Την περασμένη Κυριακή 6 Ιουνίου, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή μεταξύ Δαδιάς και Κοτρωνιάς στα όρια της ζώνης Α1 (μικρός πυρήνας) του Εθνικού Πάρκου, σε περιοχή με πυκνή δασική βλάστηση. Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή τις απογευματινές ώρες και ήταν χαμηλής έντασης. Χάρη στην άμεση και αποτελεσματική επέμβαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σουφλίου τέθηκε γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο και κατασβέστηκε αφού έκαψε μια έκταση περίπου τριών (3) στρεμμάτων. Στο σημείο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης συμβάλλοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης. Το πόρισμα για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς αναμένεται να εκδοθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η ευρύτερη περιοχή του σημείου πρόκλησης της πυρκαγιάς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ενδιαίτημα φωλεοποίησης για το σπάνιο και απειλούμενο πληθυσμό Μαυρόγυπα που φωλιάζει στο Εθνικό Πάρκο και αποτελεί το μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο. Παρότι αυτή τη φορά οι φωλιές δεν επηρεάστηκαν, ο κίνδυνος αφανισμού ολόκληρης της αποικίας και του δάσους της περιοχής σε μια ενδεχόμενη μεγάλη πυρκαγιά είναι υπαρκτός, όπως φάνηκε και με την μεγάλη πυρκαγιά του Οκτωβρίου 2020 στη νότια περιοχή του Εθνικού Πάρκου.

Με αφορμή το παραπάνω συμβάν, ο Φορέας Διαχείρισης τονίζει για μια ακόμη φορά την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των διατάξεων της νομοθεσίας για την πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση των δασικών πυρκαγιών, προκειμένου να διασωθεί ο δασικός πλούτος της περιοχής. Τα μέτρα αυτά εστιάζουν κυρίως στην αποτροπή ανάμματος φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο στην ύπαιθρο, στην αποφυγή όλων των υπαίθριων εργασιών και δραστηριοτήτων (νόμιμων ή παράτυπων) που εγκυμονούν κινδύνους έναρξης και εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς καθώς και στην άμεση ειδοποίηση των αρμόδιων φορέων και κυρίως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί μια πυρκαγιά.

Κ. Ποϊραζίδης

Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και φύση

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και φύση

Προηγούμενο άρθροΕΣΥ: Προσλήψεις άλλων 4.900 νοσηλευτών τον Σεπτέμβριο – Ενίσχυση «εξπρές» με 600 μόνιμες θέσεις ιατρών
Επόμενο άρθροΚώστας Χατζηκωνσταντίνου: “Οι συνδυασμένες μεταφορές στην Αλεξανδρούπολη είναι πλέον γεγονός – Προτάθηκε και η διασύνδεση λιμανιού- αεροδρομίου”