Το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών έθεσαν κατά τις τοποθετήσεις τους στην ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ (Διεθνής Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) οι τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχουν ως τακτικά μέλη στον Οργανισμό.
Το θέμα της φετινής ετήσιας Συνόδου, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Βερολίνο, είναι η τήρηση των δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και η συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων- μελών. Υπογραμμίζοντας την πίστη της Ελλάδας στον ισχυρό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κρατών για την επίλυση διακρατικών, αλλά και διεθνών κρίσεων ο Γιώργος Βαρεμένος, η Νατάσα Γκαρά, και ο Γιάννης Θεοφύλακτος έθεσαν για ακόμη μία φορά το ζήτημα, με σκοπό να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη- μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ώστε κατά τη διάρκεια διεθνών επαφών να είναι σε θέση να συνδράμουν με τη σειρά τους στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της απελευθέρωσης των δυο στρατιωτικών μας.
Κατά την τοποθέτηση του, ο Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ και Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, έθεσε το ζήτημα της ιστορικής συμφωνίας με τα Σκόπια την οποία χαρακτήρισε ως καλά ζυγισμένη. Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, εν τούτοις η Άγκυρα επιλέγει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο και ο απαράδεκτος συσχετισμός της κράτησης των δυο στρατιωτικών με τους αιτούντες άσυλο Τούρκους αποδεικνύει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να συλλάβει το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν χώρες που η Κυβέρνηση δεν επιβάλλει τη θέλησή της στη Δικαιοσύνη. Ως προς το προσφυγικό, ο κ. Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι αν αυτό δεν αντιμετωπισθεί στην ανθρωπιστική του διάσταση και μετατραπεί σε εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι και τζόγο ακραίων δυνάμεων, τότε θα κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από την κάθετη αντιπαράθεση και κατάρρευση.
Με τη σειρά της, η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά αναφέρθηκε στην τακτική της γείτονος χώρας να μην ακολουθεί τις διαδικασίες και τις νομικές εγγυήσεις του διεθνούς δικαίου, καταπατώντας με τον τρόπο αυτό βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Εκτός αυτού, ανέφερε τις συνεχείς προσκλήσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για την απελευθέρωση των στρατιωτικών αλλά και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή τους, καθώς η συνεχιζόμενη κράτηση τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην σταθερότητα στην περιοχή μας και ενισχύει τον αρνητικό αντίκτυπο αυτής της υπόθεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τέλος, σημειώσε πως ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστούν τέτοιες διαφορές και για να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στο ΟΑΣΕ.
Από το βήμα, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προσφυγική κρίση που ταλανίζει τόσο τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και υπογράμμισε την ανάγκη άσκησης κοινής πολιτικής από όλες τις χώρες ανεξαιρέτως για την αντιμετώπιση του φαινομένου, πάντα με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως προς το δικαίωμα του ανθρώπου στην ειρηνική διαβίωση και στις καλύτερες συνθήκες ζωής.
Ο Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Θεοφύλακτος τόνισε ότι όλα τα κράτη- μέλη του ΟΑΣΕ είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έχει τεθεί στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, δεν βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς έχουμε παραβίαση δικαιωμάτων Τούρκων και ξένων πολιτών. Τέτοια παραδείγματα είναι η κράτηση ενός Φιλανδού και ενός Γερμανού δημοσιογράφου, η κράτηση δυο Αμερικανών πολιτών, και εδώ και 4 μήνες η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ο κ. Θεοφύλακτος ανέλυσε την περίπτωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο για οποιοδήποτε κράτος-μέλος του ΟΑΣΕ να συνεχίζει την κράτηση για πάνω από 4 μήνες ξένων πολιτών, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες.
Αντιδιέστειλε, μάλιστα, αντίστοιχη περίπτωση Τούρκου πολίτη, ο οποίος παραβίασε τα σύνορα της χώρας μας και αφού κρίθηκε σε μια δίκαιη δίκη στην Ελλάδα, επέστρεψε στην Τουρκία την επόμενη κιόλας μέρα.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως στην κεντρική απόφαση της 3ης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που ασχολείται με ζητήματα Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προστέθηκε, με τροπολογία που κατέθεσαν οι έλληνες Βουλευτές για τους δυο στρατιωτικούς, αναφορά επί του θέματος, που μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τα εξής:
– Αίτημα για πλήρη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του κράτους Δικαίου στη γείτονα χώρα.
– Αίτημα για την άμεση σύσταση ανεξάρτητου νομικού ελεγκτικού σώματος για όλες τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην Τουρκία και αφορούν την κράτηση αλλοδαπών πολιτών, η οποία δημιουργεί σοβαρά πολιτικά ζητήματα μεταξύ των χωρών, ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα η απελευθέρωσή τους.
Μέσα στα πλαίσια του διεθνούς διαλόγου που αναπτύχθηκε στη Συνέλευση αυτή, με την παρουσία εκπροσώπων δεκάδων κρατών- μελών, τέτοιες θεσμικές παρεμβάσεις θεωρούνται απαραίτητες, ώστε να ενεργοποιηθεί η έμπρακτη στήριξη της διεθνούς κοινότητας προς τη χώρα μας, έως ότου γίνει αποδεκτό το αίτημα μας για την αποφυλάκιση και την επιστροφή των στρατιωτικών μας.