Με αφορμή την είδηση πως υπάλληλοι του Σώματος Ειδικών και Εκτάκτων Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ελέγχουν στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης τα ποσά που δαπανήθηκαν για τις μελέτες που αφορούν την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και σε συνέχεια του θέματος το οποίο και έχουμε αναδείξει ως δημοτική παράταξη το τελευταίο διάστημα, παραθέτουμε προς ενημέρωση μερικά επιπλέον στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από τις 87/2012 και 279/2014 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επί δημαρχίας του Βαγγέλη Λαμπάκη.

Στις 3 του μηνός Απριλίου του έτους 2000 υπογράφτηκε η σύμβαση της μελέτης «Ανάπλαση παραλιακής ζώνης Δήμου Αλεξανδρούπολης» επί δημαρχίας του κυρίου Αρβανιτίδη.
Αντικείμενο της μελέτης ήταν η αναμόρφωση ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του παραλιακού μετώπου ανατολικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης μέχρι την στροφή του παραλιακού δρόμου της πόλης ,που περιλάμβανε και την προκαταρκτική μελέτη για την χωροθέτηση ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ.

Μέσα στα πλαίσια αυτά προεβλέπετο :1) Η εκπόνηση της Προμελέτης, Οριστικής Μελέτης και Μελέτης Εφαρμογής για τα ειδικά αρχιτεκτονικά, αρχιτεκτονικά, στατικά και Η/Μ έργα. 2)Η εκπόνηση Προκαταρκτικής Μελέτης, Προμελέτης και Οριστικής Μελέτης για τα λιμενικά έργα 3)Η εκπόνηση φακέλου για προέγκριση χωροθέτησης και Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 4)Συγκοινωνιακή και εδαφολογική μελέτη.
Η προεκτιμώμενη αμοιβή μελέτης ήταν 65.000.000 δρχ ή 190.755,69 €
Σύμφωνα με τη σύμβαση και τα στάδια εκπόνησης που αυτή προέβλεπε, το 1ο Στάδιο της μελέτης, υπεβλήθη εμπρόθεσμα τον Ιούλιο του 2000 και εγκρίθηκε με την με αρ 03/2001 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η αντίστοιχη συμβατική αμοιβή ,όπως αυτή ορίζεται με την παρ. 7 του άρθρο 11 του Π.Δ716/77 (η συμβατική αμοιβή του μελετητή υπολογίζεται βάσει του εγκριθησομένου προϋπολογισμού του σταδίου της προμελέτης και καθορίζεται με της εγκριτικής του σταδίου αυτού απόφασης του εργοδότη ),ανήλθε σε ποσό 463.110,45 €
Στη συνέχεια έγιναν διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) σχετικά με τη διάταξη των έργων στα όρια της ζώνης παραχώρησης. Στις 4.9.2002 ο Δήμος έδωσε εντολή στους Αναδόχους να εκπονήσουν το 2ο Στάδιο μελέτης λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις και υποδείξεις του ΟΛΑ ,ενώ παράλληλα έγιναν διαβουλεύσεις του Δήμου Αλεξ/πολης και των αναδόχων με τον OΛΑ.
Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές από τον Δήμο και κατόπιν τούτου, εκπονήθηκε το 2ο Στάδιο της μελέτης και η ΠΠΕ ,που υπεβλήθησαν εμπρόθεσμα τον Απρίλιο του 2003.
Με την με αρ. 153/10-03- 04 απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο ΕΝΕΚΡΙΝΕ και ΠΑΡΕΛΑΒΕ την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ η οποία και περιελάμβανε ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ από τον ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑ μέχρι ΤΗΝ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΓΝΑΤΙΑ.

Το 2008 ο Ο.Λ.Α. εκπόνησε το Master Plan του λιμένα ΧΩΡΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ, ΕΓΚΡΙΘΕΙ και ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ από τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης και μάλιστα με τις κατευθύνσεις και τις υποδείξεις προηγούμενων διοικήσεών του!!! Στο Master Plan του λιμένα περιελήφθη και τμήμα της έκτασης της μελέτης ανάπλασης από το δυτικό λιμενοβραχίονα μέχρι το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων με την δημιουργία ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ και ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ. Επομένως το φυσικό αντικείμενο της μελέτης της παραλιακής ζώνης ΣΥΜΠΤΥΧΘΗΚΕ στην έκταση από τη στροφή Εγνατία μέχρι το κτίριο των ναυτοπροσκόπων.
Με την με αρ 487/ 11 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο επί δημαρχίας του κυρίου Λαμπάκη, αποφάσισε τελικά την ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της οριστικής μελέτης της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, σύμφωνα με τη προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και ΟΛΑ και η περιοχή μελέτης ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΕ από το κτίριο των ναυτοπροσκόπων έως τη στροφή του Εγνατία. Επίσης, στην ίδια απόφαση γίνεται λόγος για πρόβλεψη αντιστήριξης του παραλιακού μετώπου στο δυτικό τμήμα της σύμφωνα με ΝΕΑ πλέον μελέτη.
Με την 87/24-02-2012 ΑΔΣ εγκρίθηκε ο 2ος Συγκριτικός πίνακας της μελέτης , βάσει των προτεινόμενων έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας και της αρχιτεκτονικής παρέμβασης μειωμένος σε σχέση με τον 1ο Συγκριτικό Πίνακα (506.055,44 €) κατά 48.648,16 €.
Η νέα αρχιτεκτονική παρέμβαση, η οποία προτάθηκε από τον Ανάδοχο της μελέτης ,προσαρμοζόμενη στις παρατηρήσεις του ΥΠΕΡ για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποβλήθηκε στην Τ/Υ και εγκρίθηκε από με αριθμ. 5/12-02-1013 από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Πολεοδομίας του Δήμου μας και περιλαμβάνει δημιουργία ενός παραλιακού χώρου με καθορισμένες πλέον ζώνες για κυκλοφορία των πεζών, ζώνη για περπάτημα, ζώνη για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, χώρος για την παιδική χαρά, αστικό εξοπλισμό ,ζώνες πρασίνου κλπ.
Στις 17-01-2013 υποβλήθηκαν και τα τεύχη δημοπράτησης των οικοδομικών και Η/Μ έργων που μετά τις διορθώσεις της τεχνικής Υπηρεσίας παραδόθηκαν στην τελική επικαιροποιημένη έκδοση στην Τεχνική Υπηρεσία.
Τελικά το δημοτικό συμβούλιο και μετά από 3 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ με την 279/16-4-2014 απόφασή του (ένα μήνα πριν τις εκλογές), με μόλις 16 ψήφους υπέρ και 9 κατά ενέκρινε και παρέλαβε το τελικό στάδιο εφαρμογής της μελέτης με τίτλο: «Ανάπλαση παραλιακής ζώνης Δήμου Αλεξανδρούπολης» (αρχιτεκτονική μελέτη ,ειδική αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη των Η/Μ εγκαταστάσεων).
Ως αυτοδιοικητική παράταξη θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους δημότες για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα που “καίει” την πόλη της Αλεξανδρούπολης και φυσικά θα είναι το κυρίαρχο θέμα που θα θέσουμε και στην νέα διοίκηση του Ο.Λ.Α.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθροΟ νόμος για την ιθαγένεια και το μεταναστευτικό – Δύο αγκάθια στην πλάτη της Ελληνικής κοινωνίας. (Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο, Δρ. Νομικής, Δικηγόρος)
Επόμενο άρθροΣτις 2 Σεπτεμβρίου οι κληρώσεις της ΕΠΣ Έβρου