Θετική απόφαση του Δημ. Συμβουλίου για την διεκδίκηση του χώρου κάτω και πέριξ από τον Φάρο, έκθετη η δημοτική αρχή η οποία αποχώρησε της ψηφοφορίας.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης στις 14/3/2022 με πρωτοβουλία δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, εισήχθη στα τακτικά θέματα της συνεδρίασης το χρόνιο ζήτημα για την διεκδίκηση από τον δήμο της κυριότητας της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα. Συγκεκριμένα για ολόκληρη την περιοχή του παραλιακού μετώπου κάτω από Φάρο (από τον Άγιο Εύπλου μέχρι και το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων) στην οποία ανήκουν τόσο το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, όσο και ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και τμήμα της πλατείας του Φάρου μαζί με την παραλιακή ζώνη νότια της Βασιλέως Αλεξάνδρου (περιλαμβάνει και το καφέ «ΦΛΟΙΣΒΟΣ»). 

Εισηγητές του θέματος είχαν οριστεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Λαμπάκης καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ.Παύλος Μιχαηλίδης.

Η πρόταση περιλάμβανε για πρώτη φορά, επίσημη απόφαση Δ.Σ. για «αποχαρακτηρισμό» της δυτικής χερσαίας ζώνης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2971/2001» και σε εφαρμογή του υπ´ αριθμ.3133.6/28669/17/20-4-2017 εγγράφου του Υπουργείου Ναυτιλίας με αποδέκτες την Αποκεντρωμένη διοίκηση της ΑΜΘ καθώς και τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. ΑΕ.).

Σημειώνεται πως αυτή την προσπάθεια ήρθε να την ενισχύσει με πρόσφατες θετικές δηλώσεις του ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης (ραδιοφωνικός σταθμός StatusRadio 94.2 στις 16/2/2022).

Παρόλα αυτά και προς έκπληξη όλων κατά την διαδικασία της συζήτησης, ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης χωρίς αιτιολογία ζήτησε να πρώτα αναβληθεί η συζήτηση και στην συνέχεια όταν δεν βρήκε θετική ανταπόκριση, υπεραμύνθηκε της θέσης των υποψήφιων ξένων επενδυτών οι οποίοι διεκδικούν την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμένα μαζί και την δυτική χερσαία ζώνη. Συγκεκριμένα πρότεινε για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτών με την τοπική κοινωνία, να ολοκληρωθεί πρώτα η διαγωνιστική διαδικασία, να παραχωρηθεί μαζί με το λιμάνι και ολόκληρη η δυτική χερσαία ζώνη και στην συνέχεια να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την όποια διεκδίκηση! 

Τέτοια εισήγηση από τον κ.Ζαμπούκη ούτε οι νομικοί σύμβουλοι των  ξένων επενδυτών θα μπορούσαν να διανοηθούν για να προτείνουν στο δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης. 

Όπως ήταν φυσικό κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτό από την πλειοψηφία του Δ.Σ., αναγκάζοντας τελικώς τον κ. Δήμαρχο μαζί με όλη την δημοτική αρχή να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία γράφοντας μια ακόμη μελανή σελίδα στην ιστορία της αυτοδιοίκησης. 

Τελικά το θέμα πέρασε με την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων (22 θετικοί ψήφοι) μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος ο κ. Αρβανιτίδης, έναντι μιας αδιανόητης αρνητικής ψήφου του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου του κ. Καρυπίδη. 

Η απόφαση αυτή συνοδευόμενη από το σχετικό Τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο θα προσδιορίζεται επακριβώς ο ζητούμενος χώρος, θα πρέπει να κοινοποιηθεί όπως προβλέπεται με παραπεμπτικό σημείωμα στην διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.), η οποία οφείλει πλέον να πάρει τις ιστορικά κρίσιμες αποφάσεις εφαρμόζοντας την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας. Σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης το αίτημα θα μεταβιβασθεί στην Αποκεντρωμένη διοίκηση της ΑΜΘ για τον οριστικό αποχαρακτηρισμό του χώρου και την μεταβίβαση της κυριότητας ολόκληρης της περιοχής στους δημότες της Αλεξανδρούπολης.

Δυστυχώς από μια τέτοια κρίσιμη και ιστορική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου απουσιάζει ο δήμαρχος της πόλης, πρωτόγνωρο γεγονός για ολόκληρη την αυτοδιοίκηση, συνθήκη που επιβεβαιώνει πως ο κ. Ζαμπούκης πλέον βρίσκεται εδώ και καιρό υπό την εποπτεία του δημοτικού συμβουλίου. 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Προηγούμενο άρθροΧρήστος Γερακόπουλος: “Προσπάθεια συκοφαντίας και ψέματα από τη κ. Ποϊραζίδου”
Επόμενο άρθροΧρήστος Γερακόπουλος: “Βράζει το Πολυκοινωνικό – Η κ. Ποϊραζίδου έχει φέρει τα πάνω κάτω – Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι”