Μετά από μακρά και συστηματική παρακολούθηση του θέματος, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο των Ακριτικών Επιχειρήσεων της Θράκης κ.Χρ. Γιωρδαμλή, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ροδόπης κ. Ι.Φραντζή, τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Ροδόπης Βιομηχανικού Ν. Αγγελίδη και Βιοτεχνικού Α.Γραβάνη, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης σε συντονισμό με το συνάδελφο του Βουλευτή Β´Αθήνας Δ.Καιρίδη κορυφώνει την μακροχρόνια προσπάθεια για το 12% των επιχειρήσεων της Θράκης.
Όλο αυτό το διάστημα οι δύο Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκαν συστηματικά και αθόρυβα σε όλα τα επίπεδα.
Πριν μερικούς μήνες είχαν συνάντηση με τις 18 μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις του Θρακικού χώρου για να διαμορφώσουν στρατηγική διεκδίκησης έξω από τα φώτα της δημοσιότητας.
Με τη βοήθεια εξειδικευμένων νομικών και φυσικά των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών φορέων, ενίσχυσαν το νομικό οπλοστάσιο τους.
Προκαλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ερώτηση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, επέτυχαν την θετική απάντηση του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου, ότι πρόκειται για εθνική αναπτυξιακή πολιτική υπέρ μειονεκτικών και ακριτικών περιοχών, άρα δεν προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.
Αμέσως μετά οι δύο Κοινοβουλευτικοί επισκέφθηκαν όλους τους συναρμόδιους Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς και Διευθυντές-Χειριστές τους θέματος προκειμένου να ξεδιπλώσουν τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα τους και να διαγνώσουν αντεπιχειρήματα και διαθέσεις.
Το θέμα ετέθη και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την τελεταία επίσκεψη του στην Κομοτηνή, όπου δήλωσε ότι το παρακολουθεί και επιφυλάχθηκε όταν είναι ώριμο να πάρει θέση.
Η τελευταία θετική εξέλιξη ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τους ισχυρισμούς των Θρακιωτών και δημιούργησε νέα δεδομένα.
Να θυμίσουμε ότι οι επιδοτήσεις του 12% για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις της Θράκης σταμάτησαν να δίδονται μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης του Κ.Καραμανλή το 2010 και μάλιστα ενώ οι θρακιώτικες επιχειρήσεις είχαν ισολογίσει νομίμως το ποσό και είχαν φορολογηθεί γι’ αυτό. Φτάσαμε κοντά στην αποκατάσταση το 2014 από την Κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά δεν αποκαταστάθηκε η αδικία λόγω έκτακτων εκλογών.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε, όπως προκύπτει παρανόμως, μόνο τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά κατήργησε και πλήρως τα αναπτυξιακά κίνητρα που όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις από το 1975 θέσπισαν και εφήρμοσαν στη Θράκη, οδηγώντας την στην πλήρη αποβιομηχάνιση και στη έκρηξη της ανεργίας.
Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου και την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενισχύει τη φαρέτρα των δύο Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του Ευριπίδη Στ.Στυλιανίδη και του Δημήτρη Καιρίδη, οι οποίοι αποφάσισαν, ότι είναι πλέον το κατάλληλο momentum για να θέσουν το θέμα δημόσια προς τον αρμόδιο Υπουργό της Κυβέρνησης τους κ. Χρ. Σταϊκούρα, ενημερώνοντας παράλληλα και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να παρθεί μια τελική και δίκαιη απόφαση.
Έξυπνα υποστηρίζουν ότι μια πολιτική απόφαση τώρα, θα ήταν για το δημόσιο φθηνότερη από μια δικαστική απόφαση μετά και επίσης θα ενίσχυε την πραγματική ανάπτυξη στη Θράκη χτυπώντας την ανεργία και θα θωράκιζε δημογραφικά και εθνικά την ακριτική Ελλάδα.
Για τους λόγους αυτούς οι Βουλευτές υπέβαλαν την παρακάτω επιστολή ανοίγοντας εκ νέου τη δημόσια συζήτηση: