Πομπηία: Βρέθηκαν άψογα διατηρημένα ανθρώπινα λείψανα και μια ελληνική επιγραφή

Δημοσιεύτηκε στις: at 23:54
132 0

Η αρχαία πόλη της Πομπηία συνεχίζει να δίνει εντυπωσιακά ευρήματα και να ρίχνει φως στην πολιτιστική ζωή της πόλης πριν καταστραφεί από την έκρηξη του ηφαιστείου το 79 μ.Χ.

Τελευταία ανακάλυψη που συγκλόνισε τους αρχαιολόγους ένα άψογα διατηρημένο λείψανο το οποίο μάλιστα φέρει ακόμη τούφες από λευκά μαλλιά, μέρος του αυτιού καθώς και οστά και θραύσματα υφάσματος.

Το λείψανο βρέθηκε σε τάφο στη νεκρόπολη του Porta Sarno, μια περιοχή που δεν είναι ακόμη ανοιχτή στο κοινό και βρίσκεται στα ανατολικά της Πομπηία. Η ανακάλυψη είναι ασυνήθιστη αφού οι περισσότεροι ενήλικες αποτεφρώνονταν εκείνη την εποχή.

photo epa
photo epa

Μια επιγραφή του τάφου υποδηλώνει ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας ελεύθερος σκλάβος με το όνομα Marcus Venerius Secundio ο οποίος φαίνεται πως βοηθούσε να οργανωθούν παραστάσεις στα ελληνικά στην Πομπηία.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτό είναι μια πρώτη επιβεβαίωση ότι τα ελληνικά, η γλώσσα του πολιτισμού στη Μεσόγειο, χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα με τα λατινικά.

photo epa
photo epa

“Το ότι οργανώθηκαν παραστάσεις στα ελληνικά είναι απόδειξη του ζωντανού και ανοιχτού πολιτιστικού κλίματος που χαρακτήριζε την αρχαία Πομπηία”, δήλωσε ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Gabriel Zuchtriegel.

Μάλιστα σύμφωνα με το associated press ο υπεύθυνος τόνισε πως ο Marcus Venerius είχε άνετη ζωή αφού απελευθερώθηκε από σκλάβος, δεδομένου του «μνημειώδους» μεγέθους του ταφικού του τάφου.

«Δεν έγινε πολύ πλούσιος, αλλά σίγουρα έφτασε σε σημαντικό επίπεδο πλούτου», είπε ο Zuchtriegel. Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. κατέστρεψε την Πομπηία. Οι ανασκαφές με την πάροδο των ετών απέδωσαν αξιόλογες ανακαλύψεις τάφων, αρμάτων και λαμπρά τοιχογραφημένα σπίτια.

ΠΗΓΗ www.newsit.gr

Σχετικά άρθρα

Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο

Δημοσιεύτηκε από: - 31 Οκτωβρίου 2020 0
του Σταύρου Τζίμα – www.kathimerini.gr Στους ρυθμούς της προετοιμασίας της γιγαντιαίας στρατιωτικής άσκησης «Defender 21» –από τις μεγαλύτερες που διεξήγαγε…

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κτηνοτρόφων και αγροτών για τα προβλήματα του κλάδου

Δημοσιεύτηκε από: - 31 Αυγούστου 2015 0
Μετά το κάλεσμα του κτηνοτροφικού και αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κτηνοτρόφων και αγροτών του Έβρου. Αναλύθηκε η κατάσταση…

Έτοιμος για εκτόξευση ο δορυφόρος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Μαρτίου 2017 0
Πρόκειται για τον “GR01-DUTHSat”, έναν ολοκληρωμένο δορυφόρο τύπου “Cubesat”,  “που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο Δημοκρίτειο από μηχανικούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες…