ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δόθηκε με απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παράταση έως τις 30 Ιουνίου της προθεσμίας δήλωσης του καθαρισμού των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση

https://akatharista.apps.gov.gr/

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας από 31η Μαΐου 2024 σε 30η Ιουνίου 2024.

Οι δηλώσεις αυτές είναι στο πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών που έχει συσταθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την καταγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών κατά την αντιπυρική περίοδο και την τήρηση των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024, (ΦΕΚ 2695/Β/9-5-2024) η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:

– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

– Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης οι πολίτες μπορούν να βρουν στη διεύθυνση:

https://akatharista.apps.gov.gr/manual/citizen#intro.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΟΥΝΙΟΥ

Προηγούμενο άρθροΧρήστος Σταϊκούρας: «13 σημαντικές παρεμβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου»
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024