Στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, που πραγματοποιήθηκε διά περιφοράς στις 6/4/2021, μετά από εισήγηση του επικεφαλής της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών Σάκη Παπανδρέου, εκδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του νέου εκλογικού νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας

«εκφράζει τις διαφωνίες στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών και καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει και να το φέρει σε διαβούλευση με ανοιχτά Δημοτικά Συμβούλια, ώστε όλοι εμπλεκόμενοι να μπορούν να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Οι ΟΤΑ έχουν ανάγκη ενίσχυσης ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων, περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών».

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη η στάση του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη και των συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι κρυβόμενοι πίσω από δικαιολογίες περί του χρόνου έκδοσης του ψηφίσματος το καταψήφισαν, χωρίς να μπορούν να αποτρέψουν την υπερψήφισή του με την οποία συντάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Η αλήθεια είναι πως ο κύριος Μαυρίδης φαίνεται να βολεύεται με την οπισθοδρομική λογική πάνω στην οποία βασίζεται το νέο νομοσχέδιο, το οποίο ενισχύει το πελατειακό σύστημα που διαμορφώνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, επιχειρεί να επιβάλει μία ακόμα πιο δημαρχοκεντρική διαχείριση στους δήμους, αφαιρώντας αρμοδιότητες από τις κοινότητες και τα δημοτικά συμβούλια και αγνοώντας επιδεικτικά τη λαϊκή βούληση όπως εκφράζεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καταστρατηγώντας κάθε έννοια αναλογικότητας.

Ελπίζουμε ο κύριος Μαυρίδης, ως οφείλει, να σεβαστεί και να υπερασπιστεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κοινοποιώντας το ψήφισμα στα συλλογικά όργανα των δήμων, στο υπουργείο εσωτερικών και στο κοινοβούλιο.

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ Έβρου: «Να αποσυρθεί άμεσα το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές» – Οι Άριστοι Συνεχίζουν τα Θαύματα
Επόμενο άρθροΔημιουργία Μελισσοκομικού Πάρκου στα όρια του Δήμου Σουφλίου – Τηλεδιάσκεψη Οικονόμου-Δεμερτζόπουλου-Καλακίκου