Στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης με θέμα την παράταση των εργασιών της για ένα τρίμηνο ακόμα η πρόεδρος της Επιτροπής κα Μπακογιάννη έθεσε το θέμα των τελευταίων καταστροφικών πλημμυρών στη Θράκη. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου παίρνοντας τον λόγο, αφού συμφώνησε για την ανάγκη της παράτασης, ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να υπάρξει ένα πόρισμα που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και στις προσδοκίες των πολιτών της περιοχής, αναφερόμενος στο θέμα των καταστροφών στην Θράκη σημείωσε:

«Oι καταστροφικές επιπτώσεις από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα άφησαν βαθιές πληγές στην περιοχή και στους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν, συνέπειες που είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, κα πρόεδρε, ιδίοις όμμασι, να ακούσω τους κατοίκους αλλά και τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, επιβάλλουν η Πολιτεία να στρέψει την προσοχή της και το ενδιαφέρον της στις πληγείσες περιοχές.

Η απόφαση να κηρυχθούν Δήμοι και οικισμοί τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διευκολύνει την πρωτοβουλία που και εσείς ανακοινώσατε. Επιβάλλει να κινητοποιηθούν τα συναρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται, ώστε να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν ο κρατικός μηχανισμός για να υπάρξει ανακούφιση και αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που ανέκυψαν.

Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες που βρέθηκαν στον δρόμο. Να καταγραφούν το ταχύτερο δυνατόν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, περιουσίες, μηχανήματα, αυτοκίνητα κ.α. Να καταγραφούν άμεσα από τον μηχανισμό του ΕΛΓΑ οι ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής που είναι μεγάλες. Να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε υποδομές της περιοχής, όπως δρόμοι, ιρλανδικές διαβάσεις που υποχώρησαν, γέφυρες που δοκιμάστηκε η αντοχή τους, αντλιοστάσια και δίκτυα ύδρευσης που τέθηκαν εκτός λειτουργίας κ.α. Επείγει, κα πρόεδρε, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις ανάγκες.

Αλλά το πιο σημαντικό θέμα, που αφορά άμεσα την Διακομματική Επιτροπή μας γιατί είναι πιο μεσομακροπρόθεσμο, είναι η ανάγκη διαμόρφωσης και χρηματοδότησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδάτων. Να διευθετηθούν οι κοίτες όλων των ποταμών για τη ροή των υδάτων. Να επανεξεταστεί η αντοχή των φραγμάτων και των υπαρχόντων καναλιών. Να πραγματοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ροδόπης, ώστε να μην μετρούμε πληγές από τις ζημιές που προκαλούνται από τα καιρικά φαινόμενα, τα οποία διαρκώς θα εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Προηγούμενο άρθροΣτα χέρια του Μητσοτάκη… η υπόθεση του ΚΥΤ Φυλακίου
Επόμενο άρθροΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ  ΚΑΙ  ΨΕΥΤΡΑ… Μετά τις καταγγελίες της ιστιοπλόου  Σοφίας  Μπεκατώρου (από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο)