Περιοδεία Κόκκαλη σε Ορεστιάδα, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη

Συνεχίστηκε σήμερα η περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υποψήφιων ευρωβουλευτών/τριών του κόμματος, επισκέφτηκε την Ορεστιάδα, το Σουφλί και την Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες από τη μια μεριά συμπυκνώνονται οι τρομακτικές προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και από την άλλη αναδεικνύονται οι τεράστιες ευκαιρίες της Πράσινης Μετάβασης.

Μετά την περιήγησή του στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμμης, την προστατευόμενη περιοχή εξαιρετικής σημασίας για όλη την Ευρώπη, η οποία επλήγη από την τρομακτική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2023, ο Πέτρος Κόκκαλης επισήμανε: «Η ιστορικών διαστάσεων οικολογική καταστροφή του περασμένου Αυγούστου αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για τις συνέπειες της οικολογικής κρίσης. Όταν κατακαίγονται 850.000 στρέμματα ενός εκπληκτικού δάσους, μοναδικού για όλη την Ευρώπη, τότε καταλαβαίνουμε ότι η οικολογική κρίση δεν συνιστά κάποιον αόριστο κίνδυνο για το μέλλον αλλά μια καταστροφική δύναμη για το παρόν. Καταλαβαίνουμε επίσης πόσο ανεπαρκές είναι το σχέδιο πυροπροστασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη». 

Ο κ. Κόκκαλης προσέθεσε: «Είναι ώρα να αλλάξει προσανατολισμό η πυροπροστασία. Να δώσουμε επιτέλους έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, ακολουθώντας την έκθεση που υπέβαλε το 2019 ο διευθυντής του Global Fire Monitoring Center (GFMC) Dr. Johann Georg Goldammer. Πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κατεστραμμένων περιοχών με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί συναντήσεις με δημάρχους της Κεντρικής- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την αντιδήμαρχο Ορεστιάδας, κ. Χριστίνα Γκιλιλούδη έγινε σαφές ότι οι κάτοικοι του νομού ζητούν διοικητικό διαχωρισμό μεταξύ βόρειου και νότιου Έβρου για να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή σε προγράμματα ενίσχυσης της υγείας, της παιδεία και της γενικότερης στήριξης του τοπικού πληθυσμού, που τον τελευταίο καιρό έχει μειωθεί κατά 30%.

Ο  κ. Κόκκαλης συναντήθηκε επίσης, με το δήμαρχο Σουφλίου, κ. Παναγιώτη Καλακίκο, με τον οποίο συζήτησε για το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, η οποία όμως θα πρέπει να είναι δίκαιη, με ίση πρόσβαση και συμμετοχή όλων σε προγράμματα τηλεθέρμανσης και ενεργειακές κοινότητες. Τονίστηκε επίσης η αναγκαιότητα ενίσχυσης της ύδρευσης και πυροπροστασίας στην περιοχή. Ο δήμαρχος με τον Π. Κόκκαλη και το κλιμάκιο υποψηφίων του ΚΟΣΜΟΥ συζήτησαν για τις προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ανάγκη για πραγματική αποκέντρωση. Όπως τόνισε ο Π. Κόκκαλης, «Είναι αναγκαίο οι πόροι και οι αρμοδιότητες να ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες, που γνωρίζουν τις ανάγκες τους αλλά και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Δεν μπορεί η κεντρική κυβέρνηση από την Αθήνα να αποφασίζει, τί θα συμβεί στο Σουφλί, τη Δαδιά και την Ορεστιάδα. Είναι ένα μοντέλο, ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό».

Επίσης, ο Πέτρος Κόκκαλης συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο του Εμμανουήλ Παππά Σερρών, κ. Δημήτριο Νότα, με τον οποίο μίλησαν για την κλιματική κρίση και τις γεωπολιτικές της διαστάσεις, ενώ συνάντηση είχε με το νυν κοινοτάρχη Αβάντα Έβρου, κ. Σίμο Χατζηπαύλου και τον πρ. κοινοτάρχη κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου.

Προηγούμενο άρθρο«ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΚΑΛΑ» το πέμπτο τραγούδι του Τσάνταλη Χρήστου σε συνεργασία με τον γνωστό παραγωγό και συνθέτη Τάκη Δαμάσχη
Επόμενο άρθροΒήμα-βήμα προχωράει το εργοτάξιο του Νέου Νοσοκομείου