Ο καλύτερος παίκτης στον πλανήτη… μιλάει ελληνικά!

Δημοσιεύτηκε στις: at 15:17
45 0

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες του 21ου αιώνα. Θα ήταν έτσι κι αλλιώς, ακόμα κι αν έχανε το πρωτάθλημα.

Ο Γιάννης λοιπόν, πρωταθλητής του NBA και αδιαμφισβήτητος MVP των τελικών. Ένα μυθικό κατόρθωμα με τόσες πολλές διαστάσεις που δεν ξέρεις από που να το πιάσεις,

Πρώτα από όλα, στα δικά μου μάτια, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο Αντετοκούνμπο πήρε τον τίτλο με την ομάδα που τον επέλεξε στο ντραφτ και όχι με μια super team.

Σε μια εποχή  που οι αστέρες του NBA, του Λεμπρόν προεξάρχοντος, μανιπιουλάρουν ομάδες και συμβόλαια, συχνά με απολύτως κυνικό τρόπο, για να βρεθούν όλοι μαζί στο ίδιο ρόστερ και να συντρίψουν τον ανταγωνισμό, ο Γιάννης επέλεξε να παραμείνει στο Μιλγουόκι, μια μικρή αγορά και να παλέψει για την δικαίωση εκεί, στην πόλη  του.  Το παράδειγμά του δείχνει ότι η πίστη και η αφοσίωση, ενίοτε επιβραβεύονται, ακόμα και στον σκληρό κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού. Ακούγεται απλό, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο , σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Επιπλέον ο Γιάννης  αποτελεί ένα διαρκές, ηχηρό και εξαιρετικά  και διαρκές χαστούκι στα μούτρα του  εγχώριου ρατσισμού:  Ο μετανάστης – πρόσφυγας που δεν ξεχνά την χώρα των προγόνων του αλλά τιμά  όσο ελάχιστοι την χώρα που τον φιλοξένησε (κι ας μην του φέρθηκε πάντα καλά), θριαμβεύει στο υψηλότερο επίπεδο και μιλά ελληνικά!

Η ζωντανή απόδειξη ότι η αγάπη γεννάει αγάπη.  Αν -κάποιοι όχι όλοι οι – Έλληνες στα Σεπόλια δεν αγκάλιαζαν τους Αντετοκούνμπο, αν κάποιοι στον Φιλαθλητικό δεν έδιναν σε αυτά τα παιδιά την ευκαιρία να αλλάξουν την ζωή τους, τα πράγματα πιθανότατα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Και ο σεβασμός του Γιάννη για την Ελλάδα, δεν θα ήταν ο ίδιος.

Αμέτρητοι άνθρωποι  που βρίσκονται στην ίδια ή παρόμοια αφετηρία με τον Γιάννη και δεν διαθέτουν το μπόι και το μπασκετικό του ταλέντο (ή  και την τύχη να τους ανακαλύψουν), θα παραμείνουν αθέατοι  όσο σκληρά κι αν δουλέψουν.  Θύματα των φασιστών, τους μίσους και της ανθρώπινης βλακείας ή μπλεγμένοι σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές (και στην  ουσία τους ,επίσης φασιστικές ) διαδικασίες που τους κρατούν εγκλωβισμένους στο σκοτάδι της ανθρώπινης ασχήμιας . Φτωχοί, χωρίς στέγη, χωρίς αύριο, συχνά και χωρίς όνομα. Οι απόκληροι μιας ολοένα και πιο αφιλόξενης γης.
Ελάχιστοι θα καταφέρουν να ανατρέψουν το προδιαγεγραμμένο τους μέλλον. Και ακόμα λιγότεροι θα γνωρίσουν την επιτυχία και την καθολική καταξίωση.
Όλοι όμως μπορούν σήμερα να χαμογελάσουν για ένα δικό τους παιδί: για τον «απόκληρο» από την Νιγηρία και τα Σεπόλια που κατέκτησε τον κόσμο.
Και αυτό καθιστά τον Γιάννη παγκόσμιο σύμβολο.

Σύμβολο ελπίδας.

Μα και υπενθύμιση της αδικίας που κυριαρχεί στον κόσμο και πνίγει παιδιά στα κύματα της μισαλλοδοξίας.

Αυτή όμως είναι συζήτηση για άλλη στιγμή.

Προς το παρόν, ας χαρούμε κι ας πανηγυρίσουμε.

Ο νέος πρωταθλητής του NBA είναι πολύ καλός για να είναι αληθινός. Αλλά είναι. Και αληθινός και Έλληνας.

Γράφει ο Κ. Κεφαλογιάννης – www.sdna.gr

Σχετικά άρθρα

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης εξελέγει Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Μαΐου 2018 0
Ανάδειξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλου Τοψίδη ως Προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης   Ολοκληρώθηκε…

Ο Σταύρος Κελέτσης συμμετείχε στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο Βελιγράδι

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Ιουνίου 2021 0
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο Βελιγράδι. Συμμετείχε ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης Ολοκληρώθηκαν χθες…

Χρήστος Μέτιος: “Οι χθεσινές δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας αποκάλυψαν ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις που δέχομαι από την εκλογή μου στη θέση του Περιφερειάρχη”

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Αυγούστου 2018 0
Ανακοίνωση για δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Ο κ. Μαρκόπουλος σε δηλώσεις του αποσαφήνισε ότι είναι…