Συμπληρώνουμε δύο μήνες από την ημέρα που έγινε η έγκριση της χρηματοδότησης των 2.800.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα από τον κ. Πέτσα, με σκοπό τις αποκαταστάσεις των ζημιών που προκλήθηκαν στους αγωγούς ύδρευσης, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ) από την πλημμυρική καταστροφή.

Αντίστοιχα συμπληρώνουμε 5 μήνες από την ημέρα που υπέστη την σοβαρή βλάβη ο αγωγός μεταφοράς νερού από τον υδροταμιευτήρα στο διυλιστήριο της πόλης, με συνέπεια το δίκτυο της Αλεξανδρούπολης να υδροδοτείται αποκλειστικά από τις γεωτρήσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αυξηθεί η σκληρότητα του νερού του δικτύου και να αλλάξει η γεύση του. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, αυξήθηκε η δοσολογία του απολυμαντικού μέσου (υποχλωριώδες νάτριο), που παραμένει όμως πάντα στα επιτρεπόμενα όρια.

Είναι σαφές πως η επαναφορά στην υδροδότηση από τον υδροταμιευτήρα (φράγμα) θα γίνει μόλις αποκατασταθεί η υφιστάμενη βλάβη.
Δυστυχώς όμως και ενώ μπαίνουμε στους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που σημαίνει πως θα έχουμε μεγάλες καταναλώσεις νερού και παρότι υπάρχουν από τον νόμο οι προβλεπόμενες διαδικασίες στο πλαίσιο του κατ επείγοντος, η διοίκηση της ΔΕΥΑΑ με πρόεδρό της τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, έχει επιδείξει ακατανόητα υπερβολική καθυστέρηση.

Μάλιστα προ ημερών, την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα έλλειψης νερού στην Αλεξανδρούπολη τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες, εξέφρασε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις και ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Βαγγέλης Μυτιληνός. Σύμφωνα με τον ίδιο τα έργα αποκατάστασης στον υδροταμιευτήρα και στον κεντρικό αγωγό της ΔΕΥΑΑ δεν πρόκειται να τελειώσουν νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για μεγαλύτερη καθυστέρηση λόγω έλλειψης υλικών. Κατά τον κ. Μυτιληνό είναι πιθανόν να σημειωθούν και ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις σε περίπτωση που προσφύγουν στη δικαιοσύνη εργολάβοι που δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης. Παράλληλα ο κ. Μυτιληνός τόνισε πως η ΔΕΥΑΑ έχει ήδη καθυστερήσει στην έναρξη των διαδικασιών αφού εδώ και μήνες το κονδύλι των 2.800.000 € είναι διαθέσιμο από την Κυβέρνηση και ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει ανάδοχος των έργων.

Τα ερωτήματα πέρα των μεγάλων καθυστερήσεων είναι πολλά και μεγάλα και αφορούν την όλη τακτική που ακολουθεί ο κ.Ζαμπούκης σε ότι αφορά την διαδικασία των απευθείας αναθέσεων. Βασικό ερώτημα που χρειάζεται να απαντηθεί άμεσα, αφορά τα κριτήρια με τα οποία έχουν προσκληθεί οι συγκεκριμένοι εργολάβοι, από την στιγμή μάλιστα που όπως αποκάλυψε ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ και σημερινό μέλος της διοίκησης, δεν κλήθηκαν μεγάλες και έμπειρες εργοληπτικές εταιρείες της περιοχής.

Σε αναμονή της επιλογής των τελικών αναδόχων, θα θέλαμε να γνωρίζουμε τα ποσοστά των εκπτώσεων που θα δοθούν καθώς και τον εάν υπάρχουν έγγραφες προσφορές με μεγαλύτερες εκπτώσεις από εργοληπτικές εταιρείες οι οποίες δεν προσκλήθηκαν παραδόξως στην όλη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε να μην έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα στην υδροδότηση του δήμου μας, είτε από μια πιθανή βλάβη στις υφιστάμενες γεωτρήσεις κυρίως όμως από την προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης η όποια συμβαίνει κατά συνήθη τρόπο την θερινή περίοδο.

ΠΑΥΛΟΣ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Αρχιτέκτονας μηχανικός-
Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημοτικής κίνησης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Προηγούμενο άρθροΚΙΝΑΛ: Η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη – Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου έμεινε στις διακηρύξεις προθέσεων. Οι προκλητικές και επεκτατικές θέσεις της Τουρκίας παραμένουν
Επόμενο άρθροΣύλλογος Διδασκόντων 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης: Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για τη μετεγκατάσταση του σχολείου μας