ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΡΩΣΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

 1. Την ώρα που στην Ελλάδα η κοινή γνώμη είναι διχασμένη για το εάν έπρεπε να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος συνομιλεί με τον Ρώσο ομόλογό του προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης, φιλοξενώντας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαριστεί δημοσίως τον Τούρκο πρόεδρο για την βοήθεια του. 
 2. Η χώρα μας πρέπει να επαγρυπνά στις δεδομένες εξαιρετικές σχέσεις κυρίως  Ρωσίας Τουρκίας  τόσο σε θέματα που αφορούν την Κύπρο όσο και σε θέματα που αφορούν τα εθνικά μας θέματα με εθνική ομοψυχία. Η διχογνωμία των απόψεων στα εθνικά θέματα διαχρονικά όταν γιγαντώνεται καταλήγει πάντα επιζήμια των εθνικών συμφερόντων. Η απέναντι πλευρά επενδύει στην διχασμένη άποψη και τις δημόσιες συζητήσεις των πολιτικών μας και ετοιμάζει την δική του στρατηγική εναντίον μας.
 3. Η θέση της Τουρκίας στον Ρωσο Ουκρανικό πόλεμο είναι ξεκάθαρη ότι δεν θα πάρει θέση στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας  και σκοπός της Τουρκίας είναι να τα έχει καλά και με τους δύο, κρατώντας  ισορροπίες ανάμεσα στους δύο μεγάλους συνασπισμούς Ρωσίας και Δύσης (ΝΑΤΟ – ΕΕ).  
 4. Για την Τουρκία  η ΕΕ είναι  ο μεγαλύτερος εισαγωγικός και εξαγωγικός εταίρος  καθώς είναι η κύρια πηγή επενδύσεών της, μετά την  Τελωνειακή Ένωση της από την 1η Ιανουαρίου 1996. Το 2020, το 33,4% των εισαγωγών της Τουρκίας προέρχονταν από την ΕΕ  ενώ το 41,3% των εξαγωγών της χώρας προς στην ΕΕ. Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Τουρκία ανήλθαν σε 62,6 δισ. ευρώ ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Τουρκία ανήλθαν συνολικά σε 69,9 δισεκατομμύρια ευρώ. https://www.trade.gov.tr/turkiye-and-eu/turkiye-and-the-eu
 5. Παρόλο που η οικονομική βιωσιμότητα της  Τουρκίας εξαρτάται  από την ΕΕ, 48 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή στην Κύπρο, η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ. Ελλάδα και Κύπρος δυστυχώς  δεν κατάφεραν διπλωματικά ή οικονομικά  επί 48 χρόνια να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκική οικονομία. 
 6. Η Τουρκία προσπαθώντας να αποκομίσει κέρδη λόγω ουδετερότητας θα προσπαθεί να   εκτελέσει  τις στρατηγικές μεταφορές της Ρωσίας ώστε να παρακάμψει bypass τις απαγορεύσεις πτήσεως του εναερίου χώρου της Δύσης. Η Turkish Airlines εξυπηρετούν 20 περίπου επιβατικούς προορισμούς εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω Κωνσταντινούπολης, προσφέροντας, ενδεικτικά την τρέχουσα περίοδο 5 απευθείας καθημερινές πτήσεις προς Μόσχα και 2 προς Αγία Πετρούπολη. Επιπλέον η εκμετάλλευση  τα δύο μεγάλων αεροδρομίων της Κωνσταντινούπολης και φυσικά και άλλων αεροδρομίων της ενδοχώρας  που θα διαθέσει, θα υποστηρίξει την Ρωσία για την μεταφορά εμπορευμάτων από και προς στην Ρωσία.
 7. Επιλεκτικά ουδέτερη η Τουρκία εφαρμόζει επίσημα διπλωματία των “ίσων αποστάσεων” ρυθμίζοντας   την ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών. Επιδεικτικά με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών έκλεισε τα στενά, αφότου ο πόλεμος είχε ξεκινήσει διαψεύδοντας την υπόσχεση  Ερτνογάν στον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.
 8. Δεν είναι τυχαία την 21 και 23 Φεβρουαρίου 2022  η αναφορά των Κατεχομένων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το όνομα ΤΔΒΚ του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών δεδομένου του  ότι είναι 18 χρόνια στο τιμόνι της εξωτερικής πολιτικής και 10 χρόνια εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ γνωρίζοντας καλά τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Σε αυτό το επίπεδο τέτοια  λάθη δεν είναι τυχαία.
 9. Ενώ από το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας, η διεθνής κοινότητα έχει επιβάλλει σειρά κυρώσεων στη Ρωσία,  η Τουρκία αποτελεί την μοναδική χώρα -μέλος του NATO και μια από τις ελάχιστες χώρες με καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ που δεν έχει ακολουθήσει το γενικό πλαίσιο κυρώσεων προς τη Ρωσία. 
 10. Η Ρωσία αποτελεί έναν από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας με εξαγωγές  προς Ρωσία ύψους 5,776 δισ. δολάρια το 2021 και εισαγωγές από Ρωσία 28,959 δις δολάρια το 2021. Τον Ιανουάριο του 2022 η Ρωσία αποτελεί την πρώτη χώρα εξαγωγών προς στην Τουρκία με 4,637 δισ δολάρια. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Foreign-Trade-Statistics-January-2022-45536
 11. Στον τουρισμό πρώτη χώρα αφίξεων για το 2021 στην Τουρκία  αναδείχθηκε η Ρωσία με αφίξεις 4,7 εκατ. (αύξηση 120,5%), δεύτερη η Γερμανία με αφίξεις άνω των 3 εκατ. (αύξηση 175,7%) και τρίτη η Ουκρανία με αφίξεις άνω των 2 εκατ. (αύξηση 106,5%).https://www.travel.gr/how_to_travel/travel-news/toyrkia-sta-247-ekat-oi-afixeis-xenon-toy/
 12. Οι αναθεωρητικές απόψεις των ηγετών Ρωσίας Τουρκίας, η προσωπική φιλία μεταξύ τους και το ισχύον πολίτευμά τους που δίνει υπερεξουσίες στον πρόεδρο της χώρας τους, μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση κάθετα και να επιτύχουν στρατηγικό αιφνιδιασμό προς όλες τις κατευθύνσεις ενδυναμώνοντας περισσότερο τις σχέσεις τους στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που θα προκύψει της επόμενης μέρας. 
Προηγούμενο άρθροΗ ύπαρξη της Ρωσίας δεν μπορεί να αγνοηθεί (γράφει ο Δημήτρης Μερκούρης)
Επόμενο άρθροΑναστάσιος Λαυρέντζος: “Δυστυχώς οι εθνικές προτεραιότητες περνούν σε δεύτερη μοίρα… έναντι των εντολών των νατοϊκών και των δυτικών”