Περιφέρεια Α.Μ.Θ.: Η πιο φτωχή της Ελλάδας και 11η φτωχότερη στην Ε.Ε.

Δημοσιεύτηκε στις: at 09:48
942 0

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατέχει δύο θλιβερά ρεκόρ σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αφορούν το έτος 2017 και κατατάσσουν την Περιφέρεια ΑΜΘ στην τελευταία θέση ανάμεσα στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας μας και στην 11η θέση από το τέλος ανάμεσα στις 281 Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Περιφέρειά μας είναι μόλις το 46% του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτόν τον τρόπο συμπεριλαμβανόμαστε ανάμεσα στις είκοσι φτωχότερες Περιφέρειες που έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ λιγότερο του 50% του μέσου όρου. Στις είκοσι αυτές Περιφέρειες εκτός από την Περιφέρεια ΑΜΘ συμπεριλαμβάνονται άλλες τρεις Ελληνικές Περιφέρειες (Ήπειρος, Βόρειο Αιγαίο και Δυτική Μακεδονία), πέντε από την Βουλγαρία, τέσσερις από την Ουγγαρία, τρεις από την Πολωνία, δύο από τη Ρουμανία και δύο από τη Γαλλία.

Πλουσιότερη περιφέρεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το Δυτικό Λονδίνο με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 626% σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ ενώ μέσα στην πρώτη εικοσάδα περιλαμβάνονται το Λουξεμβούργο με 253% πάνω από το μέσο όρο, η Νότια Ιρλανδία με 220%, το Αμβούργο με 202%, οι Βρυξέλλες με 196%, η Μπρατισλάβα στη Σλοβακία με 179%, η Άνω Βαβαρία με 177% και άλλες.

Με βάση πάντα τα στοιχεία της Eurostat η πλουσιότερη Περιφέρεια της Ελλάδας εμφανίζεται να είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 72% του μέσου όρου της ΕΕ και ακολουθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 62% του μέσου όρου.

www.proininews.gr

Σχετικά άρθρα

Γερμανός βουλευτής: Όχι υποβρύχια, όχι κονδύλια και στοπ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Δεκεμβρίου 2020 0
Ο Γερμανός βουλευτής αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής των Φιλελευθέρων (FDP) Μπιζάν Ντζιρ-Σαράι, εισηγείται ψήφισμα ανάκλησης της έγκρισης πώλησης των έξι υποβρυχίων της ThyssenKrupp Marine Systems στην Τουρκία,…