Η ΠΟΕΣ σε συνεργασία με την Ένωση Στρατιωτικων Περιφερειακής Ενόητας Έβρου (ΕΣΠΕΕΕ) επανέρχεται σε θέματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας που προβληματίζουν το προσωπικό και αποτελούν έναν εξαιρετικά σοβαρο κίνδυνο για την υγεία τους.
Ο συνδυασμός του αυξανόμενου εύρους καθηκόντων λόγω υποστελέχωσης, των παροχών (πχ σε εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας), παλαιότητας του υλικού, συνθηκών εργασίας, συρρικνούμενων δικαιωμάτων και αγοραστική δύναμης καθώς και τήρησης των αναγκαίων διαδικασιών κλπ, δημιουργεί μια κατάσταση απόγνωσης, οργής και αγανάκτησης με την οποίαν η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί για να δώσει λύσεις.

ΘΕΜΑ:   Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

ΣΧΕΤ. :   α.   Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ Α΄ 84, «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων»)

β.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 31/2023 έγγραφό ΕΣΠΕΕ Έβρου

Κύριε Υπουργέ.

Δεν πρόκειται καν για κοινό μυστικό ότι τα προβλήματα του προσωπικού των ΕΔ αυξάνονται ασταμάτητα, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετη δυσαρέσκεια συνδυαστικά από το γεγονός ότι η Πολιτεία αποφεύγει συστηματικά να τα επιλύσει και τη γενικότερη επιδείνωση της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ε.) έγινε αποδέκτης πολλών τέτοιων παραπόνων με το (β) σχετικό έγγραφό της, το οποίο σας αποστέλλουμε συνημμένως. Πλέον θεωρούμε ότι συνολικά το πρόβλημα έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις που η επίλυσή του δεν δύναται να μεταφερθεί στο μέλλον.

 Μόνο μερικά από τα αναφερόμενα προβλήματα είναι τα παρακάτω:

  • Αναφορές για ανεπαρκείς ελέγχους [άρα και επίπεδα συμμόρφωσης σε σχέση με τις προβλέψεις του (α) σχετικού]. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πλημμελείς διαδικασίες τήρησης ατομικών ιατρικών φακέλων και η αριθμητική ανεπάρκεια Τεχνικών Ασφαλείας και Ιατρών Εργασίας.
  • Αυξημένος φόρτος εργασίας και πολλαπλά καθήκοντα
  • Απλήρωτη εργασία (είτε ως υπερωριακή εργασία, είτε ως παροχή εργασίας σε τρίτους)
  • Δυσμενείς συνθήκες εργασίας με ελαστικοποίηση εργασιακών δικαιωμάτων και παράλληλα έλλειψη κινήτρων
  • Παρέμβαση της Υπηρεσίας στον προσωπικό χρόνο
  • Αυξημένο άγχος εξαρτώμενο από τις συνεχείς απαιτήσεις της Υπηρεσίας (πχ για ετοιμότητα κλπ).
  • Εξοπλισμός πιθανώς μη εγκεκριμένων προδιαγραφών σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα και ανεπάρκεια στη χορήγηση των αναγκαίων ειδών.
  • Παλαιότητα οχημάτων κλπ.

              Κύριε Υπουργέ.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όχι μόνο στον Έβρο. Η εν λόγω Ένωση ήταν, συμπτωματικά, η τελευταία που εξωτερίκευσε τα προβλήματα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας παρακαλούμε, δώστε λύση.

—–
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.

Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία
με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου.

Προηγούμενο άρθροΣτις 21 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι Εκλογές
Επόμενο άρθροΗ Οδύσσεια της 14 χρονης πρέπει να μας αφυπνίσει (γράφει η Μαρία Ι. Γιαλαμά)