Οι υποδομές ορυκτών καυσίμων είναι κλιματικά και οικολογικά καταστροφικές. Εκτός από το μεγάλο κλιματικό αποτύπωμα και τις άλλες σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους στις περιοχές ανάπτυξής τους, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας, όπως τα FSRU που σχεδιάζονται στη Θράκη και αλλού, είναι μονάδες σοβαρής επικινδυνότητας για μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα (έκρηξη, διαρροή αερίων, κλπ).
Στον πολύπαθο νομό Έβρου, σχεδιάζεται εγκατάσταση αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (FSRU), έξω από την Αλεξανδρούπολη και εντός της περιοχής Natura “Θαλάσσια περιοχή Θράκης”. Η απόφαση ανανέωσης της περιβαλλοντικής άδειας αυτής της εγκατάστασης παραβιάζει πολλαπλά την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία από μεγάλο ατύχημα (οδηγία EE Seveso III) και για τη διατήρηση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
Με ιεραρχική προσφυγή τους προς τις αρμόδιες αρχές, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace Greece ζητούν την ακύρωση της πρόσφατης απόφασης τροποποίησης και ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων για το FSRU Αλεξανδρούπολης, αναφέροντας προς τις αρμόδιες αρχές τις παρακάτω, μεταξύ άλλων, παραβιάσεις:
1. Παραβίαση θεσμικά κατοχυρωμένης απαγόρευσης χωροθέτησης εγκαταστάσεων μεγάλου κινδύνου για ατύχημα (Seveso) εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000.
2. Παράνομη παράταση άδειας επικίνδυνης εγκατάστασης, αγνοώντας το γεγονός ότι έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα αρχικά δεδομένα.
3. Αγνόηση της υποχρέωσης ενημέρωσης του κοινού και διαβούλευσης, όπως αυτή προβλέπεται από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική και ενεργειακή νομοθεσία.
4. Παράνομη θεώρηση, ως μη ουσιώδους, της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα προκαλέσει το έργο.
Το WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ να ακυρώσουν την απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων και την άδεια εγκατάστασης του FSRU Αλεξανδρούπολης.
Ενώ η Ελλάδα προσφέρει γη και ύδωρ σε ενεργειακούς κολοσσούς για την κατασκευή νέων υποδομών ορυκτού αερίου, ο Πρωθυπουργός καλεί τη διεθνή κοινότητα σε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τον τελευταίο μήνα, η Ελλάδα πενθεί για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που εκδηλώθηκαν με δραματικό τρόπο το καλοκαίρι. Η βύθιση της Ελλάδας σε βαθύτερη εξάρτηση από το ορυκτό αέριο αποτελεί συνταγή καταστροφής.