Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Ιστορικός – Νομικός

ΠΕΡΊ ΤΩΝ ΕΝ ΚΟΜΟΤΗΝΉ ΕΝΤΑΦΙΑΣΘΈΝΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΏΝ ΜΑΡΩΝΕΊΑΣ

 

Το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής με την  εν έτει 2012 εκδημία του μακαριστού και αοιδίμου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής Κυρού Δαμασκηνού του Α΄(1974-2012), κατά κόσμον Πέτρου Ρουμελιώτη, μετέσχε σε εξόδιο ακολουθία Αρχιερέως και κυρίως παρέστη στον ενταφιασμό αυτού εν Κομοτηνή μετά από 74 συναπτά έτη, αφού η τελευταία φορά που ετάφη Μητροπολίτης Μαρωνείας στην  έδρα της Μητροπόλεώς του, την Κομοτηνή, ήταν το έτος 1938, όταν εκοιμήθη ο μεγάτιμος αοίδιμος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Θάσου Άνθιμος ο Δ΄ (1922-1938) του οποίου ο προκάτοχος ,Μαρωνείας Μελισσηνός Χριστοδούλου (1914-1921), ετάφη στην γενέτειρά του, τις Σαράντα Εκκλησίες της Ανατολικής Θράκης.

Ο Μαρωνείας  Άνθιμος (Σαρρίδης) εκοιμήθη στην Αθήνα, όπου παρουσία του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσοστόμου του Α΄ του Παπαδοπούλου ετελέσθη η εξόδιος ακολουθία και εκφωνήθηκε ο επίσημος επικήδειος. Η σωρός του Μαρωνείας Ανθίμου  μεταφέρθηκε στον περίπυστο και παλαίφατο ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής και ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα από το λαό της πόλεως και του Ν.Ροδόπης, ο οποίος επί δύο ημέρες τίμησε τον μεγάλο εκείνο Ιεράρχη, τον πρώτο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, ο οποίος και υπεδέχθη τον μεγάλο όγκο προσφύγων από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική και Βόρεια Θράκη. Η σωρός του Ανθίμου του Δ΄ αρχικώς ενεταφιάσθη στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής, διότι αυτός ο συγκεκριμένος ναός εθεμελιώθη υπό του ιδίου του Μητροπολίτου Ανθίμου του Δ΄ και του τότε Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου κατά την επίσκεψη του δευτέρου στην πόλη της Κομοτηνής ,τον Μάϊο του  έτους 1930. Μετά από λίγα χρόνια ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Βασίλειος (1941-1952) μετέφερε τα ιερά λείψανα του Μητροπολίτου Μαρωνείας Ανθίμου και τα ενταφίασε σε οικογενειακό τάφο υπάρχοντα στο Κοιμητήριο της Κομοτηνής ,όπου ήταν ενταφιασμένη και η μητέρα αυτού. Όταν πλέον κατά το έτος 1959 κατασκευάσθη το αρχιερατικό οστεοφυλάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής ο Μητροπολίτης Τιμόθεος ( 1954-1974) έκανε για δεύτερη φορά ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Μητροπολίτη Ανθίμου και τα τοποθέτησε εντός του αρχιερατικού σκευοφυλακίου, το οποίο ο ίδιος ανήγειρε και βρίσκεται όπισθεν του ιερού βήματος του Κοιμητηριακού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στα Δημοτικά Κοιμητήρια Κομοτηνής, όπου φυλάσσονται και τα λείψανα των  Μητροπολιτών Μαρωνείας Ιωαννικίου Αβραμάκη(1838-1839) και Χρυσάνθου Ιεροκλή (1888-1893).

Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι τα  λείψανα αμφοτέρων των Ιεραρχών αυτών ευρίσκοντο ενταφιασμένα εντός του  νάρθηκος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής ,αλλά με πρωτοβουλία του Μαρωνείας Τιμοθέου έγινε η ανακομιδή αυτών και εναπετέθησαν στο τότε άρτι ανεγερθέν Αρχιερατικό Οστεοφυλάκιο. Όσον αφορά ειδικότερα τον Μαρωνείας Ιωαννίκιο Αβραμάκη, αυτός απέθανε στην ελληνορθόδοξη κοινότητα Δωρίσκου του σημερινού Ν.Έβρου, περιοχή υπαγομενή κατά την οθωμανοκρατία στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Μαρωνείας,όπου αρχικώς ετάφη και αργότερα το λείψανό του μετεφέρθη και εναπετέθη στον νάρθηκα του Μητροπολιτικοί ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής.  Σημειωτέον ότι ο Μαρωνείας Ιωαννίκιος ως Ιεροδιάκονος του Εθνεγέρτου Ροδόπης αοιδίμου Μητροπολίτου Μαρωνείας Κωνσταντίου (1810-1821) μυήθηκε υπό του Αρχιερέως και υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας.Ο δε Μαρωνείας Κωνστάντιος εκοιμήθη και ετάφη στο Άγιον Όρος.

Σύμφωνα με την γραπτή μαρτυρία του Μ. Μελίρρυτου, εντός του νάρθηκος του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής ευρίσκετο ενταφιασμένο και το λείψανο του Μητροπολίτου Μαρωνείας  Κυρίλλου (1845-1863),αλλά λόγω των προηγηθεισών ανακαινιστικών εργασιών στον νάρθηκα του ναού, απωλέσθη και δεν ευρέθη. Ο δε Μητροπολίτης Μαρωνείας Θεόκλητος () εκοιμήθη και ετάφη στην εν έτει 1860 ανεγερθείσα Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου της Νήσου Θάσου ,η οποία υπήγετο στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Μαρωνείας. Μέχρι σήμερα λοιπόν τριών αρχιερέων τα Ιερά λείψανα βρίσκονται στο αρχιερατικό σκευοφυλάκιο Κομοτηνής.

Ο διάδοχος του Μητροπολίτου Ανθίμου, Σπυρίδων Αλιβιζάτος, (1938-1940), λόγω βαρυτάτης αιφνιδίου ασθενείας εκοιμήθη στην Αθήνα, όπου και ενεταφιάσθη ως Μαρωνείας Σπυρίδων ο Α΄ από τους συγγενείς του. Ο διάδοχος του Μαρωνείας Σπυρίδωνος ήταν ο καταγόμενος εκ Καρυστίας και ανδρωθείς στην Χαλκίδα, αοίδιμος Μητροπολίτης  Βασίλειος ο Α΄ (1941-1952), του οποίου η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής (Παναγία), αλλά κατ’ απαίτηση των συγγενών αυτού, του λαού και του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδος, όπου εκ νεότητος είχε διακονήσει ως άγαμος κληρικός,η σωρός του μετεφέρθη μετά την εξόδιο ακολουθία διά  αμαξοστοιχίας στην Χαλκίδα και ενεταφιάσθη πλησίον του ναΐσκου της Παναγίας Οδηγήτριας στην Παναγίτσα, όπου μέχρι και σήμερα υπάρχει ο τάφος του. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον μικρό σταθμό του Ιάσμου Ν.Ροδόπης απεκάλυψαν το φέρετρο και όλοι οι κάτοικοι της κοινότητος έκλιναν γόνυ και προσεκύνησαν τον λατρεμένο τους Μητροπολίτη Βασίλειο.

Ο διάδοχος του Μαρωνείας Βασιλείου, μέγας εκείνος Ιεράρχης Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο πρώτος πλέον ο οποίος δεν έφερε τον τίτλο  Μαρωνείας και Θάσου, ο από βοηθός Επίσκοπος Μυρεών Τιμόθεος Ματθαιάκης (1954-1974), μετέπειτα Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, (1974-1992), εκοιμήθη στην Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας όπου και ενταφιάσθηκε.

Το έτος 2012, ήτοι μετά από 74 χρόνια εκ του τελευταίου ενταφιασμού Μητροπολίτου Μαρωνείας στην Κομοτηνή, ετελέσθη η  εξόδιος ακολουθία και ο ενταφιασμός εν ενεργεία Αρχιερέως της Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής στην έδρα αυτού, ήτοι του Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνού  Α΄ (1974-2012), ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος Αρχιερεύς της εν λόγω Πατριαρχικής Ιεράς Μητροπόλεως των Νέων Χωρών.

Προηγούμενο άρθροΠαύλος Α. Μιχαηλίδης: ”Σπατάλη χρημάτων, η διαμόρφωση του υπάρχοντος πάρκινγκ δίπλα στο δημοτικό στάδιο”
Επόμενο άρθροΔήμος Αλεξανδρούπολης – Καθαρισμοί οικοπέδων