Η φημολογούμενη μεταφορά της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού και το κλείσιμο του στρατοπέδου ‘’Δελαγραμμάτικα’’ στον Προβατώνα Έβρου, είναι λογικό να προκαλεί κοινωνική και οικονομική αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, καθώς γύρω από αυτό έχει συγκροτηθεί ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της περιοχής.

Λογικό είναι και το έλλειμμα ασφάλειας που συνεπάγεται για τους κατοίκους από μια τέτοια προοπτική. Ωστόσο θεωρούμε πως, ούτε πρόσθετη ασφάλεια, ούτε βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί για την περιοχή η συγκέντρωση στρατού. Η λειτουργία ενός στρατοπέδου θα πρέπει πρωτίστως να επιτελεί τον στρατιωτικό της ρόλο και δευτερευόντως τον κοινωνικό. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της άμυνας της χώρας, στον οποίο τον πρώτο λόγο έχει ο στρατός και γι’ αυτό θεωρούμε ότι δεν κινδυνεύει από την απόφαση αυτή, η εθνική μας ασφάλεια.

Λογική είναι επίσης και η άρνηση των κατοίκων στην ενδεχόμενη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και τη συγκέντρωση προσφύγων. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν υποβαθμίζουν μόνο την τοπική κοινωνία, υποβαθμίζουν ολόκληρο τον πολιτισμό μας, καθώς παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα μπροστά στα μάτια μας. Οι ευθύνες της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για την άθλια μεταχείριση των προσφύγων είναι τεράστιες και όσο δεν τις αναλαμβάνουν ποτίζουν με το δηλητήριο της ξενοφοβίας τις τοπικές μας κοινωνίες.

Ανάπτυξη για την περιοχή αποτελεί η δημιουργία βιώσιμων μορφών τοπικής οικονομίας μικρής κλίμακας, με τους αγρότες να παράγουν, τις οικοτεχνίες να μεταποιούν και τις ομάδες παραγωγών να προωθούν τα προϊόντα τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Ανάπτυξη για την περιοχή αποτελεί η βιώσιμη και μακροχρόνια παραμονή των κατοίκων της, με τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και να μένουν στην περιοχή, να εργάζονται στον τόπο τους και να απολαμβάνουν τα γηρατειά τους στον τόπο τους, μαζί με τα εγγόνια τους.

Ανάπτυξη για την περιοχή αποτελεί η προσέλκυση επισκεπτών μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών και λαογραφικών χαρακτηριστικών της.

Ασφάλεια για την περιοχή αποτελεί η ψύχραιμη, σοβαρή, υπεύθυνη και διορατική εξωτερική μας πολιτική, που θα αποτρέπει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου και θα εξασφαλίζει συνθήκες ειρηνικής γειτονίας και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Σαν ΜέΡΑ25 κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την κοινωνική και οικονομική αναστάτωση που προκλήθηκε στους κατοίκους του Τυχερού Έβρου και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και είμαστε στο πλευρό τους για τη χάραξη μιας βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης και ευημερίας.

ΠΣΕ ΜέΡΑ25 ΕΒΡΟΥ

Προηγούμενο άρθροΤΑΙΠΕΔ: Παρατείνονται οι προθεσμίες για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας
Επόμενο άρθροΤουρκική Ιατρική Ένωση: Το Υπουργείο Υγείας κρύβει το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας