Παραχωρούνται «πακέτο» τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:23
716 0

Παραχωρούνται «πακέτο» τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων, πρόκειται να προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την υπο-παραχώρηση δραστηριοτήτων των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Του Φώτη Φωτεινού – www.metaforespress.gr

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το Ταμείο πρόκειται να προσφέρει τη δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για τους δύο λιμένες.

Με προϋπόθεση ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα παρουσιάσει πιο ισχυρό ενδιαφέρον και με γνώμονα ότι ο ΟΛΘ ανήκει ήδη σε ιδιώτες, το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε τη λύση «πακέτο», ώστε να μην μείνει «ορφανό» το λιμάνι της Καβάλας.

Στα δυο λιμάνια θα παραχωρηθεί το εμπορευματικό κομμάτι, δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη το «δεξί κομμάτι» και στην Καβάλα ο εμπορικός λιμένας «Φίλιππος Β».

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει κομβική θέση, καθώς βρίσκεται σε σημείο, το οποίο συνδέεται άμεσα με την Εγνατία Οδό και τον σιδηροδρομικό άξονα προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα τουρκικά και βουλγαρικά σύνορα, ενώ γειτνιάζει με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και την όδευση του κάθετου συνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

Παράλληλα, αποτελεί επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική, μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από αμερικανικά και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αντίστοιχα, για την Καβάλα εκτιμάται ότι το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον θα εστιαστεί στη δραστηριότητα που αφορά τη διακίνηση χύδην φορτίου.

Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων. Δηλαδή, δεν θα ακολουθηθεί το μοντέλο των ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπου πωλήθηκε το πλειοψηφικό πακέτο των ποσοστών, αλλά θα παραχωρηθούν επιμέρους δραστηριότητες, όπως η κρουαζιέρα, τα εμπορεύματα, οι μαρίνες, κτλ.

Οι υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων αφορούν τα λιμάνια του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας.

Σχετικά άρθρα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 17 χρόνια από τα εγκαίνια του νέου Νοσοκομείου – 17 χρόνια εγκαταλειμμένο το παλιό Νοσοκομείο

Δημοσιεύτηκε από: - 4 Μαρτίου 2020 0
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Το ρεπορτάζ εκείνης εποχής έγγραφε: Το νέο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εγκαινίασε σήμερα, Τρίτη,…

ΕΣΥ: Έρχονται 3.000 προσλήψεις μονίμων

Δημοσιεύτηκε από: - 5 Μαΐου 2020 0
Σοφία Χύτου – workenter.gr Την μονιμοποίηση περίπου 3.000 ιατρών και νοσηλευτών προανήγγειλε σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης…

Eυαγγελία Λιακούλη: «Η τιμή …τιμή δεν έχει! Ντροπή!» – Δίνουν μπράβο αλλά όχι λεφτά στους Υπαλλήλους των Δήμων!

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Μαΐου 2020 0
Στις 2 Απριλίου κατέθεσα ερώτηση-υπόμνημα στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας άμεσα να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι της καθαριότητας και των αμαξοστασίων των…