Εντονο προβληματισμό προκαλεί στη γειτονική Βουλγαρία η καθυστέρηση που παρατηρείται -σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα- στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Aλεξανδρούπολης, μιας υποδομής που θεωρείται κρίσιμη για την διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού τύπου, το θέμα της καθυστέρησης έθεσε ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Gastrade, της εταιρείας που διαχειρίζεται την υποδομή αλλά και με εκπροσώπους των εταιρειών που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Οι επαφές του κ. Μαλίνοφ με τη Gastrade και η άσκηση πίεσης προς την εταιρεία έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα (2 Ιουλίου) και στην οποία ο Βούλγαρος Πρόεδρος σημείωσε ότι το FSRU πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο τον Οκτώβριο,  όπως μετέδωσαν βουλγαρικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα,  η εμπορική λειτουργία του FSRU είχε προσδιοριστεί για το τέλος Απριλίου 2024, σε συνέχεια της άφιξης του πρώτου δοκιμαστικού φορτίου LNG -τον Φεβρουάριο- . Τα τεχνικά προβλήματα, ωστόσο, που προέκυψαν κατά την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, εντοπίζονται στη  σύνδεση του Τερματικού Πλωτού Σταθμού  μέσω συστήματος υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Αερίου και είναι υπό αντιμετώπιση όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχουν πάει πιο πίσω το commissioning. Τον Μάιο γινόταν λόγος για έναρξη εμπορικής λειτουργίας μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας LNG Prime εκπρόσωποι της Gastrade τοποθετούν τώρα το commissioning στις αρχές του Οκτωβρίου, ώστε να συμπέσει και με την έναρξη του νέου έτους φυσικού αερίου.

Όπως φέρεται να δήλωσε ο Βούλγαρος ΥΠΕΝ (και πρώην επικεφαλής του βουλγαρικού ΔΕΣΦΑ Bulgartransgaz που συμμετέχει με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade), το FSRU της Αλεξανδρούπολης σχεδιάστηκε για να μεταφέρει LNG από τις ΗΠΑ και άλλες πηγές στις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και δη στη Βουλγαρία, τη Βόρειο Μακεδονία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουγγαρία. «Η λειτουργία του project είναι μια από τις βασικές μας προτεραιότητες», υπογράμμισε ο κ. Μαλίνοφ

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του Βούλγαρου αξιωματούχου με τη διοίκηση της Gastrade συμφωνήθηκε η εκπόνηση λεπτομερούς σχεδίου με συγκεκριμένες τεχνικές λύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να διασφαλιστεί η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας το ταχύτερο δυνατό. Ο κ. Μαλίνοφ τόνισε ότι είναι επείγουσα προτεραιότητα να επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα το ταχύτερο δυνατό. «Πιστεύω ότι η Gastrade θα πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να λύσει το πρόβλημα και να θέσει την υποδομή σε εμπορική λειτουργία εντός του τρέχοντος ημερολογιακού έτους. Περαιτέρω καθυστερήσεις είναι  εντελώς απαράδεκτες δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του FSRU για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής», φέρεται να δήλωσε.

Το FSRU της Αλεξανδρούπολης έχει πράγματι υψηλή γεωστρατηγική σημασία, ιδίως υπό το πρίσμα της πιθανής διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στο τέλος του έτους λόγω της εκπνοής της συμφωνίας διαμετακόμισης μεταξύ των δυο χωρών. Το νέο Τέρμιναλ θεωρείται κομβικής σημασίας για την υποδοχή φορτίων από εναλλακτικούς προμηθευτές, κάτι που τόνισε ο κ. Μαλίνοφ, σημειώνοντας ότι το FSRU θα αμβλύνει τις παρενέργειες από το διαφαινόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας στην όδευση ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

www.energymag.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας στη Σαμοθράκη για τη δημιουργία υδατοδρομίου
Επόμενο άρθροΠιο αποτελεσματικές πολιτικές για το μεταναστευτικό ζητάει η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών