Την ανάγκη θέσπισης συνδυασμένων και πιο αποτελεσματικών πολιτικών αντιμετώπισης και διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, υπογράμμισε το μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (CoR), Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Πέτροβιτς, στη διάσκεψη της Επιτροπής «CIVEX» που συνεδρίασε στις 8 και 9 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στην επιτροπή της CoR που έχει ως αντικείμενα «Ιθαγένεια, Διακυβέρνηση, Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις» συζητήθηκε το θέμα της «Ένταξης των μεταναστών στις Τοπικές Κοινωνίες», καθώς το μεταναστευτικό είναι ένα δυναμικό φαινόμενο με αυξητικές ροές, που υπό διαφορετικές συνθήκες επηρεάζει άμεσα τα κράτη μέλη.
Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρθηκε στην αποτελεσματική διαχείριση ενηλίκων και ανηλίκων μεταναστών από την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα σύνορα του Έβρου και στην αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης που έγινε τον Μάρτιο του 2020, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Υπογράμμισε επίσης, πως χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να τυγχάνουν μεγαλύτερης αλληλεγγύης και υποστήριξης από την ΕΕ, καθώς οι πιέσεις που δέχονται είναι ισχυρότερες και το πρώτο στάδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού, είναι και το πλέον καθοριστικό για την ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών στις τοπικές κοινωνίες των κρατών μελών.

Επιπλέον τόνισε πως το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ θα πρέπει να επικαιροποιείται διαρκώς, μέσω αποτελεσματικών πρακτικών διαχείρισης των κρατών μελών, προκειμένου η ένταξη να λειτουργήσει διαχρονικά επ’ ωφέλεια των μεταναστών και των τοπικών κοινωνιών.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (CoR) συμμετέχουν εκπρόσωποι των περιφερειών και των δήμων των κρατών μελών της ΕΕ.

Προηγούμενο άρθροΠροβληματισμός στην Βουλγαρία για τις καθυστερήσεις στο FSRU Αλεξανδρούπολης – Οι συναντήσεις με την Gastrade και το παρασκήνιο
Επόμενο άρθροΓιάννης Γλήνιας: «Αναμένουμε τα υδροπλάνα στη Σαμοθράκη και τα υποστηρίζουμε»