Οι ισχυρές αντιδράσεις φορέων, γονιών, εκπαιδευτικών, δημοτικών συμβουλίων που εκδηλώθηκαν το 2011 ενάντια στο κλείσιμο των επαρχιακών σχολείων είχαν αποτέλεσμα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης την αναστολή του κλεισίματος του γυμνασίου Πέπλου, το οποίο κλείνει σήμερα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Πριν από 6 ακριβώς χρόνια η τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (ΠΑΣΟΚ) προχώρησε σε συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων με πρόσχημα «την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων». Στο όνομα της κρίσης έβαλε δηλ. σε εφαρμογή την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ ώστε καλύτερα η εκπαίδευση να υπηρετεί το στόχο της μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τη συγχώνευση & το κλείσιμο σχολείων (άνω των 2.000 σχολείων πανελλαδικά) ακολούθησαν τα 25άρια-30άρια τμήματα, οι δραστικές περικοπές των χρηματοδοτήσεων, η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, η κατάργηση των διορισμών , η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η μείωση ωρών και μαθημάτων, σοβαρή υποβάθμιση στη μόρφωση των παιδιών .

Χορηγοί μπαινοβγαίνουν στο σχολείο ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που πετούν με μαθήματα και προγράμματα για την επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, να πειστούν οι μαθητές ότι κάποτε μπορούν να γίνουν κι αυτοί μεγάλοι επιχειρηματίες ή ότι έχουν τα ίδια ταξικά συμφέροντα με τα αφεντικά τους. Ή όπως έλεγε ο ΜΠΡΕΧΤ « να κολυμπούν με χαρά στο στόμα των καρχαριών».

Όλες οι κυβερνήσεις, προπαντός μετά την κρίση, προχώρησαν τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση τις οποίες και η σημερινή κυβέρνηση προωθεί με θαυμαστή μάλιστα ευελιξία, προθυμία και ταχύτητα.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι όσο ακολουθείται η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική) τόσο θα κατεδαφίζεται ο πρωτογενής τομέας (γεωργία – κτηνοτροφία), θα ξεριζώνονται οι μικρομεσαίοι αγρότες από τον τόπο τους και θα ερημώνεται η ύπαιθρος.

Όσο ο σχεδιασμός της οικονομίας και της ανάπτυξης γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων μόνο απώλειες θα μετράμε στα λαϊκά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες. Μαζί με όλο το λαό να ακυρώσουμε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και να επιβάλουμε εξελίξεις που θα επιτρέψουν σε μας και τα παιδιά μας να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας!

 

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017

Π.Α.ΜΕ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ

Προηγούμενο άρθροΦώτης Μανούσης: “Επιχειρήθηκε να γίνει διασπάθιση δημοσίου χρήματος από αυτούς που έκαναν την αίτηση”
Επόμενο άρθροΗ Αναστασία Καρακατσάνη του Εθνικού Αλεξανδρούπολης νικήτρια στα 5 χλμ του Ημιμαραθωνίου Αθηνών