Πανίσχυρος ο Ελληνικός Στρατός – Παρουσια του Υπουργού Άμυνας η τελική φάση της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017» στον Έβρο

Δημοσιεύτηκε στις: at 7 Οκτωβρίου 2017
938 0

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου παρακολούθησαν την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017» στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» στα Λάβαρα Έβρου.

Την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων 2017», παρακολούθησαν επίσης:  η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄Αθήνας Ελένη Αυλωνίτου, ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Ρίζος, ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο βουλευτής Αττικής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πλήθος πολιτών.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Είναι ξεχωριστή στιγμή και μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στον Έβρο, την ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας, παρακολουθώντας την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2017».

Είναι ιδιαίτερη η χαρά σήμερα, να έχουμε μαζί μας, τους βουλευτές της περιοχής, τους τοπικούς φορείς, αλλά και τους πολίτες της Θράκης, του Έβρου, της Αλεξανδρούπολης, της Ορεστιάδας και όλων των γύρω δήμων, καθώς και τα σχολεία και τους μαθητές της περιοχής.

Η παρουσία σας εδώ έχει και μία συμβολική σημασία. Δείχνει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στις Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου. Είναι σημείο αναφοράς για όλο το Έθνος, είναι σημαντικό στοιχείο ενότητας, ομόνοιας, αλληλεγγύης και εθνικής συνοχής.

Επίσης, ξεχωριστή είναι η τιμή να φιλοξενούμε και να έχουμε μαζί μας διπλωματικές και στρατιωτικές αποστολές από άλλες χώρες. Από αυτό το βήμα τους ευχαριστώ για τη σταθερή διάθεσή τους για συνεργασία, για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς και ειδικά στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. 

Αντιλαμβάνεστε εύκολα ότι αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που στη σημερινή συγκυρία διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο για τη διεθνή σταθερότητα και την ειρήνη.

Οφείλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή αυτή σε χώρο που θα επικρατούν η τήρηση και εφαρμογή των κανόνων διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, η δυναμική των σχέσεων καλής γειτονίας, η ειρηνική διευθέτηση διαφορών και προβλημάτων.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις, αλλά και τις δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου, είναι μια χώρα που έχει, και θα έχει πάντα, ισχυρό ενδιαφέρον για την περιοχή. 

Και έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι κατορθώνουμε, διαχρονικά, να λειτουργούμε, σταθεροποιητικά. Παράλληλα, είμαστε μια χώρα ευρωπαϊκή, μια χώρα που μετέχει ενεργά στις εξελίξεις, μέσα στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς. 

Όντας κεντρικά τοποθετημένοι σε ένα τόξο αστάθειας, οφείλουμε να συνεχίσουμε, παρά τις παρενέργειες της δημοσιοοικονομικής κρίσης, τον αμυντικό μας σχεδιασμό και την εθνική μας προετοιμασία. 

Από την ιστορική αυτή γωνιά της Ελλάδος, αλλά και από κάθε γωνιά της, στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και φιλίας προς όλους του γείτονές μας. Αλλά και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ξεκάθαρο και αδιάλειπτο ότι η εθνική μας κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δεν επιδέχεται εκπτώσεις. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από αυτές. 

Και σε αυτή τη βάση οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα φεισθούν προσπαθειών προκειμένου να σταθούν στο ύψος των προκλήσεων, να φυλάσσουν Θερμοπύλες και να υπερασπίζονται όχι μόνο τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά και τα συμφέροντα ολόκληρου του ελληνικού έθνους.

Η πολιτική μας δεν στρέφεται ενάντια ουδενός. Η πολιτική μας είναι ταυτισμένη με την προαγωγή του κοινού συμφέροντος. Είναι ταυτισμένη με την επιδίωξη μιας κοινής προοπτικής ασφάλειας, ανάπτυξης και συνεργασίας για όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής.

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,

Κύριοι Αρχηγοί,

Σήμερα, παρακολουθώντας από κοντά την τελική φάση της ασκήσεως «Παρμενίων», που αποτελεί το επιστέγασμα του εκπαιδευτικού κύκλου του έτους, για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των υπολοίπων φορέων του κρατικού μηχανισμού, καλύπτοντας το Αιγαίο και τον Έβρο, Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση και τη βεβαιότητα ότι η φύλαξη των συνόρων μας, η φύλαξη της αξιοπρέπειας της πατρίδος είναι σε ικανότατα χέρια. 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώθηκα και για την άρτια διεξαγωγή της χθεσινής νυχτερινής ασκήσεως. 

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αναβαθμισμένη και στοχευμένη συμμετοχή της Εθνοφυλακής μας σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. 

Από αυτό εδώ το βήμα πέρυσι ανακοίνωσα το έτος 2017, ως «Έτος Εθνοφυλακής». Πραγματικά, ούτε εγώ περίμενα ότι μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες η Εθνοφυλακή μας θα έχει πλέον οργανωθεί σε τέτοιο σημείο που ξεπερνά και τις δικές μας προσδοκίες. Εθνοφύλακες εκπαιδευμένοι που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι από τις ενεργές Ένοπλες Δυνάμεις. Εμπλουτίστηκαν με νεότερους, πήραν την εμπειρία των αρχαιοτέρων, χθες στη Ρόδο είχαμε έναν εθνοφύλακα 92 χρόνων. Παράλληλα ήρθαν κοντά μας νέα παιδιά που μόλις πριν από λίγο καιρό είχαν ολοκληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία. Ενσωματώθηκαν στις δυνάμεις Εθνοφυλακής και τους είδαμε να ασκούνται σήμερα, ακριβώς όπως θα κληθούν να πολεμήσουν, εάν αυτό είναι αναγκαίο.

Για άλλη μια φορά, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε σε ειδικούς και μη την αποτρεπτική ικανότητα του στρατεύματος και τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εθνικό μας χώρο και τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα από οποιαδήποτε απειλή, είτε συμβατική είτε ασύμμετρη. Για άλλη μια φορά μας έκαναν όλους υπερήφανους και εμένα προσωπικά, ως Υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά και τους Έλληνες πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού τα οποία διαθέτει από το υστέρημά του για την άμυνα του τόπου, έχουν αντίκρισμα.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Και θέλω να ζητήσω από όλους και από όλες να καταφέρουμε πάλι αυτό που είχαμε καταφέρει στο παρελθόν: οι Ένοπλες Δυνάμεις να μείνουν έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Να ψηφίσουμε ξανά στον προϋπολογισμό της Βουλής, όλα τα κόμματα, τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε όλοι αισιόδοξοι για το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το διαπιστώνουμε καθημερινά όλοι όσοι έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε μαζί τους. Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει όραμα, αισιοδοξία και γίνεται σκληρή δουλειά.

Το αντιλαμβάνομαι κι εγώ σε κάθε επαφή με τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι υπάρχει, σε αυτόν εδώ τον τόπο, παράδοση, υπάρχουν σημεία αναφοράς και μέτρα αξιών.

Αγαπητά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες και Εθνοφύλακες, 

θέλω να εκφράσω στο πρόσωπό σας τα αισθήματα ευγνωμοσύνης, διότι εσείς κοπιάζετε.

Σαφώς, όλοι αναγνωρίζουμε την εργασία και την πίστη στην πατρίδα. Σαφώς, όλοι γνωρίζουμε ότι είστε εκπαιδευμένοι και έτοιμοι, αλλά κυρίως ότι διατηρείτε το υψηλότερο ηθικό. Ότι είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε τον όρκο που έχετε δώσει, που έχουμε όλοι δώσει: να υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός μας τις σημαίες.

Γι αυτό το λόγο, οι Ένοπλες Δυνάμεις κερδίζουν καθημερινά την αναγνώριση των Ελλήνων και την ευγνωμοσύνη της πολιτείας. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, δείξατε την ετοιμότητα και την υπευθυνότητα που απαιτεί μια άσκηση τέτοιου μεγέθους. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν πλήρως τους κόπους που καταβάλατε, και τα συμπεράσματα και διδάγματα από τη διεξαγωγή της θα είναι πολύτιμα για τη συνέχεια. 

Για άλλη μια φορά, μας δίνετε τη δύναμη και τη σιγουριά να λέμε ότι έχουμε την ικανότητα, την ετοιμότητα και τη θέληση να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση. 

Να είστε υπερήφανοι που υπηρετείτε εδώ, στην περιοχή ευθύνης του ιστορικού Δ’ Σώματος Στρατού, για τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζετε στη διασφάλιση της άμυνας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον ελληνικό λαό και ιδίως στους κατοίκους της ακριτικής αυτής περιοχής.

Οφείλουμε πολλά στους ακρίτες μας, οι οποίοι με την άμεση και αποτελεσματική συμβολή τους, δείχνουν έμπρακτα την αγάπη και την φροντίδα τους για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Και οι Ένοπλες Δυνάμεις το ανταποδίδουν αυτό προσφέροντας ένα πολυποίκιλο κοινωνικό έργο, ενισχύοντας τους δεσμούς με την κοινωνία, σφυρηλατώντας την κοινωνική συνοχή.

Στέκομαι ιδιαίτερα στους εφέδρους που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και να προσέλθουν για λίγες μέρες, για να συνεισφέρουν στην επιτυχία αυτής της άσκησης. 

Ημέρες κοπιαστικές, ημέρες που δημιουργούν στην ψυχή σας δυνατά αισθήματα πατριωτισμού και τη συνείδηση ότι συμμετέχοντας στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετέχετε στην προσπάθεια για την ασφάλεια της χώρας και των συμπολιτών σας.

Κυρίες και κύριοι,

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, επιτρέψτε μου να επαναλάβω τις ευχαριστίες μας προς όλους τους ξένους αντιπροσώπους και παρατηρητές, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και ευχαριστίες προς στο ΓΕΕΘΑ, που είχε το γενικό συντονιστικό πρόσταγμα της άσκησης, αλλά κυρίως στους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετείχαν, των οποίων το βλέμμα αντικατοπτρίζει το ήθος και το φρόνημά τους.

Εύχομαι από καρδιάς σε όλους εσάς και στις οικογένειές σας υγεία και δύναμη.

Τέλος, ευχαριστώ τους κατοίκους του Έβρου που αγκαλιάζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και βρίσκονται δίπλα μας καθημερινά. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε πλέον, σε μεγάλο ποσοστό, άρνηση των στρατευσίμων να μετατεθούν από τον Έβρο και από τα νησιά προς το κέντρο. 

Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με ότι συνέβαινε στο παρελθόν και αυτό έχει γίνει χάρη στην ενίσχυση των μονάδων που θα συνεχιστεί με το νέο οργανόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τη νέα δομή δυνάμεων θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε τις δυνάμεις σε προσωπικό και σε μέσα προκειμένου να μπορέσει η ακριτική Ελλάδα να αποτελέσει την αρχή της εξόδου από αυτή τη δύσκολη κρίση που έζησε όλος ο ελληνικός λαός, αλλά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Εύχομαι η Υπέρμαχος Στρατηγός να βρίσκεται πάντα κοντά σας και να έχουμε πάντα αυτές τις επιτυχίες, όπως η σημερινή άσκηση.

Καλή δύναμη».

Σχετικά άρθρα

Δείτε τους φετινούς Επιτάφιους μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Γιάννη Ναλμπάντη

Δημοσιεύτηκε από: - 6 Απριλίου 2018 0
Ιερός Μητροπολιτικός & Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως Ιερός Ναός…