Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος: «Αυτό που έγινε στο Μαξίμου ήταν πρόθεση να ξεκινήσει διάλογος» – «Το κλίμα στην Ιεραρχία ήταν υγιές»

Δημοσιεύτηκε στις: at 12:44
1127 0

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του νέου καναλιού OPEN TV με παρουσιάστρια την Έλλη Στάη εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος το βράδυ της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου 2018, μετά το πέρας της έκτακτης συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα την μισθοδοσία του κλήρου και την εκκλησιαστική περιουσία.

Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος υποστήριξε ότι το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Αλέξη Τσίπρα «στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν μια καλή πρόθεση να αρχίσει ένας διάλογος» -και ότι κύριο μέλημα της Ιεραρχίας είναι να πληρώνονται οι κληρικοί από το κράτος.

«Το πρώτο μας ενδιαφέρον αφορά την μισθοδοσία του κλήρου. Να μην μείνει ο κλήρος χωρίς μισθολογική κάλυψη και να πληρώνεται από το κράτος», δήλωσε ο Μητροπολίτης μας λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Open, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ανέφερε ότι η Ιεραρχία είχε έντονους προβληματισμούς ως προς την ουσία και τις λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

«Κάποιοι είπαν ότι δεν πρέπει να φανεί ότι ηττάται ο Αρχιεπίσκοπος. Ο ίδιος είπε: “Δεν με νοιάζει. Αν δούμε ότι αυτά που θέτετε είναι τόσο δυσεπίλυτα, να το αφήσουμε να ναυαγήσει”» ανέφερε.

«Αυτό που έγινε στο Μαξίμου ήταν πρόθεση να ξεκινήσει διάλογος»

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, αυτό που ξεκαθαρίστηκε στην Ιεραρχία είναι ότι «εκείνο που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν μια καλή πρόθεση να αρχίσει ένας διάλογος. Μόνον αυτό. Άσχετα με το εάν περιβλήθηκε τον τύπο τον πολιτικό».

«Το κλίμα στην Ιεραρχία ήταν υγιές»

Επίσης, διευκρίνισε ότι διαφωνεί με κάποιες από τις απόψεις του Μητροπολίτη Μεσσηνίας που αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ωστόσο υποστήριξε ότι το κλίμα στην Ιεραρχία ήταν υγιές.

Το σημαντικό, ανέφερε, είναι ότι θα ανοίξει ένας διάλογος με την Πολιτεία, στον οποίο θα μετέχει και η Ιεραρχία.

Ερωτηθείς για το εάν η απόφαση της Ιεραρχίας αποτέλεσε πλήγμα για τον Αρχιεπίσκοπο, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα, καθώς «ο Αρχιεπίσκοπος είναι υποχρεωμένος να συνδιαλέγεται με αυτόν που εκλέγει ο ελληνικός λαός, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας».

Αιχμές για τον πολιτικό κόσμο

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος άφησε αιχμές για όψιμο ενδιαφέρον πολιτικών που υπεραμύνθηκαν του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών.

«Ξαφνικά όλος ο πολιτικός κόσμος μιλά για το ζήτημα. Μας ξαφνιάζει γιατί αυτοί που ήθελαν χωρισμό κράτους-εκκλησίας επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους στη μισθοδοσία», είπε.

Σχετικά άρθρα

Οι νέες ΚΥΑ: Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους χώρους των δικαστηρίων και υποθηκοφυλακείων – Ολόκληρες οι αποφάσεις

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Σεπτεμβρίου 2020 0
Υποχρεωτική είναι πλεον η χρήση μάσκας σε όλα τα δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία της χώρας τουλάχιστον έως τις 31 Οκτωβρίου. Η…

ΠΙΣΤΟΙ ΑΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΟΙ ΘΑΝΑΤΩΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΕΘΝΟΪΕΡΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΛΑΪΚΟΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 1941-1944 (Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Οκτωβρίου 2018 0
ΠΙΣΤΟΙ ΑΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΟΙ ΘΑΝΑΤΩΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΕΘΝΟΪΕΡΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΛΑΪΚΟΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 1941-1944…

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης προς τους γονείς

Δημοσιεύτηκε από: - 25 Οκτωβρίου 2020 0
Επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού εντοπίστηκαν σε εκπαιδευτικούς του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης Σε ανακοίνωση η Διεύθυνση του σχολείου σε μήνυμά…