Η απόφαση της νέας δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει σε μια γενναία πολιτική απόφαση προς όφελος της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα οδηγούσε στην αναγκαία τροποποίηση ενός εκ των έργων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) και συγκεκριμένα σε αυτό της «επέκτασης του ποδηλατόδρομου-διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου στάθμευσης παραπλεύρως του γηπέδου Φώτης Κοσμάς», θα έχει ως αναγκαστική δυσμενή συνέπεια την μονοδρόμηση σημαντικού τμήματος της Βασιλέως Αλεξάνδρου.

Ήδη σήμερα και ενώ η εργολαβία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πολίτες έχουν βιώσει τα πρώτα δυσάρεστα αποτελέσματα σε ότι αφορά την δυσκολία στην κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και την κατάργηση εκατοντάδων θέσεων στάθμευσης, χωρίς μάλιστα να έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες  εναλλακτικές λύσεις.

Σε λίγες όμως ημέρες που το έργο θα φτάσει στην περιοχή του Φάρου, η χάραξη του ποδηλατόδρομου σε επαφή με την διαχωριστική νησίδα και σε συνδυασμό με την επέκταση του πλάτους των πεζοδρομίων και στις δύο πλευρές της παραλιακής οδού, θα έχουν ως αποτέλεσμα την οριστική κατάργηση του ενός (νότιου) ρεύματος κυκλοφορίας.
Αυτό θα έχει ως τραγική συνέπεια την σταδιακή μονοδρόμηση της Βασιλέως Αλεξάνδρου από το ύψος της οδού Κύπρου μέχρι και την ΑΡΓΩ και μάλιστα με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά, απομονώνοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση προς τον λιμάνι.

Δυστυχώς το πολεοδομικό συγκρότημα υπό τις παρούσες συνθήκες με τις οποίες δεν έχουν αποκεντρωθεί βασικές υπηρεσίες της πόλης (Δικαστήρια, ΚΤΕΛ, Αστυνομική διεύθυνση, κλπ) δεν επιτρέπει προς το παρόν τέτοιου είδους πειραματισμούς, κάτι που φάνηκε και από την αψυχολόγητη απόφαση για την πεζοδρόμηση της οδού Κύπρου.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή, υπό την δική μου πολιτική πίεση και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ορθώς είχε αποφασίσει έστω και την τελευταία στιγμή, την ακύρωση της αρχικής της απόφασης για μονοδρόμηση της παραλιακής οδού. Αυτό όμως για να μπορέσει να υλοποιηθεί και στην πράξη, έχει ως βασική προϋπόθεση, την αναγκαία τροποποίηση στα παραδοτέα έργα του Β.Α.Α., άρα και στον επανασχεδιασμό τόσο του ποδηλατόδρομου, όσο και της επέκτασης των πεζοδρομίων στην περιοχή της πλατείας του Φάρου.

Δυστυχώς όμως η σημερινή δημοτική αρχή, χωρίς το θέμα να το γνωρίζει και χωρίς να έχει τοποθετηθεί για αυτό σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αμήχανη σήμερα παρακολουθεί τις εξελίξεις και το χειρότερο όλων χρησιμοποιεί δικαιολογίες που δικαιώνουν όσους την κατηγορούν για έλλειψη οράματος και για μειωμένο πολιτικό ανάστημα.

Τέλος στην περίπτωση που υπάρξει έστω και την ύστατη στιγμή οργανωμένη κινητοποίηση από πλευράς των δημοτών και αναγκασθεί ο κ. Δήμαρχος να αναθεωρήσει την παθητική του στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι προτεινόμενες λύσεις για τα παραδοτέα χρηματοδοτούμενα έργα, είναι η αλλαγή χάραξης του ποδηλατόδρομου με απλή διαγράμμιση και χωρίς άλλες τεχνικές παρεμβάσεις, καθώς και η αλλαγή της χωροθέτησης στην επέκταση των πεζοδρομίων με αποτέλεσμα την αποφυγή περαιτέρω μείωσης του πλάτους της Βασιλέως Αλεξάνδρου.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος                                                                  
Μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ/ΑΜΘ

Προηγούμενο άρθρο955 kg όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και μέρος αυτών υπολειπομένων διαστάσεων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΗ ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφέρεια ΑΜΘ στο επίκεντρο της συνάντησης Θεοχάρη – Μέτιου