Αντί άλλης απαντήσεως παραθέτω αυτούσιο άρθρο μου με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 2012.
ΑΡΧΙΖΕΙ ///
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΔΙΚΑΙΟΣ Ο ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ
Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί, τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Αλεξανδρούπολης.
Είναι γεγονός ότι στην υλοποίησή της υπήρχε πραγματικό πρόβλημα καθώς ο συγκεκριμένος χώρος από το 1966 ήταν χαρακτηρισμένος ως χερσαία ζώνη λιμένα. Οποιαδήποτε διαχείριση ή χρήση, επέμβαση ή κατασκευή στη χερσαία ζώνη λιμένα διέπεται από ειδική νομοθεσία με πολύπλοκες διαδικασίες..
Τα προβλήματα όμως επιδέχονται λύσεις .και εν προκειμένω η λύση θα ερχόταν μόνο μέσα από τη συνεργασία των δυο εμπλεκομένων Φορέων, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Λιμενικού Ταμείου (από το 2001 ΟΛΑ ΑΕ)
Δυστυχώς και από τις δυο πλευρές κατά καιρούς διατυπώνονταν εσφαλμένες απόψεις και οι λύσεις που είχαν δοθεί ήσαν «μεσοβέζικες». Επί χρόνια, Δήμος και Φορέας Διαχείρισης του λιμανιού, βρίσκονταν σε διαρκή αντιπαράθεση που διανθιζόταν και από τα παράπλευρα θέματα της λαϊκής αγοράς και του χώρου στάθμευσης. Η αντιπαράθεση αυτή δυο φορές έφτασε μέχρι και τις δικαστικές αίθουσες.
Από το 1993, που αναδείχτηκε το πρόβλημα της παραλιακής, στην αρχή ως υπηρεσιακός παράγοντας αλλά και μετά ως απλός πολίτης, το βιώνω σε όλες του τις διαστάσεις. Έτσι, ανεπιφύλακτα μπορώ να πω ότι η προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης, μεταξύ Δήμου και Οργανισμού Λιμένα (Ο.Λ.Α. Α.Ε.) η οποία υπογράφηκε, τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, αξίζει το δημόσιο έπαινο.
Η προγραμματική σύμβαση, οδηγεί στη σωστή λύση του προβλήματος αλλά από μόνη της δεν τη διασφαλίζει. Οι αρμόδιοι για τη χρηματοδότηση του έργου φορείς, οφείλουν να στηρίξουν την υλοποίησή του.
Διαφορετικά η προγραμματική σύμβαση θα καταλήξει «δώρο άδωρο».
Μακάρι, να πάνε όλα κατ ευχήν.
Αλεξανδρούπολη 14 Νοεμβρίου 2012
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)