Στοχεύοντας στη σημαντική αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Σαμοθράκης, που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του νησιού, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, παρουσίασε σήμερα τους βασικούς άξονες του νέου master plan που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ύψους 273 χιλιάδων ευρώ, με χρηματοδότηση του υπουργείου.

   Η παρουσίαση του master plan για το λιμάνι της Καμαριώτισσας, έγινε το Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Σαμοθράκης, παρουσία της τοπικής ηγεσίας του λιμενικού σώματος, των φορέων και κατοίκων του νησιού, και όπως τόνισε ο ο κ. Σαντορινιός, αποτελεί μια ευκαιρία για την κατάθεση απόψεων και προτάσεων, καθώς πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στο γενικότερο σχεδιασμό.

   Ο κ. Σαντορινιός δήλωσε: “Θα γίνει σήμερα μια παρουσίαση του master plan του λιμανιού της Καμαριώτισσας και ταυτόχρονα και της μελέτης ακτομηχανικής για το αλιευτικό καταφύγιο των Θέρμων. Είναι ανάγκη η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του νησιού για να μπορέσει να αποκτήσει τη δυνατότητα το νησί και να έχει μεγαλύτερα πλοία, προσέγγιση, και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του λιμανιού. Το λιμάνι στα νησιά μας είναι η καρδιά, από εκεί έρχονται και φεύγουνε τα πάντα, τα αγαθά οι άνθρωποι. Επομένως ένα σωστό λιμάνι, ένα σωστά σχεδιασμένο λιμάνι μπορεί να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης” και πρόσθεσε: “Το master plan έχει αναταθεί από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση που έχει ολοκληρωθεί, έχει κατατατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας για έγκριση από την ΕΣΑΛ από την αρμόδια επιτροπή για την έγκριση αυτών των μελετών, θα γίνουν οι σχετικές παρατηρήσεις, θα πρέπει να γίνει μια διαβούλευση, στα πλαίσια της διαβούλευσης είναι και η συζήτηση που θα γίνει σήμερα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι πραγματικά καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, καλύπτει τις ανάγκες του δήμου”.

Ο κ. Σαντορινός το χαρακτήρισε λιμάνι μείζονος σημασίας, και σημείωσε ότι το master plan μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού, το οποίο είναι και ένα αίτημα ετών.

   “Άρα εμείς θα προσπαθήσουμε, όχι μόνο να κλείσουμε γρήγορα με την έγκριση του master plan, αλλά να διασφαλίσουμε και τους πόρους για να γίνουν οι μελέτες της πρώτης φάσης, οι μελέτες εφαρμογής της πρώτης φάσης για το λιμάνι. Γιατί καλά είναι τα σχέδια, καλοί είναι οι σχεδιασμοί, αλλά πρέπει να τους βλέπουμε και να υλοποιούνται. Τουλάχιστον, η δική μας κυβέρνηση δεν αρκείται στους σχεδιασμούς. Κυρίως χαίρεται όταν υλοποιεί και έρχεται να εγκαινιάζει έργα”, σημείωσε.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, παρέδωσε στο δήμαρχο και τον δασάρχη της Σαμοθράκης, ένα νέο υπερσύχρονο αυτοκίνητο για τις ανάγκες των δασικών υπαλλήλων. Ο κ. Φάμελλος, τόνισε ότι οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί πριν από ένα χρόνο ένωσαν τους φορείς, τους κατοίκους και την Πολιτεία σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, κρίθηκε αναγκαία η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, για τις ανάγκες της δασικής υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά, στο έργο των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτήν.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, ευχαρίστησε τον υπουργό για την άμεση ανταπόκριση, αλλά και για το μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αγοράς του οχήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΠΑΜΕ: Υπόμνημα προς τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου
Επόμενο άρθροΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ (γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)