα νεότερα στοιχεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λοιπόν, αναμένεται να έχουν πιστωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα ποσά στους λογαριασμούς των αγροτοκτηνοτρόφων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ειδικότερα τα νεότερα δεδομένα λένε πως από την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα γίνει προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση κυβέρνηση όσο και από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να πιστώσει τους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, με το υπόλοιπο ποσό των αγροτικών επιδοτήσεων.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης μαζί με το “πρασίνισμα” και το πριμ των νεοεισερχόμενων αγροτών.

Πώς προκύπτει αυτό το νέο δεδομένο. Η εξέλιξη αυτή και η είδηση αποδίδονται στο neakriti.gr, όπου την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

Ο κ. Χιλετζάκης ήταν σαφής ξεκαθαρίζοντας πως στις κυβερνητικές προθέσεις είναι μέχρι την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου να έχουν πιστωθεί όλοι οι λογαριασμοί των αγροτοκτηνοτρόφων.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιος ο κίνδυνος

Μάλιστα έδωσε και μια άλλη σημαντική παράμετρο του ζητήματος. Ότι αν δεν συμβεί αυτό τότο μόνο οι δικαιούχοι της Τράπεζας Πειραιώς θα προλάβουν να λάβουν τα χρήματά τους πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Μύρων Χιλετζάκης, επικαλούμενος τις δικές του πηγές και πληροφορίες, είχε ξεκαθαρίσει ήδη από τις 29 Νοεμβρίου, μιλώντας στο neakriti.gr, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι έως το μεσημέρι της Παρασκευής 23 του μήνα να έχει προχωρήσει στις πληρωμές αυτές.

Και τώρα επανέρχεται για να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο και αν δεν μπουν τα χρήματα μέχρι τότε σε όλους τους παραγωγούς και όχι μόνο στους δικαιούχους της Τράπεζας Πειραιώς, τότε οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα περάσουν Χριστούγεννα χωρίς φράγκο στην τσέπη.

Εκτός και αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε πολιτική απόφαση, βάσει της οποίας δε θα υπήρχε στις άλλες τράπεζες το περίφημο “βαλέρ”, που μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς δεν ισχύσει. Και συνεπώς δε θα χρειαζόταν να μείνουν τα χρήματα δεσμευμένα για μία μέρα πριν καταλήξουν στην τσέπη των δικαιούχων παραγωγών, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη χρονιά για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, αμέσως μετά την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, θα ακολουθήσει εκείνη της εξισωτικής με διαφορά μίας ή περισσότερων ημερών, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η Κρήτη από τη δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης 2022 θα “ζεσταθεί” με 150 εκατομμύρια ευρώ, για τους αγροτοκτηνοτρόφους της, σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει χτυπήσει “κόκκινο” και οι αγροτικές ενισχύσεις έρχονται στην πιο κρίσιμη περίοδο για να μπορέσουν οι άνθρωποι της υπαίθρου να συνεχίσουν να παράγουν!

Τι λένε τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, το συνολικό ποσό πληρωμής για τους 533.921 δικαιούχους (έναντι 521.657 το 2021), που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ανέρχεται στα 657,348.067,63 ευρώ, έναντι 633.434.763,44 ευρώ το 2021.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθεί το υπόλοιπο ποσό των αγροτικών επιδοτήσεων, για την εξόφληση του Δεκεμβρίου.

Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε νωρίτερα από κάθε χρονιά, αμέσως με την έναρξη του οικονομικού έτους πληρωμών ενισχύσεων 2023 και σε αυτή την προκαταβολή περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και 26.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2022.

Η πληρωμή, συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Αυτό συμβαίνει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και για πρώτη φορά μέσω πλατφόρμας του gov.gr, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, σε αναλυτική τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε όλες τις λεπτομέρειες της καταβολής της προκαταβολής και διευκρίνισε ότι αποτελεί την απαρχή μιας διαδικασίας από ψηφιακά έργα και εφαρμογές που θα ενεργοποιηθούν το διάστημα 2023-2027.

Αγρότες: Κρατική ενίσχυση για τα λιπάσματα

Κρατική ενίσχυση χορηγείται, με απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά και αναπληρωτή Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, και του υφυπουργού Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλου, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης σύμφωνα με την C(2022) 1890 final της 23.03.2022 ανακοίνωση της Επιτροπής «Προσωρινό πλαίσιο για την λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό την στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία», όπως ισχύει, η οποία χορηγείται σε πληγείσες επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες;

Η ενίσχυση, η οποία θα καταβληθεί τις προσεχείς ημέρες, είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ και καλύπτει σε ποσοστό 40% την αύξηση του συνολικού κόστους στην τιμή αγοράς των λιπασμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη τη χώρα οι οποίες:

α) σε περίπτωση φυσικών προσώπων, είναι επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε για το έτος 2021 είτε για το έτος 2022 έως τις 02.12.2022.

β) σε περίπτωση νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στο Φορολογικό Μητρώο, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, κύριο ή δευτερεύοντα, έναν από τους αναφερόμενους στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας

γ) έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1/10/2021 έως και 30/9/2022 και

δ) δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνομη και ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δ.Ε.Ε κατά τα οριζόμενα στην περ. 4 της υποπαρ. Β10 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.

ε) Κατά την ημερομηνία ελέγχου των προϋποθέσεων για την πληρωμή, η επιχείρηση είναι ενεργή και δεν τελεί σε αδράνεια, εκκαθάριση ή πτώχευση ούτε ο ΑΦΜ της έχει ανασταλεί για οποιαδήποτε αιτία, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του φορολογικού μητρώου της ΑΑΔΕ.

Οι ενισχύσεις για τους αγρότες αυτές δεν χορηγούνται σε επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ.

Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο ανέρχεται σε ποσοστό 10,95% των παραστατικών για την αγορά λιπασμάτων που έχουν γίνει το χρονικό διάστημα από 1/10/2021 έως και 30/9/2022.

Η ενίσχυση για τους αγρότες είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Αγρότες: Το συνολικό ποσό

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης για τους αγρότες που μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος(φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης (αιτούσα και συνδεδεμένες της κατά την έννοια της παρ. 3 του αρ. 3 της Σύστασης της Ε. Επιτροπής (2003/361/ΕΚ) στο πλαίσιο της παρούσας αθροιζόμενο με οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση βάσει του τμήματος 2.1 του Προσωρινού Πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό την στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ισχύει από οποιαδήποτε πηγή, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 250.000 €. Στο ποσό των 250.000 € περιλαμβάνονται κάθε μορφής φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις.

Αρμόδιος φορέας για την χορήγηση της ενίσχυσης της παρούσας είναι ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ο οποίος διενεργεί διασταυρωτικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δικαιούχοι που περιλαμβάνονται στο αρχείο που έχει αποστείλει η Α.Α.Δ.Ε. έλαβαν άλλες κρατικές ενισχύσεις που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό των 250.000 ευρώ ανά ενιαία επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι είχαν περιθώριο έως και τις 2 Δεκεμβρίου να αναρτήσουν στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Α.Α.Δ.Ε. τα παραστατικά αγοράς λιπασμάτων για τη χρονική περίοδο μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2021 και 30ης Σεπτεμβρίου 2022.

Προηγούμενο άρθροMega deal στην Αλεξανδρούπολη με το πρώτο υπεράκτιο αιολικό από τον όμιλο Κοπελούζου
Επόμενο άρθροΑνανέωσαν την συνεργασία τους οι Δήμος Κομοτηνής και «Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Α.Ε.»