«Ραντεβού στους λαχανόκηπους»

«Οι Ήρωες της Χαμένης Ανακύκλωσης»

Tο Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono Δήμου Κομοτηνής, η ΚοινΣΕπ «Θράκης Κίνητρο», η Οργάνωση Νέων System@G και η περιβαλλοντική οργάνωση Grow2be, υιοθέτησαν δύο λαχανόκηπους και τους διαμόρφωσαν αξιοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά επαναχρησιμοποιούμενα  υλικά. Η επιμέλεια του χώρου έγινε  με την ουσιαστική συμμετοχή και συνδρομή εθελοντών στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης  που υλοποιεί η System@G με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της Ε.Ε., καθώς και εθελοντών του exagono.

Στόχος είναι, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δράσης με τίτλο «Ραντεβού στους Λαχανόκηπους», οι λαχανόκηποι να αποτελέσουν ένα σημείο συνάντησης και δημιουργικής απασχόλησης μικρών και μεγάλων, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων μη τυπικής εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης των συμμετεχόντων καθώς και την υιοθέτηση πράσινων καθημερινών συνηθειών που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στις δράσεις που θα υλοποιηθούν θα περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια, καινοτόμα παιδαγωγικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις για το περιβάλλον, όπως τη βιολογική καλλιέργεια, την ασφαλή και βιώσιμη κατανάλωση, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και τη μείωση των απορριμμάτων, την κομποστοποίηση, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια «από το χωράφι στο πιάτο», κηπουρικής, κατασκευής αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά και άλλα.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022, στις 17:00 το απόγευμα, στον χώρο των λαχανόκηπων η δράση με τίτλο «Οι Ήρωες της χαμένης ανακύκλωσης» με θέμα «Ανακύκλωση και μειωμένη σπατάλη».  Στη δράση θα συμμετάσχουν μαθήτριες/ές από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Κομοτηνής

Βασικός στόχος της δράσης είναι: Να εξοικειωθούν τα παιδιά με την έννοια της ανακύκλωσης, να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους  και να εξερευνήσουν τον κόσμο της μειωμένης σπατάλης. Οι μικροί μας φίλοι θα συμμετάσχουν σε ομαδικές δραστηριότητες και διαδραστικά παιχνίδια μέσα στη φύση και σε διάδραση με το περιβάλλον όπως είναι «Η σκυταλοδρομία της ανακύκλωσης», «Απ΄ εδώ ο κύριος Σούλης» και άλλα. 

Προηγούμενο άρθροΘεοφάνης Μαλκίδης: Εκατό χρόνια μετά Εθνικό Μνημείο και αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα!
Επόμενο άρθροΡωμύλος Χατζηγιάννογλου: “Ενώ έγινε Αγιασμός στο Σχολείο Ασπρονερίου… μετά έκλεισε λόγω Δασκάλου…”