Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε νωρίτερα σήμερα η τουρκική προκλητικότητα με δύο μαχητικά αεροσκάφη να φτάσουν να προσεγγίσουν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που προχώρησε σε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, ενώ παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά ευθέως για σαφέσταση κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο εκνευρισμός της Αγκυρας και οι παραληρηματικές δηλώσεις υπουργών του Ερντογάν, τόσο για τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον σήμερα εκφράστηκαν με την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και με το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών να φτάνουν σχεδόν πάνω από την Αλεξανδρούπολη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ακολουθεί:

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Πηγή: skai.gr

Προηγούμενο άρθροΦοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίου της Στοκχόλμης στο Σουφλί!
Επόμενο άρθροΓιατί ακυρώνεται ο εμπορικός χαρακτήρας του λιμένα της Αλεξανδρούπολης; (γράφει ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος)