Η επιστολή παραίτησης

Προς: Πρόεδρο του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Κοιν.: Πίνακας Αποδεκτών

Με την παρούσα επιστολή υποβάλλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του αιρετού Συμβούλου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης. Αφορμή για την παραίτηση μου αποτελεί η απόφαση για την κοπή 250 δέντρων από το πανέμορφο αλσύλλιο πλησίον του Νέου Κολυμβητηρίου, ερήμην του Συμβουλίου της Κοινότητας και παρά το γεγονός ότι 280 συμπολίτες μας συνυπογράφουν το σχετικό αίτημα. Η παράθεση νομικίστικων επιχειρημάτων και η δημιουργία του ψευδοδιλήμματος “αθλητικοί χώροι ή πράσινο” επισφραγίζουν την παταγώδη αποτυχία του Δήμου μας να αντιληφθεί τις πλέον στοιχειώδεις αρχές που ορίζουν μία βιώσιμη πόλη στον 21ο αιώνα.

Η αφαίρεση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων των Κοινοτήτων, η οποία επήλθε με την αλλαγή του αυτοδιοικητικού νόμου μετά την εκλογή μας από την κάλπη στις 26ης Μαΐου 2019, δημιούργησε το έδαφος για την απαξίωση του αιρετού οργάνου. Από την αρχή της θητείας μας, έγινε προφανής η δημιουργία ενός κλίματος αδιαφάνειας και έλλειψης λογοδοσίας, δυσανεξίας στο διάλογο και απαξίωσης της διαφορετικής άποψης. Εδώ και δύο χρόνια, με πρόσχημα την πανδημία, αυτές οι αναχρονιστικές προσεγγίσεις σχετικά με τη διαχείριση της εξουσίας ακύρωσαν στην πράξη το ρόλο, αλλά και την ίδια την έννοια του Συμβουλίου. Χαρακτηριστικά, η Κοινότητα και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δεν είναι σε θέση να οργανώσουν στοιχειώδεις διαδικασίες διαλόγου, όπως η διεξαγωγή των Συμβουλίων μέσω τηλεδιάσκεψης. Κρυμμένοι πίσω από την αδυναμία εξασφάλισης της συμμετοχής, τόσο των αιρετών Συμβούλων όσο και των πολιτών, εξακολουθούν να διολισθαίνουν στις “δια περιφοράς” ψηφοφορίες άνευ ουσίας θεμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, ελέγχου ή συναπόφασης.

Με βάση τα παραπάνω, δηλώνω αδυναμία να εκπροσωπήσω ουσιαστικά τους συμπολίτες μου εντός ενός οργάνου που δεν θυμίζει σε τίποτα ούτε Συμβούλιο, ούτε Κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, αφιέρωσα πολύτιμο προσωπικό χρόνο στο συντονισμό ομάδων εργασίας που επεξεργάστηκαν το πρόγραμμα της “Ανεξάρτητης Κοινότητας Φάρος Αλεξανδρούπολης”, τη διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων ενημέρωσης και συμμετοχής πολιτών, αλλά και τη σύνταξη μιας σειράς από θεσμικά αιτήματα και τεκμηριωμένες εισηγήσεις οι οποίες συζητήθηκαν, ψηφίστηκαν και εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Κοινότητας δια ζώσης, όταν αυτό ήταν δυνατό.

Κατά παράβαση του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινότητας, ούτε μία από αυτές τις αποφάσεις δεν έχει προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης προς συζήτηση, πόσο μάλλον προς υλοποίηση. Αυτές οι προτάσεις αποτυπώνουν το όραμα που μοιράστηκα, τις γνώσεις που προσέφερα και τις συνεργασίες που καλλιέργησα για την Κοινότητα, και αποτελούν πλέον κτήμα των πολιτών της Αλεξανδρούπολης. Θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεση τους σε περίπτωση που μελλοντικά υπάρξει ενδιαφέρον χάραξης πολιτικών και υλοποίησης έργων με γνώμονα το σεβασμό στη διαπολιτισμική ταυτότητα και τον φυσικό πλούτο του τόπου μας, αλλά και τα δικαιώματα της επόμενης γενιάς, στην πράξη.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 1.460 συμπολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους, την οικογένεια και τους πολύτιμους συνεργάτες μου που συνέβαλαν στην εκλογική επιτυχία της “Ανεξάρτητης Κοινότητας Φάρος Αλεξανδρούπολης”. Ζητώ συγνώμη που δεν κατάφερα να ανταποκριθώ πλήρως στις προσδοκίες τους εντός αυτού του περιβάλλοντος και δεσμεύομαι ότι μέσα από την επιστημονική μου έρευνα, τις διεθνής μου συνεργασίες, την αρθρογραφία και την κοινωνική μου δράση θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι το δικαίωμα του τόπου μας στην αειφορία.

Η εμπειρία αυτή μου έμαθε να επιλέγω σοφότερα τις μάχες που αξίζει να δώσω και να αναζητώ γονιμότερα εδάφη για δημιουργία, εξέλιξη και προσφορά.

Εχοντας εξαντλήσει τη δυνατότητα ουσιαστικής συνεισφοράς μου στα κοινά μέσα από το όργανο του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, αφήνω την εκλεγμένη θέση μου με τη σκέψη  ότι “ουδείς αναντικατάστατος”.

Με εκτίμηση,

Παύλος Γεωργιάδης

Πίνακας Αποδεκτών (κοινοποίηση από τις Υπηρεσίες του Δήμου):

  1. Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
  2. Μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ του Προεδρου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννη Ναϊτίδη

Λόγω της δήλωσης παραίτησης του συμβούλου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης κ. Παύλου Γεωργιάδη, για την οποία και λυπάμαι πολύ, μεταξύ άλλων επιρρίπτονται ευθύνες για τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου, αισθάνομαι την ανάγκη ώς Πρόεδρος του να απαντήσω και να τοποθετηθώ επ αυτού.

Σε καμμία περίπτωση δεν υπήρξε κατα την διάρκεια λειτουργίας του οργάνου κανενός είδους απαξίωση ή έλλειψη διαλόγου, ενώ αντιθέτως υπήρξαν πολλές και διαφορετικές απόψεις και συγκρούσεις όπως συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατικές συζητήσεις των συμβουλίων, γιατί το δικό μας να είναι εξαίρεση!

Η πανδημία, ναι όντως δυσχέραινε και συνεχίζει τις διαδικασίες διαλόγου , λόγω και δυσκολιών συμμετοχής αρκετών μελών σε τηλεδιάσκεψη. Όταν δόθηκε λοιπόν σύμφωνα με την εφαρμοζομενη ΚΥΑ η δυνατότητα για δια ζωσης συμμετοχή, ώς γνωστόν, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο και δεν προσκόμισε ακόμη και σήμερα ο κ. Γεωργιάδης, με αποτέλεσμα δυστυχώς αρκετά συμβούλια να γίνονται δια περιφοράς ακόμη. Γιατί άραγε δεν το προσκόμισε, είναι μόνιμος κάτοικος Αλεξανδρούπολης; Γιατί όσο κάναμε με τηλεδιασκεψη όλα καλά, από εκεί που ήταν. Τώρα που ξεκινούν τα δια ζώσης βρήκε την ωραία ορμή του αλσυλλίου για να δικαιολογήσει την αποχώρηση του και όχι ίσως την διαγραφή του από το συμβούλιο λόγω της εφαρμογής της νομοθεσίας για τους συμβούλους που δεν έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν δια ζώσης σε αυτά.

Σχετικά με αφορμή όπως αναφέρει, «η καταστροφή ενός από τα τελευταία αλσύλλια της Αλεξανδρούπολης, με την προαποφασισμένη κοπή 250 δέντρων» ποτέ δεν ήρθε ως θέμα για συζήτηση στο συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, ούτε από τον ίδιο ποτέ, ενώ είχε την δυνατότητα, ούτε υπήρχε η νόμιμη διαδικασία για να έρθει, καθως αποτέλεσε ένα απλό ερώτημα και όχι θέμα προς συζήτηση, ομάδας δημοτών στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος όσον αφορά δε τις αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου , πολλές υλοποιηθηκαν χωρίς να χρειαστεί να προωθηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και για όλες τις υπόλοιπες τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, σύμφωνα με την εγκυκλιο 88 ΑΠ: 59846/21.08.2019 του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την λειτουργία των κοινοτήτων.

Ευχαριστούμε τον κ. Γεωργιαδη για την πολύτιμη συνεισφορά του στις γόνιμες συζητήσεις και αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην επαγγελματική του καριέρα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού όπως ανακοίνωσε μήνες πριν, μέσα από τα προσωπικά του social.

Εμείς θα συνεχίσουμε από εδώ, από τον τόπο που ζούμε, να αγωνιζόμαστε για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Γιάννης Ναϊτίδης
Προηγούμενο άρθροΚάτοικοι Νέας Βύσσας: Διεκδικούμε την καθημερινή λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Ν. Βύσσας
Επόμενο άρθροH Νίκη Αλεξανδρούπολης στέλνει δυνατό μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών