Πέρασε από τη Βουλή, με τις ψήφους όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25, η τροπολογία για το έκτακτο επίδομα σε αστυνομικούς και λιμενικούς.

Πρόκειται για την ενίσχυση των 600 ευρώ που, όπως προβλέπει η ρύθμιση, θα χορηγηθεί «στο σύνολο του ένστολου προσωπικού του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής» κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 40,883 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35,993 για το ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και 4,890 εκατ. ευρώ για το ένστολο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, «ένας πολύ μεγάλος αριθμός, που υπηρετεί ως ένστολο προσωπικό στις φυλακές, είναι μέσα στην τροπολογία, και θα πάρουν το επίδομα των 600 ευρώ».

Απαντώντας σε σχετικές παρεμβάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε επίσης ότι το εφάπαξ επίδομα στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος είναι «ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης, δεν δεσμεύεται, και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει. Δεν υπόκειται σε κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, ούτε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ, και δεν γίνεται παρακράτηση φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ΚΦΕ”.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι οι δικαιούχοι θα πάρουν 600 ευρώ τώρα, «μία ή δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα», και ότι το ποσό αυτό θα αποτελεί τμήμα του εισοδήματος τους [..] το οποίο θα δηλωθεί στο φορολογική δήλωσή τους την επόμενη χρονιά.

Ακολουθώντας στο βήμα τον κ. Θεοδωρικάκο ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς είπε ότι η κυβέρνηση διασφάλισε κονδύλι 8 εκατ. ευρώ προκειμένω να δοθεί επίδομα εκτός έδρας στους πυροσβέστες.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα ποσά θα χορηγηθούν άμεσα και πως η ρύθμιση δεν χρειάζεται να υπαχθεί σε τροπολογία καθώς τα χρήματα θα δοθούν ως «εκτός έδρας».

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος: “Ποια είναι τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Έβρου;”
Επόμενο άρθροΠαύλος Μιχαηλίδης: “Συμφωνήσαμε… αλλά δεν έγινε κάποιο σοβαρό βήμα… πάνω στο θέμα της Δυτικής Χερσαίας Ζώνης”