ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ”

Για άλλη μία φορά, η «Περιφερειακή Σύνθεση» ήταν η παράταξη αυτή που έφερε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ- Θ θέματα ουσίας, που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών και δείχνουν ότι υπάρχουν περιφερειακοί σύμβουλοι που αφουγκράζονται πραγματικά τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. 

Με δική μας πρωτοβουλία συζητήθηκαν στο Συμβούλιο θέματα όπως: η ολιγωρία της διοίκησης για συζήτηση της ΜΠΕ για την σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Ασπροβάλτας – Καβάλας (Ν. Καρβάλης) -χωρίς να πάρουμε σαφείς απαντήσεις-, ο καθαρισμός των ρεμάτων εξαιτίας των οποίων προκλήθηκαν έντονες πλημμύρες σε Έβρο και Ροδόπη πρόσφατα και ακούσαμε τους αρμόδιους να παραδέχονται ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση της ΑΜΘ χρήζει συζήτησης σε ειδική συνεδρίαση (αλλά δεν μας είπαν γιατί δεν την προκαλούν). 

Πάλι με δική μας πρωτοβουλία υιοθετήθηκαν δύο ψηφίσματα: Το ένα αφορά την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών, που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί έντονα την επικαιρότητα, ωστόσο η διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει συστήσει ακόμα την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και το άλλο αφορά στη θέσπιση τροπολογίας μεταβατικής διάταξης που αφορά στο αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της ΠΑΜΘ, το οποίο προκαλεί σημαντικά προβλήματα ειδικά στις τουριστικές περιοχές. 

Από παράταξη της αντιπολίτευσης συζητήθηκαν και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των αμπελουργών του Νομού Καβάλας που βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής με τους αρμόδιους να «έχουν δρομολογήσει επαφές με το υπουργείο»… χωρίς όμως να έχουν αποστείλει την απαιτούμενη τεκμηρίωση με τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για τις αποζημιώσεις.

Στη συνεδρίαση της 27ης Ιανουαρίου, υιοθετήθηκε επίσης και ψήφισμα αρνητικής θέσης σχετικά με την ενδεχόμενη επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο. 

Το ψήφισμα αυτό ήρθε πολύ κατόπιν εορτής και ενώ οι εξελίξεις στο θέμα τρέχουν αφού έχει ήδη γίνει τηλεδιάσκεψη 30 φορέων με τη συμμετοχή του Υπουργού Μετανάστευσης στην οποία η Περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν συμμετείχε με οργανωμένη θέση (ως όφειλε) καθώς ο Περιφερειάρχης βρισκόταν αποκλεισμένος στο πατρικό του σπίτι στη Γρατινή Ροδόπης ελέω covid-19 και δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ίντερνετ!

Φυσικά, η ασθένεια είναι σεβαστή, ωστόσο οι θεσμοί δεν πρέπει να λειτουργούν με βάση το router του κου Μέτιου, αλλά με το προβλεπόμενο οργανόγραμμα στο οποίο έχει οριστεί αναπληρωτής του και ο οποίος θα μπορούσε να είχε συντονίσει μία συνεδρίαση με θέμα το ΚΥΤ Φυλακίου ακόμα και απόντος του ιδίου. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν έγινε και φτάσαμε στην 27η Ιανουαρίου, το Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου να υιοθετεί το εξής ψήφισμα (κατά πλειοψηφία), στο οποίο διατυπώνεται για όλη την έκταση της περιφέρειας: 

«Μετά από διεξοδική συζήτηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επαναδιατυπώνει την κατηγορηματική θέση του

  1. Αρνούμαστε τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας των ήδη υφιστάμενων δομών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ
  2. Να ανακληθεί άμεσα η από 29.12.2020 πρόσκληση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που φέρει τον τίτλο «Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Υ.Π.Υ.Τ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στο Ν. Έβρου». 

Στην ίδια συνεδρίαση παρακολουθήσαμε και τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ και Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη ο οποίος μάλιστα προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες, που ο κος Μέτιος κατά την συνήθη πρακτική του άφησε αναπάντητες. 

Για άλλη μία φορά λοιπόν συμμετείχαμε σε μία συνεδρίαση που δεν «πιάνει το σφυγμό» της τοπικής επικαιρότητας, άρα δεν απαντάει στις ανάγκες των πολιτών και στην προοπτική της περιφέρειας. 

Παρά την αδράνεια της διοίκησης, εμείς παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας που βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρεί να καταχραστεί την εξουσία που του δόθηκε και να την μετατρέψει σε ιδιωτικό σωσίβιο για να βγει από τον ωκεανό της ανεπάρκειας του. 

ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΤΟΨΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β. ΜΑΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ της 27ης Ιανουαρίου ακούσαμε τον Δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλη Μαυρίδη να καταθέτει ντοκουμέντα που έφεραν όλους τους Συμβούλους προ μεγάλης εκπλήξεως πλην βέβαια αυτών της παράταξης Μέτιου, οι οποίοι δεν ήθελαν με τίποτα να ακουστεί η τοποθέτηση του Δημάρχου, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο θέμα της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου.  

Σχεδόν εξαναγκάστηκαν να τον ακούσουν κατόπιν των ισχυρών πιέσεων όλου του Σώματος, που έκρινε σκόπιμο να ακουστεί η θέση του κου Μαυρίδη προς εμπλουτισμό της συζήτησης. 

Παίρνοντας το λόγο ο κος Μαυρίδης προκάλεσε ηλεκτρική εκκένωση στην «διαδικτυακή αίθουσα» καθώς αποκάλυψε ότι ο κος Περιφερειάρχης απέκρυπτε σημαντικές λεπτομέρειες από τη δημόσια συζήτηση όπως το ότι ο δήμαρχος Ορεστιάδας δεν είχε συζήτηση με τον Υπουργό παρά μόνο μία φορά στις 20 Νοεμβρίου 2020 και χωρίς να έχει συζητηθεί μεταξύ τους ενδεχόμενη επέκταση του ΚΥΤ καθώς και την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο κος Μαυρίδης στις 08 Σεπτεμβρίου 2020 προς τον κο Μηταράκη όταν ο υπουργός είχε κάνει τις πρώτες δηλώσεις περί επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου μιλώντας στη Χίο. Ο κος Μαυρίδης μάλιστα χρησιμοποίησε ως επίρρωση των λεγομένων του σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης αλλά και αλληλογραφία του με τον Περιφερειάρχη. 

Ο κος Μέτιος με τη σειρά του αντί να υπερασπιστεί τη θέση του και το Περιφερειακό Συμβούλιο εν γένει, αντικρούοντας τα επιχειρήματα του κου Μαυρίδη συνέχισε να του «χρεώνει» καθυστέρηση αντίδρασης και λειτουργία εν κρυπτώ. 

Η παράταξή μας καλεί τον κο Μέτιο να καταρρίψει με επιχειρήματα τους ισχυρισμούς του κου Μαυρίδη διαφυλάττοντας το κύρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Διοίκησης της οποίας ηγείται καθώς σε διαφορετική περίπτωση βρίσκεται εκτεθειμένος τόσο απέναντι στο Σώμα, όσο όμως και απέναντι στους πολίτες που αγωνιούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα. 

Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα βρει το σθένος να βγει μπροστά και να απαντήσει με παρρησία σε όσα του καταλογίστηκαν καθώς δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε και το Σώμα ο ισχυρισμός του κου Μαυρίδη περί ψευδών δηλώσεων ενώ γνώριζε την αλήθεια. 

Τον καλούμε εν ολίγοις να αναλάβει τις ευθύνες του – αυτές που προκύπτουν από τον θεσμικό του ρόλο τον οποίο δεν πρέπει να συγχέει με τις όποιες προσωπικές/κομματικές επιλογές του.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Βορίδη-Πέτσα-Δερμεντζόπουλου – Συζήτησαν για την επιτακτική ανάγκη για πρόσληψη τακτικού εξειδικευμένου προσωπικού στην ΔΕΥΑΑ και την έκτακτη χρηματοδότηση σε όλους τους Δήμους για την αποκατάσταση των προβλημάτων απο την κακοκαιρία
Επόμενο άρθροΣάκης Αντωνίου: “Έφυγαν δρόμοι, πλημύρισαν χιλιάδες στέμματα στους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών