Την αισιοδοξία του για θετική έκβαση στην κράτηση των δύο Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, θεωρώντας ωστόσο ότι το ζήτημα είναι «κατεξοχήν μία πολιτική ενέργεια και λιγότερο θέμα Δικαιοσύνης και πραγματικών επιχειρημάτων». Ο Πρόεδρος της Βουλής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και σε δηλώσεις κατά την είσοδό του στα ελληνικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου, επισήμανε ότι «υπάρχει ισχυρό στοιχείο προσχηματικής διαχείρισης», επειδή, όπως τόνισε «δεν υπάρχει καμία αιτία, δεν υπάρχουν καν κατηγορίες».
Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Βούτσης, «αυτή η παράταση της κατάστασης, η οποία είναι εντελώς ανεξήγητη, εκθέτει και θίγει πρώτα από όλα αυτούς που τη δημιούργησαν και αυτούς που την παρατείνουν». Και πρόσθεσε: «Η αισιοδοξία μας για θετική έκβαση της κατάστασης, βασίζεται στην κατανόηση και τη συνειδητοποίηση του άτοπου. Άλλωστε γνωρίζετε ότι όλες οι διεθνείς αρχές, η διεθνής κοινότητα έχει αποφανθεί γι’ αυτό το ζήτημα. Δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι θα πρέπει να παραταθεί αυτή η ταλαιπωρία».
Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι διαβίβασε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, της πολιτειακής ηγεσίας, της Κυβέρνησης, και όλης της Βουλής, «την ανεπιφύλαχτη στήριξη και την προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε το συντομότατο δυνατόν να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία που υφίστανται για την οποία δεν υπάρχει καμία αιτία».
Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι «έχουν συμβεί πολλά τέτοια επεισόδια τα οποία επιλύονταν με διάφορες μεθόδους που σε καμιά περίπτωση δεν προϋπέθεταν, δεν εμπεριείχαν κράτηση. Αυτή η απολύτως απαράδεκτη κατάσταση, αυτό όλο το σκηνικό διαμορφώνει ένα αφήγημα επικινδυνότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους δυο λαούς».
«Φοβάμαι», είπε, «ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, παρότι σέβομαι απολύτως τη Δικαιοσύνη, υπάρχει ισχυρό στοιχείο προσχηματικής διαχείρισης τέτοιων επιχειρημάτων. Τώρα πια, μετά την παρέλευση 2,5 μηνών, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι κατεξοχήν μία πολιτική ενέργεια ενδεχομένως και ενόψει των εκλογών, ενδεχομένως ενός κινήματος για καταστάσεις συνεργασίας στη γείτονα».
Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί «διαβιούν σε πολύ καλές συνθήκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, και δεν πρέπει κανείς να το ρωτάει, γιατί η στέρηση της ελευθερίας, αυτή καθ’ εαυτή είναι το χειρότερο βασανιστήριο, ακόμα κι αν είναι σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου».
Μεταφέροντας λεπτομέρειες από τη συνάντηση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θέλουν ένα φορητό υπολογιστή, διότι ο ένας είναι μεταπτυχιακός φοιτητής, «αλλά υπολογιστές εκεί δεν μπαίνουν, ούτε κινητά». Όπως είπε γίνεται μια διαπραγμάτευση και η Βουλή στηρίζει ό,τι μπορεί να κάνει ακόμη καλύτερη τη διαβίωσή τους.
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως θα ήταν σημαντικό να οριστεί, σήμερα κιόλας, δικάσιμος «η οποία ευλόγως θα κατέληγε σε απελευθέρωσή τους, θα δήλωνε ρητά τη λήξη της ταλαιπωρίας τους».