Ανησυχία έχει προκαλέσει στα χωριά της Ροδόπης η παρουσία Βούλγαρων εργατών γης που μετά το άνοιγμα των συνόρων έχουν συρρεύσει κατά δεκάδες στην περιοχή προκειμένου να εργαστούν στα βαμβακοχώραφα κυρίως για τσάπα .Η συγκέντρωσή τους στις πλατείες της Ξυαλγανής ,Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου έγινε δεκτή με ανακούφιση και ικανοποίηση από τους αγρότες που χρόνια τώρα τους χρησιμοποιούν ωστόσο η φωτεινή περίοδος είναι ξεχωριστή λόγω της πανδημίας που πλήττει την Βαλκανική και όχι μόνο  .

Οι Βούλγαροι εργάτες περιδιαβαίνουν τα χωριά ή μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς χωρίς κανείς από αυτούς να έχει υποβληθεί σε οποιονδήποτε έλεγχο για κορωνοϊο αφού τέτοιους είδους έλεγχοι δεν γίνονται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Οι άνθρωποι στα χωριά ανησυχούν για τους ηλικιωμένους συγγενείς τους μετά και την αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα που την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο μεγαλύτερο ύψος της από την εκδήλωση της πανδημίας .

Μήπως να οριοθετούνταν συγκεκριμένοι χώροι έξω από τον οικιστικό ιστό όπου όποιος επιθυμεί να προσλαμβάνει τους εργάτες αυτούς για να εργαστούν στο χωράφι του .

Αναφέρουμε το θέμα μην περιμένοντας να ασχοληθεί κανείς θεσμικός με αυτό

Βουλγαρία :επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έδωσε εντολή στους πολίτες της χώρας να φορούν και πάλι προστατευτικές μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, αφού η χώρα κατέγραψε την υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Η εντολή, η οποία εκδόθηκε από τον υπουργό Υγείας Κίριλ Ανάνιεφ, έρχεται 10 ημέρες αφότου ο ίδιος είχε ανακοινώσει πως η χρήση μάσκας «συνιστάται πάρα πολύ» στους εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι υποχρεωτική, πλην των δημόσιων μέσων μεταφοράς, των φαρμακείων και των ιατρικών εγκαταστάσεων.

«Ο μοναδικός λόγος που γίνεται αυτό είναι για να διαφυλαχθεί η υγεία και η ζωή Βουλγάρων πολιτών», δήλωσε ο Ανάνιεφ προσθέτοντας πως «οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες στα καταστήματα, τις αθλητικές εκδηλώσεις και συναντήσεις, τους κινηματογράφους και τα θέατρα. Η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ανθρώπων είναι επίσης υποχρεωτική.»

Ο Ανάνιεφ δήλωσε πως θα επιτραπεί η παρουσία έως 1.000 φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα για τους αγώνες του βουλγαρικού πρωταθλήματος.

Η Βουλγαρία, με πληθυσμό σχεδόν επτά εκατομμύρια ανθρώπους, έχει ανοίξει και πάλι τα εστιατόρια και τα καφέ, ενώ οι συστάσεις για παραμονή στο σπίτι έχουν αρθεί στα περισσότερα μέρη.

Ωστόσο η Βουλγαρία κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα 606 νέα κρούσματα Covid-19, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η Βουλγαρία έχει καταγράψει 3.905 κρούσματα και 199 θανάτους από τον κορονοϊό.

Σάκης Αντωνίου www.roinews.gr

Προηγούμενο άρθροΠαύλος Μιχαηλίδης: Προτεραιότητα η επισκευή-δημιουργία νέων πεζοδρομίων σε όλη την Αλεξ/πολη και όχι η επιμονή  της δημοτικής αρχής σε πεζόδρομους.
Επόμενο άρθροΔιατάχθηκε νέο lockdown στη Γερμανία