Περιφερειακή Σύνθεση: «Πόσο ακόμη θα περιμένουν οι επιχειρήσεις κε Μέτιο;»

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:39
119 0

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ στις 17 Σεπτεμβρίου ο κος Χρήστος Μέτιος δεσμεύτηκε ότι «σε λίγες μέρες» η Περιφέρεια θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας κατά το πρότυπο του προγράμματος που εφάρμοσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης Χριστόδουλος Τοψίδης είχε ζητήσει μάλιστα να «οριστεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα» αναφορικά με την ανακοίνωση του προγράμματος, δέσμευση που ο κος Μέτιος απέφυγε να αναλάβει επιμένοντας στις «λίγες μέρες». 

Πόσες μέρες χρειάζεται, άραγε, η διοίκηση της Περιφέρειας για να θέσει στη διάθεση των επιχειρηματιών της περιοχής μας ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο; Υπενθυμίζουμε ότι «μη επιστρεπτέα προκαταβολή» σημαίνει πως οι επιχειρηματίες θα λάβουν χρήματα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων τους τα οποία ΔΕΝ θα κληθούν να επιστρέψουν. 

Στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου, ο κος Μέτιος είχε πει μεταξύ άλλων ότι η προκήρυξη του προγράμματος είναι «θέμα εγκρίσεων». Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζει, στις 28 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν (αρ. απόφασης SA.58616) ενέκρινε κονδύλι ύψους 1.5 εκ ευρώ για την Ελλάδα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής σε 12 Περιφέρειες. Επομένως, ποια έγκριση περιμένει ακόμα; 

Η κλεψύδρα πλέον έχει γυρίσει ανάποδα. Μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία η κωλυσιεργία της διοίκησης την ώρα μάλιστα που βλέπουμε άλλες Περιφέρειες (Κρήτης, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου) να έχουν ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες ενώ στη δική μας Περιφέρεια δεν έχει καν προσδιοριστεί (ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί) το ύψος του ποσού που απαιτείται αναλογικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων, ούτε και οι ΚΑΔ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 

Τί περιμένουν άραγε οι διοικούντες; Μήπως τελικά δεν είναι θέμα θέλησης, αλλά θέμα ικανότητας; 

Ο κος Μέτιος δεν καλείται «να ανακαλύψει την πυρίτιδα». Καλείται να κινηθεί εντός συγκεκριμένων και εγκεκριμένων πλαισίων, αλλά δυστυχώς ΑΔΥΝΑΤΕΙ. 

Μόνο που, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός του. Η απόφαση της Κομισιόν ορίζει ρητά ότι η εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει να έχει γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. 

Η Περιφερειακή Σύνθεση δεν θα σταματήσει να πιέζει τη διοίκηση να κινηθεί το συντομότερο δυνατό γιατί κάθε μέρα που περνάει οι ανάγκες των επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας μεγαλώνουν. 

Και αν κάποιοι επιχειρηματίες «πνιγούν», η ευθύνη θα έχει ονοματεπώνυμο.

Σχετικά άρθρα

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζητάει ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου , για τις καταστροφικές επιπτώσεις του “πράσινου σκουληκιού”

Δημοσιεύτηκε από: - 31 Αυγούστου 2018 0
Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής  Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, για την αποστολή κλιμακίου στον Έβρο, προκειμένου να…

Καταργείται και μεταφέρεται η πιάτσα ΤΑΞΙ της Μαζαράκη, με βάση την Κυκλοφοριακή Μελέτη – Ανησυχία ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 15 Μαρτίου 2016 0
Ανησυχία οδηγών ΤΑΞΙ Αλεξανδρούπολης για την πρόταση της Κυκλοφοριακής Μελέτης Με βάση την Κυκλοφοριακή Μελέτη θα καταργηθεί της πιάτσας ταξί…

Aναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα και η μοριοδότηση των γονέων για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2017 – 2018

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Ιουνίου 2017 0
Aναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ «eetaa.gr» τα προσωρινά αποτελέσματα και η μοριοδότηση των γονέων για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2017…