Παύλος Μιχαηλίδης: Αιφνιδιαστική δέσμευση-κατάσχεση από το Υπουργείο Τουρισμού στα Δημοτικά  Ιαματικά λουτρά της Τραϊανούπολης

137 0

Ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης είναι ένας από τους 50 δήμους σε όλη την χώρα, στα όρια του οποίου υφίστανται Ιαματικές πηγές με σχετικές υποδομές.

Με μια αιφνιδιαστική του απόφαση το Υπουργείο Τουρισμού, προχωράει σε δέσμευση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων και ταυτόχρονα προχωράει στην δημιουργία της Α.Ε. «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας – ΙΠΕ Α.Ε.».

Η εν λόγω Α.Ε. θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων, μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα χιλίων μέτρων, που σήμερα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο όχι μόνο του δημοσίου αλλά και οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε αρκετούς Δήμους ενώ ομόφωνα το Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) έχει καταγγείλει το γεγονός αυτό, ως μια μεθόδευση που έχει ως στόχο την «υφαρπαγή των περιουσιακών στοιχείων» δεκάδων δήμων της χώρας.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως τα τελευταία χρόνια, οι δήμοι έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών, και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους.

Πολλοί Ο.Τ.Α. μάλιστα, βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την ανεύρεση επενδυτή, αρκετοί συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την αναβάθμιση των υποδομών τους, ενώ άλλοι συμμετέχουν ήδη σε εταιρικά σχήματα εκμετάλλευσης των ιαματικών φυσικών πόρων τους.

Σε ότι αφορά των Δήμο της Αλεξανδρούπολης είναι γεγονός πως υπάρχει εμφανή υστέρηση στην διαχείριση και την αξιοποίηση των Ιαματικών λουτρών της Τραϊανούπολης, γεγονός που επισφραγίστηκε και από την απόφαση της σημερινής Δημοτικής αρχής να βάλει λουκέτο στην λειτουργία τους.

Το δημοτικό μας συμβούλιο καλείται πλέον άμεσα να αποφασίσει αν θα συνταχθεί με τον ΣΔΙΠΕ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, καλεί τους δήμους – μέλη του, τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και τις Περιφέρειες της χώρας να λάβουν δημόσια θέση κατά των προθέσεων του υπουργείου Τουρισμού.

Παράλληλα ο ΣΔΙΠΕ καλεί την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), να απορρίψει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού, καθώς : «η συμμετοχή της στην Α.Ε. δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού ως άλλοθι στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην υφαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων».

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-  ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ”

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη της Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ.Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στο Νομό Ροδόπης

Δημοσιεύτηκε από: - 4 Νοεμβρίου 2016 0
Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, επισκέφτηκε την Τρίτη 1η Νοεμβρίου περιοχές του Νομού Ροδόπης, όπου…

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπαίθριο χώρο και φορτηγά οχήματα Ανακυκλωτικής Εταιρείας, στον κόμβο ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Σεπτεμβρίου 2018 0
Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2018  υπαίθριο χώρο και φορτηγά οχήματα Ανακυκλωτικής Εταιρείας (ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ Κ. ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΙΚΗ ΑΕΒΕ) ,…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική θητεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε από: - 11 Μαΐου 2021 0
Πολίτης πλέον ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Υπηρέτησε ολόκληρη τη θητεία του στον Έβρο. Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική θητεία του γιου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου στον Έβρο. Όπως…

Με λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Δημοσιεύτηκε από: - 30 Νοεμβρίου 2018 0
Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, και στη…