Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών – Υπερασπίσου το παιδί γιατί...

Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών – Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα (γράφει ο Μενέλαος Μαλτέζος)

❗ Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών.

❗ Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα.

🔴 Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών 19/11 αλλά και τα περιστατικά κακοιποίησης παιδικών ψυχών που σημειώνονται συστηματικά στο εσωτερικό των δομών φιλοξενίας, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της «Κιβωτού του Κόσμου» την οποία καταγγελίες θέλουν να είναι υπεύθυνη για τέτοιου είδους περιστατικά,

η Unicef, εκπρόσωποι δομών, επιστήμονες, ειδικοί και θύματα κάνουν έκκληση να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών, από την πολιτεία ακόμη και απέναντι σε δομές ή οργανισμούς που φαινομενικά έχουν αναλάβει αυτό το έργο.

 

🔴 Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακές εξαγγελίες απο μεριάς του πρωθυπουργού και των «πρωτοκλασάτων» υπουργών περί… Εθνικών Σχεδίων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ευχολόγια και γράμματα κενά, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.

 

🔴 Η προστασία της παιδικής ψυχής δεν είναι ευθύνη ιδιωτών. Χρειάζεται ένα γενναίο κοινωνικό κράτος με σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές.

 

🔴 Οι κακοποιήσεις των παιδιών αποκαλύπτουν τα προβλήματα του κράτους στον τομέα της παιδικής προστασίας και φροντίδας. Τις ανεπάρκειες, τα λάθος μέτρα, τις ελλείψεις σε υπηρεσίες και κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό στην κοινότητα, στους δήμους, στο κράτος.

 

🔴 Χρειαζόμαστε συνολική και οργανωμένη αναδόμηση του πλαισίου. Ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης εστιασμένο στην πρόληψη, στην έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των περιστατικών, τη νομική προστασία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του παιδιού-θύματος. Τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να γίνουν γρήγορα με σωστή κοινωνική και επιστημονική προσέγγιση. Ίσως τότε σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν τα δραματικά αυτά γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

🔴 Προτείνεται ένα ολοκληρωμένο ΕΣΔ κατά της κακοποίησης της βίας και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που πρέπει να περιλαμβάνει 5 πεδία πολιτικών:

α) Πρόληψη

β) Έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση και διάγνωση περιστατικών

γ) Προστασία του παιδιού θύματος κατά τη νομική διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών

δ) Ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση του παιδιού θύματος και

ε) Ειδικά μέτρα για παιδιά σε φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και αναπηρία.

 

🔴 Για την υλοποίηση των προτεινόμενων στόχων χρειάζονται χιλιάδες προσλήψεις εξειδικευμένων επιστημόνων και γενναίες χρηματοδοτήσεις.

 

❗ Χρειάζεται αντιμετώπιση παραγόντων όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός που δημιουργούν πρόσφορο έδαφος στην κακοποίηση ανηλίκων.

 

❗ Σε μια περίοδο που αυξάνονται ξανά οι δείκτες φτώχειας, παιδικής φτώχειας και κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίοι επί ΣΥΡΙΖΑ έπεφταν διαρκώς χάρη στη διάθεση 3,5 δις € για την πρόνοια (από 789 εκ. που παρέλαβε το 2015), η ΝΔ φέρνει ένα ΕΣΔ ευχολόγιο, χωρίς προϋπολογισμό.

 

❗ Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα.

Exit mobile version