Με ανοιχτή επιστολή οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου, ζητούν από τη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη τη μετατροπή του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα, σε εργοστάσιο παραγωγής βιοαιθανόλης και προηγμένων καυσίμων.

Αναλυτικά η επιστολή :

“Η ομάδα των τευτλοπαραγωγών (αγροτών) του Ν. Έβρου, με την παρούσα επιστολή και έχοντας διαβάσει τις προτάσεις του ΤΕΕ Θράκης τις οποίες και υιοθετούμε στο σύνολο τους, θα ήθελε να εκφράσει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες της προς τη διοίκηση του ΤΕΕ για την κατάθεση σχετικής πρότασης που αφορά το μετασχηματισμό των Εργοστασίων Ζάχαρης της ΕΒΖ στη Θράκη σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης και προηγμένων καυσίμων, μια πρόταση που θα στηρίξουμε μέχρι τέλος.

Δεδομένου όπως αναφέρετε και στην επιστολή, η Ελλάδα από το έτος 2019 έχει την υποχρέωση πρόσμιξης με ποσοστό 1% (το ελάχιστο) στην βενζίνη με βιοαιθανόλη ή βιοαιθέρες. Το ποσοστό αυτό κατά το 2020 έχει προσαρμοστεί στο 3,3% με μεγάλες πιθανότητες περεταίρω αύξησης στο προσεχές μέλλον λόγω της στροφής που παρατηρείται προς τα βιοκαύσιμα με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος κα. Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ουραγός στην παράγωγη και αξιοποίηση πράσινων καυσίμων ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Για τους παραπάνω λόγους η ύπαρξη εγκαταστάσεων (Εργοστάσια ΕΒΖ), που μπορούν να τεθούν σε λειτουργία (της Ορεστιάδος άμεσα) στις οποίες με τις κατάλληλες τροποποιήσεις εκτός από την παράγωγη ζάχαρης μπορεί να υπάρξει και παραγωγή βιοαιθανόλης, είναι πολύ σημαντική.
Στα πλαίσια της υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος βοηθάει και το γεγονός ότι υπάρχει η απαραίτητη κατάρτιση, τεχνογνωσία αλλά και ο αναγκαίος μηχανολογικός εξοπλισμός ο οποίος απαξιώνεται με το πέρας των χρόνων.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελήσει τους αγρότες στους οποίους παρέχεται διέξοδος μέσω μιας εναλλακτικής καλλιέργειας, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό εισόδημα μέσω της συμβολαιακής γεωργίας.

Καλούμε τα μέλη της διακομματικής επιτροπής και ιδιαίτερα τους βουλευτές του Ν. Έβρου και όλους τους πολιτικούς παράγοντες να εξετάσουν σοβαρότητα και να στηρίξουν τις εν λόγω προτάσεις του ΤΕΕ Θράκης που όντως αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τον αγροτικό τομέα και την τοπική κοινωνία εν γένει”.

Εκ μέρους της Ο.Π., ο Γενικός Γραμματέας Πρόδρομος Προϊκάκης

Προηγούμενο άρθροΣτον “αέρα” βρίσκετε η σιδηροδρομική γραμμή κοντά στην παραλία Άνθειας-Αριστείνου
Επόμενο άρθροΟ Ιωάννης Κτιστάκις εξελέγη δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου