Πόλεμος – ΝΟΤΑΜ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε στις: at 12:44
347 0

Πόλεμος – ΝΟΤΑΜ έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με αφορμή τη νόμιμη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε χθες η αρμόδια Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2016» που θα διεξαχθεί ολόκληρη την προσεχή εβδομάδα στο Αιγαίο και στον Έβρο και την από πλευράς της Άγκυρας προσπάθεια να την «ακυρώσει» με σειρά αντί-ΝΟΤΑΜ που εκδίδει.

Πιο συγκεκριμένα, χθες, η Ελλάδα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία ενημέρωνε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η άσκηση «Παρμενίων» και «δέσμευε» συγκεκριμένες περιοχές, συγκεκριμένες ώρες και σε συγκεκριμένα ύψη, που θα «έκλειναν» για τους σκοπούς της ασκήσεως.

Αμέσως απάντησαν οι Τούρκοι οι οποίοι αμφισβητούσαν ουσιαστικώς στην Ελλάδα το δικαίωμα να προβαίνει σε παρόμοιες ενέργειες, θέτοντας θέματα αρμοδιότητος της Ελλάδος σε αποστολές ερεύνης – διασώσεως εντός του FIR Αθηνών, «αποστρατικοποιημένων ζωνών» – κατά την Τουρκία πάντα – στο Αιγαίο επικαλούμενη τις συνθήκες της Λωζάννης (1923) και Παρισίων (1947), ενώ ταυτοχρόνως ονόμαζε όλα τα νησιά του Αιγαίου που «εμπλέκονταν» στις ΝΟΤΑΜ με την τουρκική ονομασία τους και εντός παρενθέσεως με την αντίστοιχη ελληνική που είναι όμως και η διεθνώς καθιερωμένη.

Ακολούθησε άμεση ελληνική απάντηση, που ενημέρωνε «κάθε ενδιαφερόμενο» ότι η προηγηθείσα τουρκική ΝΟΤΑΜ δεν έχει καμία ισχύ, με επίσης άμεση «απάντηση» της Άγκυρας, που υποστήριζε ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ δεν ισχύει και επαναφέροντας τις θέσεις της. Και σε αυτήν τη δεύτερη τουρκική ΝΟΤΑΜ έχει απαντήσει η ελληνική πλευρά, δια της ΥΠΑ της μόνης διεθνώς που έχει τέτοια αρμοδιότητα για το FIR Αθηνών, και ως την ώρα αυτή η Τουρκία δεν έχει απαντήσει εκ νέου.

Στρατιωτικές πηγές του ΥΠΕΘΑ τόνιζαν ότι η Ελλάδα έχει το απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα να προβαίνει σε αυτές τις νόμιμες προειδοποιητικές ενέργειες, αυτό έγινε, και η άσκηση θα υλοποιηθεί κανονικώς, όπως σχεδιάζεται.

Λ.Σ.Μ.

http://www.parapolitika.gr

 

Σχετικά άρθρα

Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ο Νίκος Δένδιας – Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Μαΐου 2021 0
Στην ανακήρυξη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια ως επίτιμου δημότη του δήμου Αλεξανδρούπολης, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία…

Την υποψηφιότητα του Γιάννη Ζαμπούκη στηρίζει το ΚΙΝ.ΑΛ. στο Δήμο Αλεξανδρούπολης 

Δημοσιεύτηκε από: - 11 Νοεμβρίου 2018 0
Την υποψηφιότητα του Γιάννη Ζαμπουκη στηρίζει το ΚΙΝ.ΑΛ. στο Δήμο Αλεξανδρούπολης Η απόφαση λήφθηκε  την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 στην Αλεξανδρούπολη.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Χριστουγεννιάτικο Χορωδιακό Φεστιβάλ Νέων

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Δεκεμβρίου 2018 0
Ένα εντυπωσιακό μουσικό διήμερο, γεμάτο παιδικές και νεανικές φωνές των Χορωδιών που συμμετείχαν στο 4ο Χριστουγεννιάτικο Χορωδιακό Φεστιβάλ Νεών, είχαν…