Σάββας Δευτεραίος: “Μας γνωρίζετε, σας γνωρίζουμε και σας κοιτάμε στα μάτια καθαρά και τίμια”

Δημοσιεύτηκε στις: at 23:34
615 0

Φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι, συνδημότισσες συνδημότες

Μας γνωρίζετε και σας γνωρίζουμε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν παρούσα είναι παρούσα και από οποιαδήποτε θέση θα είναι παρούσα στους καθημερινούς αγώνες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, απευθύνθηκε, απευθύνεται και θα συνεχίσει να απευθύνεται στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των ανέργων, των επαγγελματιών και αγροτών, των νέων και των γυναικών, των συνταξιούχων του Δήμου μας.

Οι τοπικές εκλογές, που γίνονται μαζί με τις Περιφερειακές και τις Ευρωεκλογές δεν είναι «κάτι άλλο». Είναι απόλυτα ενταγμένες στη συνολική πολιτική αντιπαράθεση. Το κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του δεν είναι ουδέτερο πεδίο. Ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον «Κλεισθένη 1» του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Κάθε επόμενο βήμα συγχρονίζει το προηγούμενο, προσαρμόζει την τοπική διοίκηση στις νέες συνθήκες, προωθεί σταδιακά και με σχέδιο τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, όποιες κι αν είναι αυτές.

Τις πολιτικές που μας έχουν φέρει ως εδώ, μαζί στήριξαν και προώθησαν, στηρίζουν σήμερα και θα στηρίξουν και αύριο οι κ.κ. Λαμπάκης – Ζαμπούκης – Λαζόπουλος – Μιχαηλίδης – Μυτιληνός. Της ίδιας γραμμής είναι όλοι τους, με πρωτοστάτη τον κ Λαμπάκη, που υπηρέτησε άψογα όλα αυτά τα χρόνια την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Άλλωστε ο τόπος μας είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι καλά.

Όλοι τους είναι υπέρ της εγκατάστασης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ΝΑΤΟϊκής βάσης και υποκλίνονται στην πολιτική των ΗΠΑ και τα πήγαινε-έλα του Αμερικανού Πρέσβη στο Δήμο μας. Λένε ναι στη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη πολεμική βάση και στη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» που μόνο κινδύνους εγκυμονεί για το λαό και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Όλοι τους είναι εκπρόσωποι των κομμάτων που ψήφισαν και υλοποίησαν τα μνημόνια. Το ότι τους βρίσκουμε σκόρπιους, ΝΔημοκράτες, ΠΑΣΟΚους και ΣΥΡΙΖαίους, στα πέντε άλλα ψηφοδέλτια αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν έχουν διαφορές στην αντίληψή τους για τα λαϊκά προβλήματα και τη λύση τους, παρά ίσως προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες.

Όλοι μαζί διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε «αναπτυξιακά συνέδρια» που φωτογράφιζαν τις επιδιώξεις των μεγάλων – πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή. Μας μιλούν για «ανάπτυξη», «επενδύσεις», Αλεξανδρούπολη «ενεργειακό κόμβο», «γεωθερμία», «τουριστική ανάπτυξη» αλλά κουβέντα δε λένε για τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μεγαλοξενοδόχων που θα «επενδύσουν». Και βέβαια ούτε που τους νοιάζουν οι συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους, το κόστος διατροφής και ζωής της λαϊκής οικογένειας, η ενεργειακή φτώχεια, οι διακοπές που δε μπορούν να κάνουν οι συμπολίτες μας.

Όλοι τους στηρίζουν στην Τοπική Διοίκηση την πολιτική του Δήμου επιχειρηματία. Στηρίζουν την πολιτική της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της ανακύκλωσης των ανέργων μέσα από τα δίμηνα, τα οκτάμηνα, τα «μπλοκάκια» κλπ.

Όλοι τους συμφωνούν με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας στην Τοπική Διοίκηση, που διασπά στον ενιαίο χαρακτήρα και ενισχύει την εμπορευματοποίησή τους.

Όλοι τους οραματίζονται μια «όμορφη Αλεξανδρούπολη και οικισμούς», με διάφορες πινελιές και αποχρώσεις αλλά στο Δήμο μας η ανεργία τσακίζει κόκκαλα, η φτώχεια έχει εξαπλωθεί, τα χωριά ερημώνουν, οι οικογένειες βογκάνε για να τα βγάλουν πέρα, για να πληρώσουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, συνδρομές για κάθε αθλητική ή πολιτιστική δραστηριότητα των παιδιών τους, δημοτικά τέλη, νερό.

Όλοι τους, με την πολιτική τους, εκκολάπτουν το «αβγό του φιδιού» και κάποιοι δίνουν και βήμα στους φασίστες, αφού περιέλαβαν στα ψηφοδέλτια τους γνωστούς Χρυσαυγίτες.

Γι’ αυτό σε όλα τα μεγάλα θέματα οι προτάσεις μας στο ΔΣ βρήκαν εμπόδιο τη στάση όλων των άλλων δυνάμεων και καταψηφίστηκαν με διάφορες προφάσεις κάθε φορά. Ενδεικτικά μόνο να θυμίσουμε κάποιες από αυτές τις προτάσεις: την ουσιαστική μείωση των ανταποδοτικών τελών, των τροφείων, τη διεκδίκηση γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης του Δήμου, των Σχολείων, των Παιδικών Σταθμών. Τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων, την προστασία της Α΄ κατοικίας, στο σταμάτημα των κατασχέσεων από το Δήμο. Τον αντισεισμικό έλεγχο των Σχολείων, την πυροπροστασία, τα αντιπλημμυρικά έργα κ.α.

Τώρα πια  μας ξέρετε και σας ξέρουμε. Μας γνωρίζετε και σας γνωρίζουμε.

Γι’ αυτό:

Σε αυτές τις εκλογές σας καλούμε να πάρετε τη μεγάλη απόφαση και με την ψήφο σας και τη συμπόρευσή μας να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, στο δρόμο της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής. Να αφήσουμε πίσω το δρόμο των συνεχών θυσιών. Να έχουμε ένα δήμο με δημοτική αρχή που θα είναι μαζί μας. Να αποκτήσουμε το δήμο που θέλουμε. Και:

Θέλουμε ένα δήμο που διεκδικεί και στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση, απέναντι στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό δεν είναι έκφραση προκαταλήψεων, δεν είναι ξύλινη γλώσσα, δεν είναι στερεότυπο. Πηγάζει από τις ανάγκες των πολλών. Πηγάζει από το ερώτημα τι δήμο θέλουμε. Περήφανα αλλά και σταθερά. Καθαρά και ξάστερα απαντάμε:

Θέλουμε ένα δήμο που θα συσπειρώνει το λαό και μαζί του θα διεκδικεί τα συμφέροντα των πολλών και όχι το κυνήγι του κέρδους για τους λίγους.

Θέλουμε ένα δήμο που θα μπαίνει εμπόδιο στο σημερινό άδικο σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των πολλών και επιδεινώνει δραματικά τη θέση μας.

Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε ένα δήμο που θα δώσει ανάσες στο λεηλατημένο εισόδημα των εργαζόμενων και των επαγγελματιών και θα στηρίξει τις εκατοντάδες οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Θέλουμε ένα δήμο που δεν θα υπηρετεί, όπως γίνεται τώρα, τη βιομηχανία του τουρισμού σε βάρος των κατοίκων αυτής της πόλης.

Θέλουμε πολλά; Όχι θέλουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Αυτός ο στόχος απαιτεί αγώνες, απαιτεί συγκρούσεις και βέβαια απαιτεί τη στήριξη και τη συμμετοχή των δημοτών. Απαιτεί να αφήσουμε στο περιθώριο παλιές και νέες αυταπάτες. Να ξεφύγουμε από τη λογική της επιλογής του μικρότερου κακού που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο μεγαλύτερο κακό.

Τώρα πια δεν μπορούν να μας πουν ότι αυτά που λέμε θα γίνουν στη Δευτέρα παρουσία. Η Λαϊκή Συσπείρωση, οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, εκεί που άσκησαν διοίκηση μείωσαν σημαντικά τη δημοτική φορολογία, χτύπησαν σημαντικά την ανταποδοτικότητα σε υπηρεσίες και λειτουργίες του δήμου, στήριξαν τα σχολεία και διεύρυναν το δίκτυο των βρεφικών και παιδικών σταθμών, διεύρυναν το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά στηρίζοντας την πρόληψη και τα προγράμματα θεραπείας, διεκδίκησαν χώρους και υποδομές προς όφελος του λαού, στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων στο δήμο τους, εμπόδισαν τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις για χρέη των λαϊκών οικογενειών και άλλα πολλά.

Αυτά αποτελούν δεσμεύσεις για μας και όχι υποσχέσεις, αποτελούν συμβόλαιο αγώνα. Η εγγύηση γι’ αυτό είναι η στήριξη του ψηφοδελτίου μας από το ΚΚΕ. Είναι ο μόνος δρόμος και ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που ψηφίζουμε θα το βρούμε στη θέση του, θα το βρούμε στον καθημερινό αγώνα και μετά τις εκλογές όπως το ξέρουμε και όλα αυτά τα χρόνια. Η ψήφος στο ΚΚΕ και στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης τόσο για το Δήμο όσο και για την Περιφέρεια δεν είναι κινούμενη άμμος, δεν αλλάζει ομάδα και συμφέροντα στο μεταγραφικό παζάρι των υπολοίπων.

Γι’ αυτό μπορούμε και σας κοιτάμε στα μάτια. Μπορούμε να καλέσουμε τους δημότες της Αλεξανδρούπολης να μας εμπιστευθούν στη διοίκηση του Δήμου και όπως λέει η ΚΝΕ απευθυνόμενη στη νέα γενιά, στα παιδιά που ψηφίζουν για πρώτη φορά, να κάψουν τα σενάρια που τους ετοιμάζουν και να γράψουν το δικό τους.

Σχετικά άρθρα

O Σύλλογος Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Διδυμοτείχου εκφράζει την αντίθεση του στην πρόθεση της κυβέρνησης για επέκταση ή αναβάθμιση ή κατασκευή νέου ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Ιανουαρίου 2021 0
Το ΔΣ του Συλλόγου Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Διδυμοτείχου και Περιφέρειας, εκφράζει την αντίθεση του στην πρόθεση της κυβέρνησης για…