Πόλεμος – ΝΟΤΑΜ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε στις: at 12:44
405 0

Πόλεμος – ΝΟΤΑΜ έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με αφορμή τη νόμιμη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε χθες η αρμόδια Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2016» που θα διεξαχθεί ολόκληρη την προσεχή εβδομάδα στο Αιγαίο και στον Έβρο και την από πλευράς της Άγκυρας προσπάθεια να την «ακυρώσει» με σειρά αντί-ΝΟΤΑΜ που εκδίδει.

Πιο συγκεκριμένα, χθες, η Ελλάδα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία ενημέρωνε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η άσκηση «Παρμενίων» και «δέσμευε» συγκεκριμένες περιοχές, συγκεκριμένες ώρες και σε συγκεκριμένα ύψη, που θα «έκλειναν» για τους σκοπούς της ασκήσεως.

Αμέσως απάντησαν οι Τούρκοι οι οποίοι αμφισβητούσαν ουσιαστικώς στην Ελλάδα το δικαίωμα να προβαίνει σε παρόμοιες ενέργειες, θέτοντας θέματα αρμοδιότητος της Ελλάδος σε αποστολές ερεύνης – διασώσεως εντός του FIR Αθηνών, «αποστρατικοποιημένων ζωνών» – κατά την Τουρκία πάντα – στο Αιγαίο επικαλούμενη τις συνθήκες της Λωζάννης (1923) και Παρισίων (1947), ενώ ταυτοχρόνως ονόμαζε όλα τα νησιά του Αιγαίου που «εμπλέκονταν» στις ΝΟΤΑΜ με την τουρκική ονομασία τους και εντός παρενθέσεως με την αντίστοιχη ελληνική που είναι όμως και η διεθνώς καθιερωμένη.

Ακολούθησε άμεση ελληνική απάντηση, που ενημέρωνε «κάθε ενδιαφερόμενο» ότι η προηγηθείσα τουρκική ΝΟΤΑΜ δεν έχει καμία ισχύ, με επίσης άμεση «απάντηση» της Άγκυρας, που υποστήριζε ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ δεν ισχύει και επαναφέροντας τις θέσεις της. Και σε αυτήν τη δεύτερη τουρκική ΝΟΤΑΜ έχει απαντήσει η ελληνική πλευρά, δια της ΥΠΑ της μόνης διεθνώς που έχει τέτοια αρμοδιότητα για το FIR Αθηνών, και ως την ώρα αυτή η Τουρκία δεν έχει απαντήσει εκ νέου.

Στρατιωτικές πηγές του ΥΠΕΘΑ τόνιζαν ότι η Ελλάδα έχει το απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα να προβαίνει σε αυτές τις νόμιμες προειδοποιητικές ενέργειες, αυτό έγινε, και η άσκηση θα υλοποιηθεί κανονικώς, όπως σχεδιάζεται.

Λ.Σ.Μ.

http://www.parapolitika.gr

 

Σχετικά άρθρα

Αν. Δημοσχάκης: “Αναγκαία η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου περί χορήγησης ασύλου, με τον καθορισμό ελάχιστου χρόνου παραμονής στη χώρα”

Δημοσιεύτηκε από: - 5 Σεπτεμβρίου 2021 0
ΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΈΓΓΡΑΦΑ LAISSER-PASSER & TITRE DE VOYAGE, ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΧΥΤΑΤΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ!! ΑΝΑΓΚΑΙΑ…

Συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στο Εργατ/κό Κέντρο Ν. Έβρου

Δημοσιεύτηκε από: - 1 Μαΐου 2019 0
To Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Έβρου αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη Απεργία για την 1η Μάη και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους…