Πωλείται το Παρακαταθηκών και Δανείων – Τι θα γίνει με τα χιλιάδες δάνεια

Δημοσιεύτηκε στις: at 22:17
118 0

ωλητήριο στον κλάδο εμπορικής δραστηριότητας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) έβαλε το υπουργείο Οικονομικών, αναζητώντας σύμβουλο, που θα αναλάβει τη σχετική διαδικασία, στο τέλος της οποίας θα εκποιηθούν τα δεκάδες χιλιάδες δάνεια και οι ιδιωτικές καταθέσεις του οργανισμού.

Ο διαχωρισμός του  εμπορικού κλάδου του ΤΠΔ, που αφορά δάνεια σε ιδιώτες (στη συντριπτική πλειονότητα δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους) και ιδιωτικές καταθέσεις έγινε με νόμο του 2011. Στην κατεύθυνση παγώματος των εμπορικών δραστηριοτήτων του οργανισμού, τα επόμενα χρόνια σταμάτησαν οι δανειοδοτήσεις, όπως και η εισροή ιδιωτικών καταθέσεων.

Ωστόσο, παρά την επιβολή συρρίκνωσης, ο συγκεκριμένος κλάδος έχει σήμερα ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της προκήρυξης του ΥΠΟΙΚ για πρόσληψη συμβούλου, το χαρτοφυλάκιο εμπορικής δραστηριότητας του ΤΠΔ αποτελείται από:

  • 161.871 δάνεια, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Το 52% αυτών των δανείων είναι στεγαστικά, δηλαδή ενυπόθηκα με προσημείωση επί των ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο 48% είναι μικρά επισκευαστικά δάνεια. Αν και η εξυπηρέτηση αυτών των δανείων, γίνεται απευθείας από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, σημαντικό ποσοστό (39%) βρέθηκε σε καθυστέρηση- κυρίως λόγω των περικοπών κατά τη μνημονιακή περίοδο- ενώ έχει ρυθμιστεί το 26%.
  • 88.792 λογαριασμούς καταθέσεων συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Η εμπορική δραστηριότητα είναι επικερδής για τον οργανισμό, αποδίδοντας,  σύμφωνα με πληροφορίες, έως και 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το πλάνο εκποίησης και τα δάνεια

Εξ αρχής στόχος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, που έχει και την αρμοδιότητα, ήταν η εκποίηση της εμπορικής δραστηριότητας του ΤΠΔ. Το σχέδιο εισέρχεται αυτή την περίοδο στην τελική ευθεία με την προκήρυξη πρόσληψης συμβούλου που θα διεκπεραιώσει τη διαδικασία απόσχισης του κλάδου (θα συσταθεί ΑΕ) και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Στο τέλος του δρόμου – υπολογίζεται στις αρχές του επόμενου έτους- είναι η πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων και καταθέσεων. Δεδομένου, ότι η αποδοχή καταθέσεων προϋποθέτει άδεια πιστωτικού ιδρύματος, οι τράπεζες είναι φαβορί για την εξαγορά.

Με την πώληση του εμπορικού κλάδου, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα μείνουν οι γνωστές δραστηριότητες (παρακαταθήκες, καταθέσεις ΟΤΑ, χρηματοδότηση έργων ΟΤΑ κλπ), ενώ οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες (δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι) θα έχουν να κάνουν με ιδιωτικό φορέα (τράπεζα ή fund στην περίπτωση τιτλοποίησης) και όχι με οργανισμό του δημοσίου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ρυθμίσεις και την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Σημειώνεται, ότι πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είναι ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης και αναπληρώτρια πρόεδρος (με εκτελεστικά καθήκοντα) η Γεωργία Γιοβάνη.

ΠΗΓΗ www.sofokleousin.gr

Σχετικά άρθρα

Την στήριξη των επαγγελματιών της Σαμοθράκης μέσω δράσεων διερεύνησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Έβρου

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Οκτωβρίου 2019 0
Την στήριξη των επαγγελματιών της Σαμοθράκης μέσω δράσεων διερεύνησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Έβρου, το οποίο μετέβη στην Σαμοθράκη…

Από την Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε ο κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων της ΚΕΔΕ σε όλη τη χώρα για την προωθούμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Μαρτίου 2017 0
Με αντικείμενο τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού απέναντι στις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη, ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 12…