Προς

την Πρόεδρο κα Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη και

τα μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης

 

ΘΕΜΑ: Αναγνώριση των Πομάκων της Ελληνικής Θράκης

 

Ξάνθη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

 

Αξιότιμη κυρία πρόεδρε, Θεοδώρα Μπακογιάννη και αξιότιμα μέλη,

με την επιστολή αυτή, επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ένα από τα σοβαρά και δυστυχώς χρονίζοντα προβλήματα της Ελληνικής Θράκης, είναι η αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των Πομάκων.

Επί δεκαετίες δίνουμε ένα άνισο και σκληρό αγώνα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της πατρίδας μας, προκειμένου να αναγνωριστούμε ως μία διαφορετική εθνολογική, πολιτισμική και γλωσσική συνιστώσα της μουσουλμανικής μειονότητας. Παρά το γεγονός ότι, κατά καιρούς, πρωθυπουργοί (Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς) και υπουργοί, έχουν αναφερθεί σε εμάς υπό το πρίσμα της διαφορετικότητάς μας, εν τούτοις αυτή η ρητορική παραδοχή δεν συνοδεύτηκε ποτέ από αντίστοιχες πράξεις.

Σημειώνουμε ότι χάρη στους αγώνες μας έχουμε αναγνωριστεί από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, από διεθνείς οργανισμούς, αλλά και επανειλημμένως σε Εκθέσεις ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα οι εκθέσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων του STATE DΕPARTMENT (Η.Π.Α).

Η αναγνώριση της διαφορετικότητάς μας από την πατρίδα μας την Ελλάδα, θα συμβάλει στον εσωτερικό εκδημοκρατισμό της μειονότητας, αλλά κυρίως θα καταγράψει τη ζώσα πραγματικότητα.

Οι Πομάκοι (46.000 άτομα περίπου) δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο εργαλειοποίησής τους από την επεκτατική τουρκική πολιτική. Επιθυμούμε διακαώς την πλήρη απεμπλοκή μας από τέτοιους σχεδιασμούς, οι οποίοι ερείζονται πάνω στην άρνηση της Ελλάδας να αναγνωρίσει την διαφορετικότητά μας. Ανάπτυξη της Θράκης χωρίς να συντρέχει αυτή η προϋπόθεση δεν μπορεί να υπάρξει.

Οι Πομάκοι δεν είμαστε –όπως στο παρελθόν- μια άμορφη πολιτισμική ομάδα, αλλά έχουμε οργανωθεί σε συλλόγους, έχουμε την δική μας εφημερίδα, την ΖΑΓΑΛΙΣΑ, έχουμε γίνει αποδεκτοί και ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς (π.χ. FUEN). Αλλά, και ο επιστημονικός κόσμος της χώρας μας, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, μας έχει εντάξει στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Το 2017, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, διοργάνωσε διεθνές συνέδριο με τίτλο: ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. Πολυεπιστημονικές και Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις (Κομοτηνή, 17 έως 19 Μαρτίου 2017). Προ λίγων μόλις ημερών κυκλοφόρησε και ο τόμος των Πρακτικών του εν λόγω Συνεδρίου.

Κυρία πρόεδρε και μέλη της Επιτροπής,

είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε στοιχεία θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση αυτή.Ελπίζουμε ότι δεν θα απογοητευθούμε. «Κουραστήκαμε» να διατυμπανίζουμε ότι υπάρχουμε και εμείς εδώ. Και όπως είπε ένας Πομάκος κτηνοτρόφος σε μέλη διεθνούς επιτροπής: «είμαστε και εμείς οι Πομάκοι, άνθρωποι σαν και εσάς, έχουμε αυτιά, μύτη και στόμα. Δεν μπορείτε να προσποιήστε ότι δεν μας βλέπετε. Είμαστε μπροστά σας».

Με εκτίμηση,

Ιμάμ Αχμέτ, πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων

Σερήφ Μουσταφά, αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων

Προηγούμενο άρθροΚικίλιας σε Διοικητές Νοσοκομείων Μακεδονίας – Θράκης: «Σας στηρίζω και σας εμπιστεύομαι»
Επόμενο άρθροΔωρεά στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες